Обладнаний пиріг з картопляної і сирною начинкою

Сьогодні хочу розповісти, як приготувати обладнаний пиріг з картопляної і сирною начинкою.

Зовні страва дуже нагадує сонце: по центру розміщується дуже смачний круглий пиріжок з сирною начинкою, від якого виходять «промінчики»-пиріжки з начинкою з картоплі. Такий пиріг сміливо можна готувати і на святковий стіл, його також можна приготувати на вихідні, коли всі збираються за сімейним столом. Подавайте його гарячим — і даруйте радість разом з кожним шматочком. Що ж, беріть рецепт собі на замітку.

Необхідні інгредієнти

Для тіста

  • борошно пшеничне ВС — 0,8 кілограм;
  • тепле молоко — 300 мл;
  • рослинна олія (використовую соняшникова) — 100 мілілітрів;
  • яйце куряче — 1 штука;
  • вершкове масло — 30 грам;
  • цукор пісок — 1 столова ложка;
  • сіль — 1 чайна ложка;
  • дріжджі свіжі — 42 грами (можна замінити сухими — 7-9 грам).

Сирна Начинка

  • козячий сир (можна взяти будь-який інший) — 120-150 грам;
  • петрушка — 30 грам;

Начинка картопляна

  • відварену картоплю в мундирі — 8 невеликих бульб;
  • цибуля ріпчаста — 1 середня штука;
  • рослинна олія для смаження (соняшникова) — 1 столова ложка;
  • вершкове масло для смаження — 30 грам;
  • зелень: зелена цибуля, кріп, петрушка — по 50 грам кожного;
  • спеції: сіль, перець чорний — за смаком;
  • паприка грубого помелу — одна чайна ложка (можна не додавати).

Змащуємо і посипаємо

  • два жовтки;
  • чайна ложка рослинної олії;
  • кунжутне насіння (чорні і білі) — по 0,5 чайної ложки кожних.

