У кожній країні є свої звичаї святкування Хеллоуїна. В Ірландії в це свято на стіл завжди подають бармбрек. Ірландський хліб завоював велику популярність в Росії. Його готують не тільки за класичним рецептом, а додають різні ягоди, фрукти. Подають остиглим до кімнатної температури з вершковим маслом і чаєм. Бармбрек настільки смачний, що не варто чекати Хеллоуїна, а приготувати його для вечірніх посиденьок з сім’єю, рідними або друзями. Випічка нікого не залишить байдужим.
Що таке бармбрек
Це хліб, який печуть з солодкого тіста без дріжджів, додають білий кишмиш і родзинки. В якості начинки використовуються фініки, мускатний горіх. Подібні інгредієнти надають випічці вишуканий смак і аромат.
На Хеллоуїн в бармрек перед запіканням прийнято ховати різні предмети. Це може бути монета, клаптик тканини, тріска, горох, кільце. Кожен сюрприз несе свій сенс, наприклад, кільце – до весілля, монета – до багатства. А ось клаптик або тріска означають, що найближчим часом не варто чекати багато грошей і благополуччя.
Склад і калорійність
Калорійність на 100 г хліба становить близько 260 ккал через те, що в складі присутні борошно і цукор. Є у великих кількостях його тим, хто стежить за фігурою тому не варто.
Бармбрек-не тільки головний атрибут Хеллоуїна, але і корисна випічка. Містить ряд корисних мікроелементів, таких як магній і кальцій, калій, фосфор, залізо. За рахунок додавання винограду, родзинок або фініків в складі також присутні вітаміни з, А і В2. Всі мікроелементи необхідні для нормальної роботи організму і зміцнення імунітету.
Фруктовий хліб зазвичай подають на свята, але в Ірландії його часто можна зустріти на столі і в звичайні дні.
Варіанти приготування
Сьогодні існує кілька рецептів бармбрека. Але великою популярністю користується класичний варіант. Для приготування будуть потрібні:
- 300 г борошна;
- 1 яйце;
- 150 г цукрового піску;
- 5 г розпушувача;
- 5 г солі;
- 5 г суміші приправ (коріандр, мускатний горіх, кориця, гвоздика);
- 500 г родзинок;
- 400 мл води.
Бармбрек готують не тільки з родзинками. Замість нього додають фініки і цукати, цедру апельсина. Для додання аромату і незвичайного смаку в тісто додають ром або лікер.
В якості начинки також використовуються сушені яблука, журавлина і вишня. Також при приготуванні використовують висушені ягоди чорної смородини.