Національна англійська кухня не відрізняється вишуканістю і витонченістю. Перевага віддається старовинним рецептами, трохи адаптованим до сучасних реалій. Традиційна випічка виготовляється на основі пшеничного борошна вищого сорту. Рідше житній грубого помелу. В якості начинки виступають м’ясо або субпродукти. Також існують десятки солодких різновидів пирогів, булочок, тістечок. До найзнаменитіших відносяться вісім хлібобулочних виробів.
Порк-пай
Інша назва: лестерширський пиріг зі свининою. Оригінальний рецепт винайшли в місті Мелтон-Моубрей, розташованому на території графства Лестершир. М’ясо нарізають великими шматками, практично не приправляють спеціями. Загортають в тісто, замішане на гарячій воді. Порк-пай випікають при температурі понад 250°C. зверху, рівно посередині, проробляють невеликий отвір і заливають всередину пряний концентрований кістковий бульйон. Залишають остигати на 4 години. Іноді посипають журавлиною, брусницею. Подають охолодженим з картопляним пюре, зеленим горошком.
Скон
Солодкі здобні булочки. Готуються з пшеничного або вівсяної муки, курячих яєць, цукрової пудри, вершкового масла, молока і вершків. Обов’язково додається розпушувач.
Поділяються на чотири види:
- традиційні (без начинки);
- з ягідним джемом;
- грідл-скон (смажаться на сковороді);
- дроп-скон (смажені плоскі коржі);
- лемонейд-скон (тісто замішують на лимонаді і жирних вершках).
Скони є невід’ємною складовою англійської чайної церемонії.
Стотті-кейк
Хліб, який широко поширений на північному сході Англії. Являє собою щільну, пружну корж з дріжджового картопляного тіста. Випікається на дні цегляної або чавунної печей. Назва походить від слова «stotty», що в перекладі з нортумбрійського діалекту староанглійської мови означає «стрибати», «скакати». Скотті-кейк чудово підходить для приготування бутербродів. Подається на сніданок з сосисками, беконом і яєчнею.
Хейсті-пудинг
Альтернативна назва – »поспішний пудинг”. Процес приготування займає не більше півгодини. Кукурудзяну або вівсяну крупи змішують з пшеничним борошном, заливають молоком, розтопленим вершковим маслом. Постійно помішуючи, доводять до кипіння на помірному вогні. Засипають цукор, родзинки. Варять ще приблизно 10-15 хвилин. Деякі рецептури мають на увазі заміну борошна на тертий хліб. Хейсті-пудинг прийнято вживати охолодженим.
Хот-крос-бан
Хрестова булочка-це національний Англійський великодній хліб. За правління королеви Єлизавети I користувалася настільки приголомшливою популярністю, що довелося на законодавчому рівні обмежити продажі. Оригінальний рецепт був винайдений в кінці XIV століття невідомим ченцем з Абатства Сент-Олбанс. Здобне тісто з додаванням родзинок приправляють корицею, меленими мускатним горіхом і гвоздикою. Формують кульки середніх розмірів. Роблять хрестоподібні надрізи. Випікають при температурі 200°C. подають ще гарячими на вечерю в Страсну п’ятницю. Забавно, але згідно з міськими легендами і забобонами, хот-крос-бан не черствіє весь рік.
Чрикал тоат
Англійський пиріг з патокою. Історія походження цієї солодощі залишається невідомою. Найраніший рецепт опублікований в кінці XIX століття письменницею Мері Джеврі. Готується з пісочного тіста і тягучого цукрового сиропу золотистого кольору, іменованого патокою. Зверху посипається панірувальними сухарями або подрібненим мигдалем. Злегка збризкують лимонним соком. Чрікал тоат вживається гарячим. Подається зі збитими вершками, кулькою ванільного морозива.
Еппл-кейк
Особливо затребуваний в графствах Дорсет, Девоншир і Сомерсет, де щорічного вирощують десятки тонн яблук. Зазвичай пісочне тісто замішують на сидрі або яблучному соку. Дуже тонко розгортають. Приправляють меленим мускатним горіхом, корицею. Вливають рідкий квітковий мед. Беруть кислі яблука сорту Бремлі. Видаляють серцевину і нарізають тонкими скибочками, посипають цукровою пудрою. Викладають на тісто. Відправляють випікати при температурі 180°С.Перед подачею Еппл-кейк поливають жирними вершками, класичним заварним кремом.
Еппл-пай
Перший записаний рецепт англійського яблучного пирога зустрічається на сторінках куховарської книги, створеної за указом короля Річарда II. Пісочне тісто замішують на холодній воді. Спеції і прянощі не використовуються. Добірні яблука кислих сортів очищають від шкірки. Нарізають дрібними кубиками. Посипають цукром, подрібненими волоськими горіхами, корицею. Примітно, що в північній частині Англії свіжі плоди можуть замінити консервованими або висушеними. Еппл-пай подають з кількома шматочками сирів Венслідейл і гострий Чеддер.