Особливості харчування при гіпертонії у жінок

Артеріальна гіпертензія-це захворювання серцево-судинної системи, що супроводжується стійким підвищенням систолічного тиску. Розвивається поступово, часто на тлі стресу або тривалого психоемоційного напруження. Класифікується за ступенями тяжкості. Початкова доклінічна не вимагає обов’язкового медикаментозного лікування.


                                    Особенности питания при гипертонии у женщин

Нормалізувати самопочуття можна, просто скорегувавши спосіб життя, збільшивши фізичну активність, доповнивши звичний раціон свіжими фруктами, овочами. Згідно зі статистикою, в групі ризику знаходяться жінки старше 40 років з надмірною масою тіла. Тому існують певні особливості при складанні дієтичного меню.

Основні принципи

  • Добова норма солі скорочується до 4 грамів. Неконтрольоване споживання загрожує затримкою виведення зайвої рідини з організму. Виникненням набряку тканин. В якості підсилювачів смаку використовуються натуральні спеції. Сушені: базилік, кріп, петрушка. Подрібнені зубчики часнику.
  • Салати заправляються оливковою олією, соками цитрусових або журавлини.
  • Застосовуються щадні методи термічної обробки. Варіння на пару, запікання, гасіння.
  • Прийоми їжі поділяються на 6 разів. За дві години до сну, але вже після вечері з’їдається будь-який фрукт середніх розмірів.
  • Протягом дня випивається 1,5 літра фільтрованої води.
  • Зменшується розмір порцій.
  • Енергетична цінність меню для жінок із зайвою вагою дорівнює 1500 ккал.
  • Що обмежити?

    Варто скоротити споживання продуктів, що містять жир тваринного походження. Наприклад, ковбас, м’ясних консервів. Вершкове масло слід вводити в раціон з обережністю. Здатне привести до погіршення симптоматики. Листя шпинату, шипшина, сік апельсина збагачені органічними кислотами. Щоб уникнути пошкодження слизової оболонки шлунка важливо не порушувати рекомендовані добові норми.

    Що дозволено?

    Раціон людини, що страждає від гіпертонії, повинен складатися з продуктів, що стимулюють ліпідний обмін, що сприяють зниженню рівня шкідливого холестерину, благотворно впливають на міцність кровоносних судин.

    Корисні продукти з калієм.

    Елемент мінімізує ризик появи інсульту при артеріальній гіпертензії.

    Міститься в:

    • куразі, чорносливі, шипшині;
    • чорній смородині, агрусі;
    • бананах, апельсинах, мандаринах;
    • білокачанній капусті;
    • картоплі( печеному), авокадо;
    • шпинаті, грибах;
    • ячної і пшоняної крупах.

    Кальцій регулює частоту серцевих скорочень. Активізує регенеративний потенціал міокарда. Концентрація елемента підвищена в кисломолочних продуктах з жирністю до 20% і овочах, що мають зелене забарвлення.

    При систематичному вживанні бобових культур збільшується прохідність капілярного русла. Завдяки наявності фолієвої кислоти, пом’якшується перебіг симптомів менопаузи.

    Рутин, вітамін C, кверцетин зміцнюють клітинні мембрани. Присутні в хімічному складі винограду, яблук, журавлини, калини, а також грейпфрута.

    Нерафіновані рослинні масла знижують концентрацію екзогенних відкладень в судинах. Особливо корисні оливкова, кедрова.

    Свіжі морепродукти нормалізують в’язкість крові. Цільнозерновий хліб, бурий рис, макаронні вироби з грубих сортів пшениці, уповільнюють процес перетворення надлишку глюкози в жир.

    Що заборонено?

    При артеріальній гіпертензії категорично заборонені продукти з підвищеною концентрацією натрію в хімічному складі.

    Перелік продуктів:

    • бульйонні кубики;
    • копчені м’ясні делікатеси;
    • консерви;
    • мариновані овочі;
    • здобна випічка;
    • маринад.

    Питво

    До категорії заборонених відноситься міцний алкоголь. Ускладнює функціонування серцево-судинної системи. При гіпертонії першого ступеня допустимо вживання червоного столового вина, розведеного водою до 90 мілілітрів на добу.  Попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем. Солодкі концентровані соки, газовані лимонади теж виключаються з меню. Занадто калорійні, підвищують рівень цукру в крові. Збільшують ризик формування холестеринових бляшок. 

    Рекомендується віддавати перевагу суміші неміцного зеленого і чорного чаю. Мінеральній воді з невеликою кількістю цитрусового соку. Натуральну каву краще замінити цикорієм, какао. Приготований в домашніх умовах компот з кураги сприяє зміцненню серцевого м’яза. Обліпиховий морс містить багато мінеральних речовин, що поліпшують роботу центральної нервової системи, допомагають виробити стресостійкість.