Трюфелі в кухні Франції

Підземні гриби під назвою трюфелі дуже популярні у Франції. З них готують цікаві і смачні страви. Трюфель коштує дуже дорого, тому що його не виробляють на промисловому рівні так, щоб зниження ціни було виправдано.


                                    Трюфели в кухне Франции

Аромат у трюфеля просто винятковий, а добувають диво-гриби за допомогою молодих свиней або собак. Сам гриб поширюється спорами і є підземним «мешканцем», харчуючись від коренів інших рослин.

Опис і різновиди

Білі трюфелі цінуються гурманами вище всіх інших. Форма у нього куляста, не зовсім правильна, а колір може бути блідо-жовтим або жовтим, як охра. Розміри гриба різні: іноді він досягає величини не більше, ніж волоський горіх, але зустрічаються і екземпляри, які важать кілограм і вище. Запах у дозрілого білого трюфеля дивовижний. Якщо пильно вловлювати його нотки, білий трюфель пахне:

  • часник;
  • мокрою землею;
  • сіно;
  • гриб;
  • мед.

Є серед білих трюфелів різновид, звана бьянкетто. Смак у неї не такий чудовий, як у класичного білого трюфеля.

У свою чергу, чорні трюфелі бувають зимовими, літніми та осінніми. Запах у них» земляний”, зі специфічними відтінками, а смак м’якоті багатьом нагадує шоколад або вишуканий спиртний напій.

Калорійність і склад

Для початку відзначимо, що 100 грамів продукту містить приблизно 340 кілокалорій. Також в 100 грамах трюфеля міститься 4 г білків, 40 г вуглеводів і 18 г жирів.

Популярні рецепти

Вдома можна приготувати апетитний суп з трюфелями. Для нього (на 4 порції) знадобляться наступні інгредієнти:

  • 80 грамів трюфелів;
  • два бульйонних кубика;
  • 100 грамів селерового кореня;
  • 150 грамів філе курки;
  • одна велика морква;
  • 4 столові ложки білого вермуту;
  • 8 штук печериць;
  • 60 грамів фуа-гри;
  • 1 жовток яйця;
  • 250 грамів листкового тіста;
  • трохи солі.

Півлітра води доводять до кипіння, потім кидають в неї бульйонні кубики. Все перемішують. Філе солять, кладуть в бульйон і варять протягом шести хвилин, не допускаючи закипання, після чого виймають його з бульйону і обсушують. Моркву і селеру чистять і нарізають кубиками. Печериці теж потрібно почистити, видаливши у них ніжки. Капелюшки також нарізають кубиками і змішують з уже нарізаною морквою і коренем селери. Трюфелі потрібно тонко порізати-не дуже дрібно, але так, щоб скибочки були тонкими.

Після того як всі інгредієнти будуть підготовлені, треба розлити по чотирьох вогнетривким чашках вермут (по столовій ложці в кожну чашку) і додати в кожну таку ж кількість суміші зі свіжих овочів і грибів. Фуа-гра, філе курки і трюфелі, як і овочі, теж нарізають кубиками і кладуть в чашки. Все це рівномірно заливають бульйоном – таким чином, щоб до країв чашок він не доходив. Залишилося розкачати тісто колами і акуратно натягнути кожне коло на чашку. На закінчення тісто змащують яєчним жовтком, змішаним з водою і сіллю.

Готувати страву потрібно в духовій шафі, при температурі 200С протягом 20 хвилин.

Є ще одне прекрасне блюдо, яке називається “трюфелі у винному соусі”. Для його приготування знадобляться:

  • 4 столові ложки оливкової олії;
  • півкілограма трюфелів;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 2 столові ложки борошна;
  • трохи солі;
  • 175 грамів Мадери.

Трюфелі акуратно порізати скибочками, помістити в каструлю, залити холодною водою, довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин. Поки трюфелі варяться, можна приступити до приготування соусу. Масло розігрівають в кухлику з додаванням дрібно нарізаної цибулі і готують приблизно 10 хвилин, до зарум’янювання цибулі. Вогонь, при цьому, повинен бути повільним. Коли цибуля підрум’яниться, в суміш вливають воду (750 мл) і вино. Залишилося додати солі і варити все протягом трьох хвилин.

Рідина з готових трюфелів зливають, потім повертають їх назад в каструлю і виливають туди готовий соус. Каструлю щільно закривають кришкою і готують трюфелі в соусі протягом півгодини, додаючи за смаком сіль.