Яку користь печінки можуть принести ягоди?

Печінка-головний фільтр нашого організму. Вона як губка поглинає шкідливі речовини. Робота цього органу дуже важлива. Необхідно дбати про її стан, підтримувати корисними продуктами. Величезний вплив на функцію печінки надають ягоди. Напередодні літнього сезону розберемося, які з них мають благотворними і навіть цілющими властивостями.


                                    Какую пользу печени могут принести ягоды?

Які ягоди вибрати?

Ягоди містять харчові волокна, які допомагають вивести шлаки з організму. До їх складу входять поліфеноли, потужні антиоксиданти, які сприяють відновленню клітин, захищають їх від окислення і старіння. Тому ягоди корисні для здоров’я печінки. 

У червоних плодах знаходяться незамінні флавноіди-антоціани. Варто віддавати перевагу солодким видам. 

Відверто кислі (журавлина, агрус) і недоспелие краще виключити або є в невеликій кількості. Вони викликають небажані процеси бродіння в кишечнику.

Виноград

Властивості винограду як природного антиоксиданту широко відомі. Благотворно вони позначаються і на стані печінки: борються з вільними радикалами і підвищують стійкість до впливу негативних факторів. Краще вибирати виноград темних сортів. Флавноіди в складі його шкірки і кісточок активують ферменти, налагоджують роботу залози. Велика кількість клітковини сприяє позбавленню від токсинів і шкідливих речовин, тому лікарі рекомендують їсти виноград після перенесених інфекційних захворювань.

Користь винограду для печінки підтверджують наукові дослідження. Вивчення характеристик екстракту виноградних кісточок показали значне поліпшення ступеня жирової зміни в органі після курсу препарату. Іншими словами, йдуть жирові бляшки при регулярному прийомі. Варто пам’ятати, що у винограді міститься 20% сахарози, через що його споживання обмежують при цирозі і гострих запаленнях.

Слива

Чорнослив і солодка слива включені в перелік продуктів дієти №5 для людей із захворюваннями печінки і шлунково-кишкового тракту. Вживати останню радять у вареному (компоти, соуси) або запеченому вигляді. Слива налагоджує роботу шлунка і кишечника, які перетравлюють їжу в комплексі з секрецією жовчного міхура. Корисні властивості при термічній обробці не втрачаються. А їх вистачає: заспокоює запалення, допомагає виділенню жовчі, знімає навантаження з органу, зміцнює його, зменшує кількість пошкоджень, налагоджує перильстатику, протидіє поширенню онкології в організмі. Ефект від чорносливу можна сміливо множити на два.

Малина

Королівська ягода, багата мікроелементами, – смачна підмога для підвищення імунітету. Завдяки антисептичному і протизапальному ефекту показана при цирозах. Ягода очищає печінку і допомагає їй відновитися після тривалого прийому ліків. Кетони в складі малини зупиняють накопичення жиру в тканинах важливого органу нашого тіла, а високий вміст харчових волокон, слизових речовин і пектинів благотворно впливає на роботу всього шлунково-кишкового тракту і нирок.

Черешня

Черешня має слабку жовчогінну і сечогінну дію, тому підходить для м’якого очищення. Жменя ягід вранці включить жовчні протоки і простимулює їх активну роботу протягом дня. Це позбавляє від застою жовчі, стимулює виведення токсинів.

Мінеральні речовини і вітаміни черешні підтримують структуру печінки, активують всмоктування глюкози. Вчені відзначають здатність антоціану черешні протистояти радіоактивним ізотопам, що дає надію на використання соку для профілактики і захисту від радіації. А у піддослідних мишей витяжка речовин черешні привела до зниження кількості шкідливих жирів в крові.