Дитяче харчування сильно відрізняється від дорослого, але ці відмінності істотні. Страви для дітей не повинні бути жирними і не гострими. Сьогодні ми пропонуємо рецепти, які можна приготувати для дітей різного віку. Потрібно просто трохи адаптувати їх, змінивши пропорції або кількість інгредієнтів.
Перші страви
Супи можна готувати з додаванням тільки овочів, м’яса, риби, круп, макаронних виробів. У цій добірці ми розглянемо варіанти звичайного і пюреподібного супу. У другому випадку блюдо виходить однорідним, з густою, кремовою структурою.
Дитячий рецепт супу-пюре з болгарським перцем
Це яскравий, ароматний суп, який можна готувати як на овочевому, так і на м’ясному бульйоні. Дітям сподобається веселий відтінок, і вони полюблять його скуштувати.
Які інгредієнти потрібні:
- 6-8 червоних болгарських перців;
- 2 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 2 моркви;
- сіль, перець;
- 3 ст.л. рослинна олія;
- 2 ч.л. каррі;
- 2 лаврові листки;
- 1 – 1,5 ст.
Покрокове приготування:
- Червоний болгарський перець помити. Розкласти на деку в цілому вигляді. Якщо ви робите невеликий обсяг, то можна використовувати форму для запікання.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Поставте перець в духовку і запікайте 15 хвилин. Переверніть овочі і запікайте з іншого боку стільки ж часу. На готових перцях повинні з’явитися засмаги.
- Дістаньте перець з духовки. Він дуже гарячий, тому намагайтеся не обпектися. Опустіть його в гарячому вигляді в пакет. Зверху накрити плівкою, створивши парниковий ефект. Перець повинен повністю охолонути. З приготованих на пару і охолоджених овочів легко зняти шкірку.
- Поки перець тушкується в духовці, дрібно нарізаємо цибулю і часник.
- Морква необхідно очистити від шкірки і нашаткувати невеликими кружечками.
- Щоб зварити суп-пюре, знадобиться каструля з товстим дном. Вливаємо в неї рослинне масло і розігріваємо. Додайте в масло подрібнену цибулю і часник. Смажимо протягом трьох хвилин.
- Після цього настав час моркви. Пасерувати на повільному вогні. Це займе близько двох хвилин.
- Зніміть з перцю шкірку, видаліть насіння і плодоніжки.
- Очищений перець покласти в каструлю і залити бульйоном або водою. Рідина повинна повністю покривати овочі. Туди ж додаємо приправи, лавровий лист, сіль. Варіть все на повільному вогні. Суп можна вважати готовим, коли морква стане м’якою.
- Відварені овочі подрібнити за допомогою блендера. Якщо пюре вийшло занадто густим, додайте в нього бульйон або окріп. Обов’язково в цьому випадку потрібно ще раз прокип’ятити.
Розлийте суп з болгарського перцю по порційних тарілках. Додаємо сметану і зелень.
Суп з зірочками
Один з моїх дитячих спогадів – суп із зірками. Раніше він продавався в пакетиках, але тепер його можна приготувати в домашніх умовах. Пропонуємо простий і ситний дитячий рецепт.
Інгредієнти:
- Фарш яловичий – 400 г;
- Зірочки Макфа – 100 г;
- Картопля – 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- «Букет із весняної зелені та овочів!» з Приправича – 2-3 ст.
- Сіль, чорний мелений перець за смаком;
- Лавровий лист – 1 шт.
Покрокове приготування дитячого рецепта супу з зірочками:
- У 3-літрову каструлю налийте 2,7 літра води. Поставити на тепло.
- Натріть цибулю на середній тертці і додайте його до фаршу. Туди ж додаємо перець і сіль. Додайте трохи води, щоб фрикадельки вийшли м’якими. Ретельно перемішайте всі компоненти і мокрими руками сформуйте фрикадельки.
- За цей час вода закипить, куди і потрібно помістити фрикадельки. Знову доводимо все до кипіння. Зніміть всю піну, що утворилася.
- Очистіть картоплю. Бульби вимити і нарізати кубиками. Додайте їх до фрикадельок, дочекайтеся, поки все закипить і варіть близько 10 хвилин.
- Далі настає черга зірочок, які слід насипати разом з сухою зеленню. Саме час додати сіль і лавровий лист. Доводимо все до кипіння. Варити близько п’яти хвилин на середньому вогні. Спочатку суп потрібно помішувати, щоб зірочки не залишилися прилиплими до дна.
Перед подачею на стіл видаліть лавровий лист. В якості заправки використовуйте майонез або сметану.
