В сучасних умовах життя серцю необхідна підтримка. Для цього необхідно переглянути свій раціон і включити в меню певні продукти.
Риба (жирна)
Вибирати:
- форель;
- лосось;
- оселедець;
- сьомга;
- скумбрія.
Така риба насичена Омега – 3 кислотами, незамінними для повноцінної роботи серцево-судинної системи.
Важливо! Вживайте рибу двічі на тиждень. Готуйте її на пару або запікайте в духовці.
Насіння льону
У молотом лляному насінні міститься той же корисна речовина, а також клітковина. Крім того, це джерело лінганів, що володіють антіосідантнимі властивостями.
Продукт поєднується з кашами, натуральними йогуртами, супами.
Горіх
Горіхи дуже корисні для серця. Вони істотно знижують рівень холестерину, містять:
- Омега-3;
- магній і кальцій;
- клітковина;
- Вітамін Е;
- жири-моно – і поліненасичені.
Рекомендується регулярно вживати кешью, мигдаль, фундук і волоські горіхи.
Вівсянка
Вівсяна каша-поживний сніданок, джерело:
- Омега-3;
- калію і магнію;
- клітковини і заліза.
Квасоля
Вибирайте чорну квасолю, насичену вітамінами групи в, фолієвою кислотою, кальцієм і магнієм. Універсальний продукт ” йде ” в салати і супи. Його також можна вживати вранці з користю для серця.
Червоне вино
У цьому напої містяться катехіни і цінний антиоксидант ресвератрол з флавоноїдами. Напій допоможе:
- зберегти здоров’я судин;
- запобігти появі тромбів.
Важливо! Алкоголь необхідно вживати в міру, щоб ефект не вийшов зворотним.
Тофу
Головне джерело білка для веганів. У ньому багато таких корисних для серцево-судинної системи речовин, як:
- фолієва кислота;
- ніацин;
- магній з калієм;
- Кальцій.
Рис
Вибирайте коричневий рис. У ньому містяться:
- клітковина;
- магній;
- вітаміни групи В.
Чорниця
Чорниця корисна для серця тому, що в ній містяться:
- лютеїн;
- антоціан;
- Вітамін C;
- фолієва кислота та інші корисні речовини.
Морква
Цей овоч-постачальник каротинів. Чим більше бета-каротину в нашому організмі, тим менший ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Шпинат
У шпинаті містяться:
- бета-каротин;
- вітаміни з, Е;
- фолієва кислота;
- калій з кальцієм;
- клітковина.
Шпинат підходить для супів і других страв.
Броколі
Корисний овоч, багатий калієм і фолієвою кислотою, а також клітковиною, незамінний для серця.
Важливо! Особливість хрестоцвітних овочів-зниження здатності щитовидки всмоктувати йод. Тому переборщувати з ними не варто.
Червоний перець
Фолієва кислота і клітковина в його складі необхідні для повноцінної роботи серцево-судинної системи.
Томат
У них містяться:
- Калій;
- фолієва кислота;
- Вітамін C;
- каротин.
Важливо! Помідори слід обробляти термічно: від цього в них стає більше корисних речовин.
Темний шоколад
Містяться в ньому феноли какао знижують тиск. Важливо вибирати продукт з вмістом какао від 75%.