Кропива відома своїми корисними властивостями ще з давніх часів. Вона використовується в косметології, кулінарії і народній медицині. Багата вітамінами і мінералами, робить позитивний вплив на організм.
Хімічний склад
До складу рослини входять вітаміни, поживні речовини і мінерали, які роблять позитивний вплив на роботу внутрішніх органів.
У ній присутні:
- вітамін до;
- вітаміни групи В;
- вітаміни C і A;
- каротин;
- сірка;
- калій і кальцій;
- магній;
- дубильні речовини;
- Барій;
- залізо;
- мідь і хром;
- марганець;
- гістамін і фітонциди;
- органічні кислоти.
У бур’янистій траві міститься в два рази більше вітаміну З, ніж в лимоні, тому рослина широко застосовується при лікуванні простудних захворювань і профілактики їх розвитку. Відзначено, що вміст каротину в ній також більше, ніж в обліписі або моркви.
Калорійність рослини становить всього 24 ккал на 100 г. білки – 3,7 г, Вуглеводи – 5,4 г, Жири – 0,5 г.
Користь кропиви
Багатий склад рослини дозволяє використовувати його не тільки в косметології, а й народній медицині, кулінарії.
До корисних властивостей відносяться:
Кропива сприяє відновленню пошкодженого волосся, нігтьових пластин, робить позитивний вплив на шкірний покрив. Рослина використовують як ранозагоювальний засіб при порізах, ударах, опіках.
Чи можна при вагітності і грудному вигодовуванні
Жінкам в період вагітності слід бути обережними з кропивою. Вона сприяє підвищенню тонусу матки. Її використання може привести до передчасних пологів або викидня.
При годуванні груддю допоможе нормалізувати лактацію, збільшить кількість грудного молока. Крім цього, відвари на основі бур’яну застосовуються для прискорення скорочення матки після пологів.
Чи корисна при схудненні
Бур’ян не містить багато калорій, жирів і вуглеводів, а завдяки своєму складу вона сприяє прискоренню метаболізму. Тому вона корисна при схудненні і відмінно підходить для дієтичного харчування.
Шкода і протипоказання
Протипоказана людям з порушенням згортання крові. Вона сприяє її загустіння, тому здатна стати причиною утворення тромбів. З обережністю рослина потрібно вживати при захворюваннях травної системи. Вона протипоказана в разі наявності алергічної реакції.
Кропива багата мінералами і вітамінами. Надає позитивну дію на роботу органів, нормалізує багато процесів в організмі. Але використовувати її в кулінарії слід з обережністю і тільки в помірних кількостях.
Корисні і смачні рецепти
Кропива широко застосовується в кулінарії. Щоб рослина не «кусалося», перед приготуванням її потрібно обшпарити окропом.
Капусняк
Для приготування будуть потрібні:
- 500 г яловичини;
- 3 шт. картоплі;
- 3 ст. л. рослинного масла;
- 300 г кропиви;
- зелень, сіль, спеції і сметана за смаком.
У каструлю налити 3 л води, відварити м’ясо. Потім додати очищений і порізану картоплю, довести до готовності. Нарізати кропиву, зелень, додати в суп, посолити і залишити на гарячій плиті ще на 5 хвилин. Перед подачею на стіл заправити сметаною.
Запіканка
Для приготування потрібно підготувати:
- 50 г рису;
- 50 г сиру;
- 700 г кропиви;
- 150 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 300 мл молока;
- сіль, спеції за смаком.
Борошно обсмажити в олії до золотистого кольору в глибокій сковороді. Попередньо відварений рис і нарізану траву додати в борошно, обсмажувати протягом 5 хвилин. У сковороду вилити молоко, посолити. Яйця разом з сиром збити, змішати з вмістом сковороди. Все викласти в форму для запікання і поставити в розігріту духовку. Випікати 15-20 хвилин.
Салат кропив’яний
Для його приготування знадобляться:
- 100 г моркви;
- 500 г кропиви;
- 100 г зелені;
- 3 ст. л. сметани;
- 50 г горіхів;
- 3 зуб. часник.
Моркву натерти, ошпарену траву, горіхи, часник порізати. Всі інгредієнти змішати, посолити і заправити сметаною.