Капуста брокколі, суцвіття якої схожі на мініатюрні баобаби, може бути приготовлена тисячею способів, але дуже часто потрібно попередньо її відварювати.
Теоретично це зовсім нескладно. Головне – мати уявлення про те, як потрібно робити це саме з брокколі. Розповімо також, як овоч в такому вигляді впливає на організм.
Підготовка продукту
Дуже часто ця капуста починає свій шлях на стіл з морозильної камери і в зв’язку з цим важливо підкреслити, що перед тим, як варити брокколі її не потрібно відтавати. Також не можна повторно заморожувати. Такі маніпуляції позбавляють брокколі багатства смаку, роблять її неприємно пухкої, розвалюється, а ще знищують практично всі біологічно активні речовини.
Суцвіття овоча з самого “арктичного” відділення холодильника можна відразу відправляти в посуд з окропом.
Якщо ж продукт придбаний свіжим, то необхідно правильно його попередньо підготувати. І цей процес можна представити наступним чином:
- Промийте рослину під проточною водою.
- За бажанням-обсушити паперовим або чистим кухонним рушником.
- Відокремити гілочки з листям від товстої ніжки-стебла за допомогою ножа. Ця побічна зелень їстівна і може бути пущена на салат.
- Відрізати суцвіття від стебел, намагаючись захоплювати їх ближче до стовбура-ніжці. Рекомендується починати рухатися з зовнішнього краю до центру всієї рослини.
Якщо оброблення овоча вийшла не особливо акуратною, коли головна частина роботи зроблена, з суцвіть можна акуратно видалити зайві стебла, вкоротити їх, а також розділити самі суцвіття на більш дрібні фрагменти.
Останнє потрібно для того, щоб на приготування всіх шматочків йшло однаковий час. Головне не перестаратися, так як із занадто коротким стеблом суцвіття ризикують розвалитися в процесі термічної обробки.
Особливості приготування
Заморожену і свіжу брокколі варять однаковий час. Але професійним кухарям відомо, що його можна зменшувати або збільшувати в залежності від того, якого ступеня готовності хочеться досягти. В цьому плані дана капуста схожа на пасту — теж буває аль денте.
І ось скільки хвилин йде на це різноманітність текстури овоча:
- 1,5-2 для хрусткої;
- 3-4 для трохи хрусткої;
- 6-8 для м’якої.
Вода повинна не просто покривати суцвіття, вони повинні вільно плавати в ній. Солити рекомендується, але в принципі, відсутність солі не псує смак даного овоча, тим більше, якщо планується далі продовжувати кулінарну обробку.
Доведені до готовності шматочки слід на 1 хвилину занурити в холодну цю. Така маніпуляція дозволяє зберегти по-літньому яскравий колір овоча, а також буквально зупинити в ньому процес приготування.
Не можна варити брокколі занадто довго, тоді вона стає м’якою, навіть слизкой, а тон її змінюється зі світло-Смарагдового в буро-оливковий.
Крім того, цю капусту можна готувати на пару — в середньому на це йде 5-10 хвилин, а також в мультиварці — протягом 5-7 хвилин і при температурі не вище, ніж 100°С.
Властивості вареної брокколі
Енергетична цінність овоча становить 35 ккал на 100 г, за рахунок чого укупі з достатком клітковини брокколі вважають одним з найважливіших продуктів дієтичного харчування.
Справжньою перлиною складу даної капусти можна вважати натрій, елемент необхідний для:
- оновлення клітин головного мозку;
- підтримки водно-сольового балансу і запобігання набряків;
- функціонування м’язового скелета;
- насичуваність крові іншими мінеральними речовинами, засвоюваними з їжі.
Варену брокколі вважають одним з найбільш легкозасвоюваних овочів, а також одним з найбільш корисних для імунітету, шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи.