Ельзаський фламкухен: піца з німецьким характером

Ельзаський фламкухен — прообраз італійської піци з французько-німецьким характером: таке ж тонке хрустке тісто, така ж начинка.

Але за рахунок сметанного крему або крему Франше, цей пиріг виходить набагато ніжніша, соковитіша, з приємним вершковим смаком. Спочатку фламкухен — це побічний продукт при випіканні хліба у селян: за допомогою тонкої коржі перевіряли правильну прогретость печі. На сьогодні він один з найбільш відомих страв: безліч ресторанів пропонують свої оригінальні варіації начинки, щоб заманити клієнта. Але я хочу розповісти, як приготувати Ельзаський фламкухен у себе вдома по класичному, споконвічного рецептом. Це абсолютно просто!

Інгредієнти

  • борошно — 200 грам;
  • вода — 100 мл;
  • оливкова олія — 3 столові ложки;
  • сіль — щіпка;
  • бекон — 100 грам;
  • цибуля — 200 грам;
  • жирна сметана — 200 грам (або жирна сметана + жирні вершки — 100 грам);
  • сіль, мелений перець — за смаком.

Ельзаський фламкухен: покроковий процес приготування

  • Приготування тіста: з’єднуємо просіяне борошно, сіль, воду, трохи перемішуємо, щоб тісто злегка схопилося і додаємо оливкова олія (можна замінити на просте рослинна).
  • Замішуємо однорідне, еластичне тісто. Для зручності, його можна місити на столі.
  • Тісто загорнути у харчову плівку і залишаємо відпочити при кімнатній температурі на 20-30 хвилин. За цей час клейковина набубнявіє, і тісто стане ще більш пластичним і м’яким.
  • У сметану додаємо сіль і мелений перець, добре перемішуємо. Можна замість звичайної сметани приготувати більш ніжний варіант — крем Франше. Для цього збиваємо 100 мл жирних вершків (не менше 33%) до красивих, густих піків, а після додаємо 100 грам сметани і добре вимішуємо лопаткою, солимо і приправляємо перцем. Крем Франше виходить з більш ніжним вершковим смаком, з ледь помітною, легкої сметанною кислинкою.
  • Рада. Для збивання краще використовувати вершки власного приготування. Рецепт вершків будь-якої жирності ви можете подивитися на нашому сайті.
  • Готуємо начинку: бекон нарізаємо тонкими невеликими брусочками. Також можна використовувати подчеревок: його теж кришимо невеликими шматочками. Фламкухен готується досить швидко і всі інгредієнти повинні встигнути добре запектися.
  • Ріпчасту цибулю шаткуємо дуже тонкими півкільцями або чвертькільцями.
  • Тонко розкачуємо відпочиле тісто: товщиною приблизно 0,3 сантиметра. Історична особливість обриси ельзаського фламмкухена в тому, що не повинно бути чітких, рівних країв. Тому під час розкочування не прагнете сильно надавати пропорційну форму.
  • Деко посипаємо борошном, викладаємо розкатане тісто. Розподіляємо всю сметану по всій поверхні пласта, рівномірно викладаємо цибулю (можна трохи ложкою придавити, щоб він злегка занурився в сметану) і бекон.
  • Відправляємо в добре прогріту до 240 градусів духовку на 12-15 хвилин. Орієнтуйтеся на те, щоб краї добре підрум’янилися, а бекон трохи припекся.
  • Ельзаський фламкухен готовий! Хрустка, рум’яна кірочка, тонке тісто, чудовий, як вершковий, сметанний крем, а в ньому ніжний, м’який цибулю і ароматний запекшийся бекон — це божественно! Подають фламкухен гарячим, на дерев’яних дошках, розрізавши на прямокутні шматки. За традицією його їдять з пивом, вином. Але ви можете придумати свою традицію вживання Ельзаського фламмкухена! Я запропонувала класичний варіант начинки: її ж можна урізноманітнити будь-якими наповнювачами (як і у піци). Приєднуйтесь до нашого сайту: у нас ще безліч смачних оригінальних покрокових рецептів страв, які просто приготувати в домашніх умовах.

    Эльзасский фламмкухен: пицца с немецким характером

    Приємного апетиту!