Другі страви
Другі страви повинні бути досить калорійними і нежирними.
Карто́пляне пюре́
М’яке вершкове картопляне пюре стане улюбленими ласощами для багатьох дітей. А дорослі із задоволенням спробують його як гарнір.
Картопляне пюре можна готувати не один раз, так як його можна розігріти в мікрохвильовій печі. Буде так само ситно і смачно.
Що знадобиться:
- 2 кг картоплі;
- 200 г вершкового масла;
- 200 г незбираного молока;
- Посоліть за смаком.
Швидке приготування:
- Картоплю очистіть від шкірки і помийте. Покладіть їх в каструлю і залийте холодною водою. В кінці додайте сіль, варіть ще кілька хвилин і злийте всю рідину. Щоб приготувати смачне пюре, обов’язково злийте всю воду.
- Зварені бульби подрібнити до однорідної маси. Це один з важливих етапів приготування картопляного пюре, так як від якості буде залежати смак страви. Ретельно роздавіть всі грудочки. Тут важливий момент: якщо води залишиться хоч трохи, грудочки все одно зіпсують страву. Як тільки пюре стане повністю однорідним, додаємо розм’якшене вершкове масло.
- Масло слід додавати невеликими порціями. Подрібнюйте масу до тих пір, поки картопля не прилипне до стінок каструлі, утворюючи єдину масу.
- Підігрійте молоко до кипіння і додайте трохи в картопляну масу. Продовжуйте помішувати. Важливо влити тепле молоко, інакше пюре вийде сірим.
Коли пюре стане м’яким і однорідним, воно готове. Можна подавати як гарнір до м’яса, риби і т.д.
Фрикадельки з курки та сиру
Для багатьох улюбленою стравою вважається курка і сир. Супи, салати, закуски готують з куркою і сиром. Тут ми розглянемо, як приготувати власний рецепт дитячої страви – курячі і сирні кульки.
Нам знадобиться:
- Фарш з філе – 600 г;
- Сир – 200 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Часник – 2 зубчики;
- Перець червоний мелений – за смаком;
- Сіль – за смаком;
- Рослинна олія – 20 г.
Приготування курячих кульок з сиром:
- Сир натерти на крупній тертці. Додаємо до нього пропущений через чеснокодавку часник. У мисці з глибоким дном змішуємо фарш, сир, часник, приправи. Посоліть фарш і вбийте яйце. Перемішайте всі компоненти до тих пір, поки суміш не стане однорідною. Залишити настоятися на 30 хвилин.
- Деко або форму змастити рослинним маслом. Мокрими руками сформуйте кульки з фаршу і викладіть їх на деко. Розігрійте духовку до 180 градусів. Запікайте курячі кульки протягом 10 хвилин.
- Дістаньте кульки у форму, зверху посипте тертим сиром і залиште в духовці ще на 10 хвилин, щоб сир розплавився.
Курячий фарш і сирні кульки готові! Можна подавати!
Запіканка з сиром, грушами і вівсяними пластівцями
Це дієтичне блюдо, в якому немає борошна, манки, цукру. Завдяки наявності солодких груш, блюдо припаде до смаку вашим дітям.
Що нам знадобиться:
- Сир жирністю не більше 5% – 400 г;
- Сметана жирністю 15% – 1 ст.
- вівсяні пластівці – 50 г;
- Молоко – 2/3 ст.;
- Груші – 200 г;
- Яйце куряче – 1 шт.;
- Вершкове масло і манна крупа для посипання форми.
Приготування дитячої запіканки з грушами, сиром і крупами:
- Заздалегідь підготуйте форму для запікання. Його необхідно змастити вершковим маслом і посипати манною крупою. Замість вершкового масла можна використовувати рослинне масло. Манну крупу можна замінити борошном. Поставте форму в холодильник, вона повинна охолонути. Заздалегідь увімкніть духовку, щоб розігріти її до 180 градусів.
- Груші очистіть від шкірки і наріжте кубиками або скибочками. При покупці вибирайте солодкі плоди. Але вони не повинні бути соковитими, так як в процесі запікання можуть розтікатися і витікати.
- Висипаємо сир в миску і додаємо до нього сметану. Змішайте все в однорідну масу.
- У сирно-сметанну суміш розбийте яйце і додайте молоко. Ще раз все перемішайте. Збиваємо віночком або міксером на невеликій швидкості.
- Додайте вівсяні пластівці і перемішайте, щоб не було грудочок. Для того щоб пластівці настоялися, їх необхідно залишити на 5-10 хвилин. За цей час вівсяні пластівці вберуть в себе рідину і розбухнуть.
