Дієтичний “Олів’є”

Новорічне застілля практично не залишає шансів на здорове харчування. Щоб зменшити навантаження на шлунково-кишковий тракт і уникнути печії, можна приготувати дієтичний салат “Олів’є”, тому що саме без цієї страви новорічний стіл ніяк не можна назвати повним.


                                    Диетический “Оливье”

Новорічне застілля практично не залишає шансів на здорове харчування. Це важке випробування для тих, що худнуть людей, адже майонезні салати, жирне гаряче і солодкі торти – обов’язкові супутники святкової ночі.

Щоб зменшити навантаження на шлунково-кишковий тракт і уникнути печії, можна приготувати дієтичний салат “Олів’є”, тому що саме без цієї страви новорічний стіл ніяк не можна назвати повним!

Дієтичний рецепт салату “Олів’є”

Щоб” полегшити ” закуску, необхідно відмовитися від майонезу і ковбаси. Це дуже калорійні магазинні продукти, склад яких найчастіше не радує.

Для дієтичного “Олів’є з куркою” знадобиться:

  • Морква;
  • Картопля;
  • Цибуля;
  • Горошок зелений;
  • Огірки солоні;
  • Огірки свіжі;
  • Яйце;
  • Куряча грудка;
  • Йогурт;
  • Гірчиця;
  • Приправи за смаком.

Пропорції визначаються самостійно.


                                    Диетический “Оливье”

Перша відмінність від стандартного рецепта полягає в тому, що овочі потрібно готувати на пару, а не відварювати. Цей метод сприяє збереженню в коренеплодах корисних речовин, які втрачаються при варінні. Якщо часу мало, картоплю і моркву можна попередньо нарізати.

Що стосується горошку, то краще використовувати або свіжий, або заморожений, але не консервований (туди зазвичай додають цукор, який протипоказаний худне). Якщо бобові були заморожені, але їх можна приготувати на пару разом з іншими овочами.

Яйця відварюються круто, як зазвичай. Куряча грудка доводиться до готовності в киплячій воді. Лук нарізається дрібними кубиками (щоб прибрати гіркоту, рекомендується його запарити). Огірки можна змішати в пропорції 1:1, проте стежать за раціоном людям все-таки краще прибрати консервований овоч, оскільки там практично на 100% міститься доданий цукор. У будь-якому випадку смак страви не постраждає.

Останній етап приготування “Олів’є” – дієтична заправка. Простіше і швидше за все змішати натуральний йогурт і французьку гірчицю. Такий соус прекрасно замінює майонез, збагачуючи смак улюбленого салату.

Залишиться тільки дрібно нарізати підготовлені заздалегідь інгредієнти і заправити блюдо домашнім соусом, додавши спеції за смаком. Викладений порційно дієтичний “Олів’є” рекомендується прикрасити свіжою зеленню.


                                    Диетический “Оливье”

Дієтичний “Олів’є” без картоплі і майонезу

Ось ще один цікавий рецепт некласичного дієтичного салату “Олів’є”.

Щоб приготувати модифіковану і максимально корисну версію улюбленого новорічного салату, необхідно мати на кухні:

  • Курячу грудку;
  • Яйце;
  • Стручкову квасолю;
  • Свіжі огірки;
  • Яблуко;
  • Морква;
  • Зелень (кріп, петрушка) ;
  • Натуральний йогурт;
  • Гірчиця;
  • Соєвий соус;
  • Спеції за смаком.

Дієтичний салат “Олів’є” для тих, що худнуть виключає картоплю, ковбасу, майонез і солоні огірки.

Спочатку потрібно відварити курячу грудку, стручкову квасолю, моркву і яйця. До них додається дрібно нарізане яблуко, свіжі огірок і зелень. Заправити салат можна натуральним йогуртом або дієтичним соусом для “Олів’є”, що складається з йогурту, невеликої кількості гірчиці і соєвого соусу.


                                    Диетический “Оливье”

Дієтичний “Олів’є” без картоплі

Незважаючи на те, що популярний новорічний салат має чітку рецептуру, приготувати його “полегшений” варіант не складає труднощів.

Для наступної варіації на тему “Олів’є” знадобляться:

  • Куряче філе;
  • Яйце;
  • Свіжі огірки;
  • Зелений горошок;
  • Морква;
  • Яблуко;
  • Авокадо;
  • Натуральний йогурт;
  • Спеції за смаком.

Як і в попередніх рецептах, куряче філе потрібно відварити, овочі приготувати в мальтіварке або на пару (пам’ятаємо про заборону на консервований горошок). Яблуко, свіжий огірок і авокадо нарізаються на дрібні кубики. Всі інгредієнти змішуються і заправляються натуральним йогуртом.

Якщо під рукою не виявилося йогурту, дієтичний “Олів’є” прекрасний і зі сметаною.

Основне правило приготування страв для людей, що сидять на дієті, полягає у використанні переважно свіжих продуктів з мінімальною термічною обробкою. Всі консервовані, смажені і відварені інгредієнти краще замінити свіжими або паровими – так в овочах збережуться есенціальні макро – і мікронутрієнти, необхідні для підтримки здоров’я людини, а також їх калорійність значно знизиться.

Головне в справі адаптації улюблених страв до правильного харчування-не зациклюватися на звичній рецептурі і сміливо пробувати нові поєднання!