Інгредієнти:
- Яловичина (рибай-стейк)
4 штуки
- Масло вершкове несолоне
10 грамів
- Сіль (крупного помелу)
- Перець (крупного помелу)
Для соусу
- Бульйон яловичий
250 мілілітрів
- Масло вершкове
4 ст. л.
- Цибуля шалот (дрібно нарізаний)
2 штуки
- Петрушка (дрібно нарізана)
1 ст. л.
- Лимонний сік
1 ч. л.
- Чебрець
- Кількість порцій: 4
- Час підготовки: 5 хвилин
- Час приготування: 15 хвилин
- Температура подачі: Гаряче блюдо
- Тип обробки: Жарення
- Привід: Повсякденний
- Сезон: круглий рік
Приготування:
- Крок 1. Вибрати рецепт.
Для початку необхідно взяти кулінарний збірник Маркуса Полмана «Ідеальний стейк» і вибрати підходящий рецепт.
- Крок 2. Приготувати страву.
1.Попросіть стейки з рибая сухий витяги з хорошими мармуровими прожилками жиру, товщиною 3 см і вагою 225 г кожен.
2. Потримайте м’ясо при кімнатній температурі. Посипте сіллю і перцем крупного помелу. Розігрійте сковороду на сильному вогні; коли вона розжариться, трохи зменшіть вогонь. Хороший рибай має достатньо жиру, щоб смажити без масла. Або ж можна розтопити в сковороді трохи вершкового масла, почекати, поки зійде піна, а масло почне забарвлюватися в коричневий колір. Обсмажте стейки на середньому вогні по 1-2 хвилини з кожного боку (вийде з кров’ю; для слабкої прожарювання смажте 4 хвилини, а для середньої — 5). Не чіпайте стейки, поки вони смажаться. Зменшіть вогонь, якщо побачите, що масло підгорає.
3. Дайте стейкам постояти 5 хвилин під вільним «тентом» з фольги. Тим часом приготуйте соус.
4. Залиште 1 ст. ложку м’ясного соку в сковороді, решті злийте і поверніть сковороду на середній вогонь. Смажте шалот 1-2 хвилини до м’якості. Влийте бульйон і зніміть з дна піджарки дерев’яною ложкою. Уваривайте соус приблизно 10 хвилин, поки не залишиться лише 4 ст. ложки. Додайте сік, стекший з м’яса, поки воно стояло під фольгою. Додайте один шматочок вершкового масла і збийте вінчиком. Після того як масло повністю розчиниться, додайте новий шматок. Соус повинен вийти густим і блискучим. Додайте петрушку. Приправте за смаком сіллю, перцем, лимонним соком і за бажанням листочками свіжого чебрецю.
5.Подавайте стейки на підігрітих тарілках, виклавши зверху по ложці соусу.