Багато ласунів обожнюють медовик, рецепт цього торта заснований на випічці коржів з рідкого меду та інших натуральних інгредієнтів. Десерт виходить неймовірно смачним. На відміну від магазинного аналога, він не містить консервантів, барвників та інших штучних добавок. Тісто замішують з рідкого меду і вершкового масла. Маргарин використовувати не варто, так як цей компонент негативно позначиться на смакових якостях готового ласощі.
Неймовірно ніжний, в міру жирний з вологою текстурою – саме так можна охарактеризувати медовик, рецепт в домашніх умовах передбачає приготування сметани. Для цього сметану збивають з цукровою пудрою або звичайним кристалічним цукром. У першому випадку текстура крему буде більш приємною. Сметана виходить дуже ніжною. Має приємну кислинку, яка відтіняє солодкість меду. Крім того, з його допомогою вдасться добре просочити коржі. Тому ласощі вийде неймовірно ніжним за консистенцією.
Ароматний медовик: класичний рецепт
Класичний рецепт медовика користується величезною популярністю у всьому світі. Виготовляється з високоякісного рідкого меду. Що стосується сорту, то слід використовувати той варіант, який вам подобається за смаком. Зазвичай працюють з липовим або квітковим медом. Але дуже смачний десерт виходить з гречаного або каштанового меду. Ці сорти мають легкий гіркуватий присмак, який не буде відчуватися в готовому продукті.
Після випічки коржі мають тверду структуру. Не бійтеся. Після замочування в меді вони розм’якнуть. Якщо з якихось причин ви не їсте мед, то замість нього можна використовувати кленовий сироп, патоку або будь-який інший густий сироп. Але в цьому випадку у вас вже вийде альтернативний медовик. Класичний торт готується тільки на основі меду!
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне вищого гатунку – 500 грам;
- Цукор – 300 грам;
- Цукрова пудра – 300 грам;
- Яйце куряче – 3 штуки;
- Вершкове масло -2 столові ложки;
- Сода – 1 чайна ложка;
- Сметана середньої жирності – 500 грамів.
Спосіб приготування:
- Основа готується на водяній бані. Для цього закип’ятіть воду у великій каструлі, а потім поставте в неї каструлю меншого діаметру;
- У невеликій каструльці збийте яйця з цукровим піском, повинна утворитися пишна піна. Працювати потрібно швидко, але акуратно;
- Додайте в основу вершкове масло, мед і харчову соду;
- Перемішуйте основу протягом 15 хвилин. За цей час вона повинна стати пишною і повітряної, збільшитися в розмірах в 2 рази;
- Після цього додаємо в основу склянку борошна і розмішуємо, розбиваючи грудочки. Перемішуйте близько 3 хвилин;
- Зніміть каструлю з вогню. Обережно додати в основу борошно і замісити еластичне тісто;
- Розділіть основу на 8 рівних частин, які скачайте в кульки і загорніть в харчову плівку. Поставте тісто в холодильник на 30 хвилин;
- Кожну частину необхідно розкачати в тонкий пласт. За допомогою виделки зробіть проколи. Випікайте кожен корж по 3 хвилини в розігрітій духовці при 180 градусах. Тісто краще викладати на пергамент, щоб пиріг не прилип до дека;
- Надайте торту круглу форму. Не викидайте обрізки, подрібніть їх в крихту, яка буде використовуватися для посипання готового десерту;
- Приготуйте крем, збивши сметану з цукровою пудрою. Вона повинна бути пишною. Отриманим кремом просочити коржі. Починати збірку торта краще не з торта, а з крему, на який ми розміщуємо нижній шар. Крем просочить основу і зробить торт неймовірно ніжним за текстурою;
- Не забудьте змастити краю і верх торта кремом. Посипаємо десерт крихтою і ставимо в холодильник;
- Через 2-3 години ласощі можна подавати до столу.
Виходячи з класичного рецепту, існує безліч смачних варіантів ласощів. Наприклад, в крем можна додати шматочки фруктів або свіжі ягоди. Аналогічним чином можна використовувати і горіхи. Але краще їх обсмажити і посипати верхівку в якості прикраси. Горіхи можна використовувати для приготування крихти, якою посипають десерт замість традиційної посипки. Курага або чорнослив стануть відмінним доповненням до крему.
Швидкий рецепт медовика в домашніх умовах
Багатошарові коржі випікти не складе труднощів. Але для цього потрібні серйозні витрати часу. Адже кожен шар пропікається швидко. Тому краще не відходити від плити. Поки ви розкочуєте шар, інший, той, що в духовці, може підгоріти. Тому вам слід набити руку на те, що приходить з практикою. Якщо ви хочете побалувати себе смачними домашніми ласощами, не втрачаючи часу, то цей рецепт вам стане в нагоді.
Особливістю десерту є те, що спочатку випікається один великий бісквіт, який ділиться на невеликі пласти. Крем використовується аналогічно. Бісквітні коржі швидко просочуються. Це пов’язано з їх повітряною текстурою. Тому в сам крем можна додавати сухофрукти і горіхи. Вийде дуже смачний домашній десерт!
Інгредієнти:
- Цукор – 1 склянка;
- Яйце куряче – 4 штуки;
- Рідкий мед – 3 столові ложки;
- Сода гашена оцтом – 1 чайна ложка;
- Борошно – 1,5 склянки;
- Сметана – 400 грамів;
- Цукрова пудра – 250 грам;
- Родзинки без кісточок – 100 грам;
- Волоські горіхи – 100 грамів.