- Наступним кроком буде додавання груші. Висипте шматочки і ретельно перемішайте.
- Викладіть суміш в заздалегідь підготовлену форму.
- Поставте форму в духовку і випікайте 50 хвилин при 200 градусах. Час випікання можна скоротити або збільшити на п’ять хвилин. Встановіть точний час, виходячи з характеристик духовки.
Дістаньте запіканку, дайте їй охолонути і перекладіть на блюдо. Смачного!
Рецепти дитячих десертів
Будь-яке дитяче свято неможливе без десерту. Пропонуємо кілька варіантів яскравих і святкових страв, які обов’язково сподобаються вашим дітям.
Сирний десерт з шоколадом і малиною
Сир відмінно поєднується з шоколадом, тому ці продукти часто використовують в різних стравах. Такий десерт можна доповнити різними ягодами в залежності від сезону.
Які продукти знадобляться:
- Сир (або сирна маса) – 250 г;
- Малина – 400 г;
- Вершки 10% – 125 мл.;
- Шоколадне печиво – 150 г;
- Молочний шоколад – 30 г;
- Ванільний цукор – 15 г;
- Цукор – 30 г.
Покрокове приготування:
- Засипте всю малину цукром. Залиште кілька ягід для прикраси солодкої страви. Проваріть малину з цукром на повільному вогні протягом п’яти хвилин. Отриману масу остудити.
- Покладіть печиво в пакет і розітріть качалкою. У вас повинні вийти невеликі шматочки.
- Змішайте сир з ванільним цукром і вершками. Збийте все до однорідності. Скористайтеся міксером або віночком. Перемішану масу поставте в холодильник приблизно на 40 хвилин. За цей час вона охолоне і не розтечеться в ємності для подачі.
- Молочний шоколад натерти на дрібній тертці.
- Коли сирно-вершкова маса охолоне, можна заповнювати формочки. Візьміть окуляри. Їх вам знадобиться три штуки. На дно викласти печиво, потім малину з цукром і сирно-вершкову масу. Так чергуйте шари до тих пір, поки келихи повністю не заповняться.
Прикрасьте десерт тертим шоколадом і ягодами, що залишилися. Поставте в холодильник ще на півгодини. Після цього десерт можна подавати до столу!
Морозиво з полуницею та медом
Дорослі і діти із задоволенням спробують ці ласощі. Що може бути смачніше в спекотний літній день, ніж ароматне морозиво, зроблене ручної роботи. Він не містить хімікатів і різних добавок.
Нам знадобиться:
- 2 ст.л. полуниці;
- 3 ст.л. мед (цукор);
- 1 ст.л. йогурту (вершки 10% жирності).
Покрокове приготування морозива:
- Полуницю вимийте, видаліть плодоніжки.
- Збийте все блендером.
- Додайте в масу мед і ретельно розмішайте. Це необхідно, щоб мед повністю розчинився.
- Наступним кроком буде додавання вершків або йогурту. Ще раз все перемішайте.
- Готову масу перекладіть в спеціальні формочки. Покладіть їх в морозильну камеру. Морозиво має знаходитися там не менше 6 годин.
Дістаньте готове морозиво і подавайте його дітям.
Полунично-кокосове печиво
Готується цей десерт дуже швидко. Його не потрібно запікати.
Нам знадобиться:
- Полуниця – 200-250 г;
- Печиво (шахового порядку) – 200 г;
- Цукрова пудра – 80 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Кисломолочний сир – 150 г;
- Кокосова стружка – 2-3 ст.
Приступаємо до приготування:
- Покладіть печиво в пакет і подрібніть його в крихту. Залиште пару печива для посипання.
- Збийте блендером печиво, сир, розм’якшене вершкове масло, цукрову пудру. Все перемішати, щоб вийшла маса однорідної структури.
- Скачайте кульки так, щоб вони були розміром з волоський горіх. Розплющити кожну кульку. В отриману коржик загорніть полуницю. Знову сформуйте кульки.
- Що залишилося печиво подрібнити і змішати з кокосовою стружкою. Обваляйте кожну кульку в цій посипці.
Печиво готове до вживання!
Вас також можуть зацікавити новини:
Макарони з фаршем: рецепт в духовці
Бісквітний рулет: рецепт
Прості рецепти приготування листкових пончиків
Рецепти з фореллю
Сподобалися наші статті? Підпишіться та шукайте смачні та корисні ідеї на chefmarket.ru 🙂