Як їжа впливає на артеріальний тиск

Проблеми з артеріальним тиском має велика частина дорослого населення. Різкий стрибок може спровокувати маса факторів: нервове перенапруження, неправильна їжа, зміни в погоді.


                                    Как еда влияет на артериальное давление

Щоб вирівняти показники, необов’язково відразу ж вдаватися до допомоги таблеток. Спочатку слід спробувати знизити або підвищити артеріальний тиск за допомогою» правильних ” продуктів. Стаття розповість, як це зробити.

Продукти, що знижують АТ

Клінічно доведено, що деякі продукти харчування здатні швидко і ефективно знизити рівень артеріального тиску і не дозволяти йому підніматися знову. Поговоримо про них більш детально.

Ягода. З їх допомогою можна швидко привести показники АТ в норму. На думку фахівців, гіпертоніки повинні звернути особливу увагу на малину, чорницю, полуницю, смородину і чорноплідну горобину. Перераховані ягоди містять велику концентрацію антоціанів (потужні природні антиоксиданти), які дозволяють стабілізувати артеріальний тиск. 

Вчені з США провели експеримент і з’ясували, як перераховані ягоди впливають на самопочуття гіпертоніків. З’ясувалося, що регулярне вживання цих дарів природи дозволяє зменшити показник АТ приблизно на 8%. Також більшість учасників тестування відзначили моментальний гіпотензивний ефект, який на них надали ягоди чорниці. Відзначимо, що їх можна вживати як в свіжому, так і в термічно обробленому вигляді (у формі варення або джему), ефективність від цього не знизиться.

Також гіпертонікам потрібно вживати в їжу родзинки. Він особливо ефективний в ситуаціях, коли показник АТ знаходиться трохи вище норми. Клінічно доведено, що щоденний перекус у вигляді жмені родзинок дозволяє нормалізувати рівень артеріального тиску в довгостроковій перспективі. На думку дослідників, подібний ефект висушений виноград дає завдяки високому вмісту клітковини.

Ще одні “помічники” в боротьбі з гіпертонією – продукти, що містять велику концентрацію калію. В першу чергу, це банани. Згідно з інформацією представленої Американської асоціації кардіологів, калій блокує негативний вплив натрію на організм, знімаючи напругу зі стінок судин. Щоб отримати необхідний ефект, гіпертоніку потрібно вживати в добу як мінімум 4700 мг калію. Крім бананів, цей елемент можна отримати з:

  • гриб;
  • плодів дині;
  • авокадо;
  • квасоля;
  • деяких сортів риб.

Також знизити рівень артеріального тиску допоможе буряк. Сік з цього овоча ефективний як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Він містить елементи, які розширюють судини і зміцнює їх стінки. Щоденна норма-1 стакан бурякового соку в день. Курс лікування становить 4 тижні.


                                    Как еда влияет на артериальное давление

Продукти для підвищення тиску

Найчастіше люди страждають гіпертонією, гіпотонія (знижений артеріальний тиск) проявляється істотно рідше. Проте, ця патологія теж має місце. Гіпотоніки часто відчувають запаморочення, слабкість у всьому тілі, нудоту і т.д. якщо АТ впаде занадто сильно, можна навіть втратити свідомість. Часто тиск різко знижується в той момент, коли людина швидко встає з положення лежачи або сидячи. Цей стан називається постуральною гіпотензією.

Як правило, після постановки діагнозу пацієнту рекомендується переглянути систему харчування. Якщо сформувати правильне щоденне меню, медикаментозна терапія може і не знадобитися. Розповідаємо, які продукти дозволяють підвищити рівень АТ.

Вода. Коли в організмі порушується водно-сольовий баланс, одночасно зменшується і обсяг крові, що провокує зниження показників артеріального тиску. Тому важливо випивати в день як мінімум 1,5 л чистої води. Чай, кава, соки та інші напої в розрахунок не входять.

Продукти, що містять вітамін B12. Його нестача провокує розвиток анемії, через яку АТ падає ще сильніше. Велику концентрацію B12 містять такі продукти, як коров’яче молоко, червоне м’ясо, яйця, сир і риба.

Оливки і маслини. Це справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших необхідних організму елементів. Вони багаті вітаміном Е, містять мідь і залізо, допомагають боротися з гіпотонією. Щоб підняти пекло, часто досить з’їсти всього кілька плодів.

Питво. Кава і зелений чай – одне з найпопулярніших засобів для збільшення артеріального тиску. До того ж, вони практично завжди знаходяться під рукою. Щоб отримати потрібний ефект, напій повинен бути гарячим і солодким. Зелений чай і кава містять кофеїн, який збільшує показники артеріального тиску практично миттєво. Але не слід пам’ятати, що його дія триває всього кілька годин, тому в якості тривалої терапії такий спосіб не підходить. Крім цього, зловживання кофеїном може спровокувати проблеми зі здоров’ям.

Приправа. Для гіпотоніків особливо кращий чебрець. Також слід звернути увагу на розмарин і жасмин. Останній можна вживати у вигляді чаю. А ще збільшити показники АТ допоможе свіжий імбир.