Спосіб приготування:
- Відокремте білки від жовтків. Яєчні білки збити з цукром до розчинення крупинок. Після того, як утвориться пишна густа маса, додаємо по одному жовтку, кожен раз акуратно збиваючи;
- Додаємо в основу мед, гашену соду і борошно. Швидко замісити тісто, консистенція якого повинна нагадувати густу сметану;
- Випікайте бісквіт на деку, змащеному вершковим маслом, при 180 градусах близько 30 хвилин;
- Поки готується торт, приготуйте крем зі сметани і цукрової пудри;
- Обсмажте горіхи на сухій сковороді. Вони повинні просохнути, а не підгоріти. Тому горіхи потрібно постійно помішувати;
- Родзинки промийте в холодній воді. Краще замочити їх на 15 хвилин;
- Після цього залийте родзинки окропом і залиште на 3 хвилини, відкиньте на друшляк і дайте обсохнути;
- Горіхи і родзинки змішати з частиною вершків;
- Коли торт буде готовий, розріжте його на 4-5 частин і прошаруйте кремом;
- Прикрасьте десерт бісквітної крихтою і відправте в холодильник на 1 годину;
- Коли десерт просочиться, подаємо його до столу.
Цей рецепт має ще й ту перевагу, що тісто не вимагає розкочування. Тому десерт можна готувати навіть тим, хто далекий від кулінарії.
Медовик з дієтичним тортом: рецепт на кефірі
Звичайно, більшість десертів відрізняються високою калорійністю. Класичний медовик не є винятком. Але якщо прибрати зі складу вершкове масло, а з вершків більшу частину сметани, то вийде досить дієтичний варіант. Якщо, звичайно, солодкий десерт можна назвати таким!
В якості основи ми будемо використовувати нежирний кефір. Крем з кефіру виходить дуже ніжним. Тому він лише доповнює і без того незрівнянний десерт!
Інгредієнти:
- Кефір 1% – 1,5 літра;
- Сметана 10% – 200 грам;
- Мед – 250 грам;
- Борошно пшеничне – 250 грам;
- Цукровий пісок – 330 грам;
- Яйце куряче – 2 штуки;
- Желатин – 10 грам;
- Вода -100 мл.
Спосіб приготування:
- В основі нам знадобиться 130 грам цукру, який потрібно трохи збити з курячими яйцями;
- У яєчну суміш додати мед і знову акуратно збити;
- Додаємо в основу просіяне борошно і соду, акуратно перемішуємо тісто. Він повинен бути досить рідким;
- Вливаємо в тісто 0,5 л кефіру. Тісто почне пузиритися – це говорить про те, що сталася реакція з содою;
- Вилийте 2 ополоники тіста в роз’ємну форму, змащену олією. Випікайте коржі при 180 градусах близько 10-15 хвилин. Те ж саме зробіть з усім тістом. Отримана маса повинна становити близько 6 шарів. Кінцева кількість залежить від розміру форми;
- Розведіть желатин згідно з інструкцією, потім нагрійте, щоб відійшли всі грудочки і охололи до кімнатної температури;
- Що залишився кефір змішати з цукром і сметаною. Збивайте вершки близько 6-10 хвилин, потім тонкою цівкою всипте желатин. Збивайте вершки ще 5 хвилин;
- Зберіть торт у роз’ємній формі. Змастіть шари кремом. Готовий торт надішліть в холодильник на ніч. За цей час коржі просочаться, а желатин застигне;
- Верхній шар повинен бути кремовим. Прикрашати торт не доведеться. Виглядає це досить урочисто. Можна використовувати свіжі ягоди або фрукти.
Секрети приготування медовика
Використовувати слід тільки якісний мед. При цьому він повинен бути рідким. Тому, якщо ваш мед зацукрувався при зберіганні, його необхідно розтопити на водяній бані.
Багато господинь знають, що тісто вийде більш повітряним, якщо борошно просіяти. Звичайно, цей процес можна виключити. Але в цьому випадку не варто дивуватися, чому шари вийдуть щільними.
Головні секрети приготування медовика:
- Тісто можна приготувати заздалегідь. У холодильнику він зберігатиметься 3-4 дні. Але важливо щільно затягнути його харчовою плівкою;
- Коржі, випечені за класичним рецептом, також можна зберігати. Їх необхідно загорнути в харчову плівку. Так вони збережуть свою свіжість протягом 2 днів!
- Товщина розкатаних коржів повинна бути 1-3 мм. У процесі випікання основа збільшиться в 2 рази. Товщину коржів слід підбирати з урахуванням ваших уподобань. Важливо розуміти, що чим товстіше коржі, тим гірше вони будуть просочуватися. Тому десерт може просто вийти сухим;
- Медовик слід витримати перед подачею на стіл. Крем повинен наситити шари. Тому перед подачею на стіл торт краще витримати 12 годин.
Як правило, медові торти прикрашають рідко. Їх можна тільки доповнити стільникової сіткою, а також мастикою для бджіл. Деякі люблять прикрашати ласощі часточками шоколаду. Смак десерту досить яскраво виражений. Тому посилювати його іншими компонентами не варто.