Обладнаний пиріг з картопляної і сирною начинкою: покроковий рецепт

  • Перше, що зробимо, це поставимо варити картоплю в мундирі.
  • Тим часом займемося дріжджовим тестом: візьмемо глибоку миску і наллємо в неї тепле молоко.
  • Додаємо до нього рослинне масло, яйце, вершкове масло (кімнатної температури), цукор, сіль і живі дріжджі (трохи поламавши на шматочки). В якому порядку ви це будете робити, абсолютно без різниці.
  • Тепер візьмемо віночок, і все ретельно перемішати. У мисці повинна вийти однорідна маса.
  • Борошно необхідно просіяти через сито. Додавати її ми будемо, власне, як і завжди: невеликими порціями. Бажано по одній ложці вводити. У мене пішло 800 грам, але у вас може бути як більше, так і менше. Все буде залежати як від самого борошна, так і від розміру курячого яйця.
  • Спершу вимішуємо тісто лопаткою в мисці, потім переходимо на робочу поверхню. Також присипаємо його борошном і інтенсивно вимішуємо. На все у нас піде кілька хвилин.
  • Потім змащуємо миску олією, трохи змащуємо маслом тісто. Накриваємо його плівкою або рушником і ставимо в тепле місце (без протягів) на одну годину.
  • Поки тісто підходить, перейдемо до картопляної начинки. Ставимо розігріти сковороду. Наливаємо столову ложку рослинного масла і кладемо шматочок вершкового.
  • Картоплю очищаємо від шкірки. За допомогою вилки розминаємо його в мисці.
  • Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо на невеликі кубики. Відправляємо його потім на сковороду. Трохи зменшуємо вогонь (до середнього) і обсмажуємо до золотистого кольору.
  • Коли цибуля приготувався, відправляємо його разом з маслом в картопляну начинку. Все добре перемішуємо.
  • Далі моєму зелень: кріп, петрушку і зелений лук. Нарізаємо дрібно і додаємо до картоплі. Не страшно, якщо у вас немає якоїсь із зелені: можна її замінити на ту, що є — і покласти її в два рази більше (наприклад). Потім додаємо сіль і перець (за смаком). Так як я люблю гострі начинки, додала ще паприку грубого помелу (ви можете цього не робити). Знову все перемішуємо. Ось і готова картопляна начинка. Вона виглядає дуже апетитно і дуже свіжо.
  • Підготуємо начинку з козячого сиру. Розминаємо виделкою в мисці сир і додаємо дрібно нарізану петрушку. Перемішуємо — і все готово. Якщо ви не любитель козячого сиру, візьміть будь-який інший, на ваш смак: адигейський, чеддер, сулугуні, бринза або фета.
  • Минула година — і тепер ми повертаємося до тесту. Воно піднялося у кілька рази. Виминаємо злегка і ділимо на два однакових шматочка.
  • Формуємо з кожного шматочка круглу коржик. Одну залишаємо на робочій поверхні для роботи, іншу відправляємо назад в миску і накриваємо, щоб тісто не підсохло.
  • Тепер вам потрібно вибрати, в якій формі ви будете випікати пиріг. У мене форма кругла, тому і розкачую тісто в коло. Випікати його можна як в спеціальних формах, так і на звичайному листі. Необхідно попередньо застелити деко (або форму) пергаментним папером.
  • Розгортаємо в пласт товщиною 5-7 міліметрів. Переносимо у форму.
  • Потім присипаємо стіл борошном і розкачуємо другий шматок тесту в пласт: того ж розміру, що і перший. І приберемо ненадовго його в бік.
  • Далі беремо начинку з сиру і викладаємо її гіркою рівно по центру на тісто, що вже лежить у формі. Трохи руками її збираємо і надаємо форму гірки.
  • Картопляну начинку викладаємо по краях. При цьому залишаємо по 1,5 сантиметра з обох сторін. Розподіляємо її по колу, трохи придавлюємо руками, робимо невелику гірку, як ми це зробили по центру. (Як це виглядає, можна подивитися на відео під рецептом).
  • Тепер беремо другий пласт тіста і відправляємо його наверх начинки. Акуратно підправляємо краю.
  • Потім потрібно взяти миску, діаметром, діаметр сирної начинки по центру. Перевертаємо її і кладемо на верхній шар тіста так, щоб сирна начинка виявилася під нею. І злегка придавлюємо. Залишаємо поки її там.
  • Краї пирога гарненько залепим. Коли заліпили, прибираємо миску і трохи придавлюємо відбиток від миски до самого низу. Робіть це обережно, щоб при випіканні, коли тісто буде підніматися, там чітко вирізнявся коло. Ненадовго повертаємо миску тому.
  • Після цього потрібно буде нарізати пиріг по колу, від заснування (країв миски) до бортів пирога на шматочки. Кожен шматочок приблизно сантиметра 4-5.
  • Потім беремо кожен шматочок, трохи піднімаємо, розгортаємо і розподіляємо. Повинні вийти вивернуті, ніби пелюстки квітки, шматочки пирога. Іншими словами — у формі відкритого пиріжка. Так проробляємо по всьому колу.
  • Коли ми все закінчили, прибираємо миску і накриваємо все рушником. Залишаємо на п’ять хвилин постояти.
  • Тепер вилочкою робимо не дуже глибокі проколи в тесті: по центру.
  • Змішуємо два жовтки і чайну ложку рослинної олії. Отриманою масою змащуємо наш пиріг. Потім посипаємо кунжутним насінням.
  • Випікаємо в попередньо розігрітій до 180*С духовці 20-25 хвилин.
  • Ось і готовий обладнаний пиріг з картопляною начинкою і сиром. Отламывайте собі шматочки пиріжків і насолоджуйтеся ароматною і смачною начинкою. Як ви вже бачите, начинку можна підібрати абсолютно будь-яку. Тісто готується досить швидко. Все виходить без особливих зусиль: головне — це ваше бажання смачно приготувати і нагодувати улюблену сім’ю і дорогих гостей.

    Обалденный пирог с картофельной и сырной начинкой

    Приємного апетиту!