Досить поширена точка зору, що сік з апельсинів значно корисніше ніж кава, тому найкраще починати свій ранок зі склянки саме з цим напоєм.
І треба зауважити ця точка зору має право на життя. Справа в тому, що у всіх цитрусових соках багато вітаміну З, який благотворно впливає на імунітет і допомагає організму синтезувати колаген. Також в рідині присутній вітамін D, який складно отримати жителям багатьох регіонів Росії через похмуру погоду. За рахунок вітаміну D в організмі засвоюється кальцій, кістки стають міцнішими, а також він позитивно впливає на емоційний стан людини.
Дослідження показали, що сік може бути корисним і вагітним жінкам, оскільки в ньому є фолієва кислота. Цей елемент необхідний для правильного розвитку нейронних зв’язків: стакан свіжовичавленого апельсинового соку дає 15% від загальної норми фолієвої кислоти в день.
Антиоксиданти, в тому числі і флавоноїди, сприятливо впливають на мозок, сповільнюючи процеси старіння. З цієї причини людям з діагностованою хворобою Паркінсона рекомендують включити продукт у свій раціон.
Цитрат-ще один важливий для організму антиоксидант – знижує кислотність сечі, високий вміст якої провокує виникнення каменів у нирках. А завдяки гесперидину знижується ймовірність закупорки кровоносних артерій, зменшується ризик інсульту, в норму проходить і артеріальний тиск.
Але не варто через вищевказаних позитивних ефектів рекомендувати апельсиновий сік всім без винятку. У цього продукту є і свої мінуси, які дуже активно проявляються при регулярному споживанні. Наприклад, кислота в соку провокує печію. Тому для багатьох буде набагато корисніше пити трохи розбавлений водою сік.
Висока концентрація кислоти і цукру також може спровокувати карієс. Знову-таки знизити концентрацію допоможе вода. Інша рекомендація полягає в тому, щоб мінімізувати час перебування соку в ротовій порожнині: так зуби будуть менше контактувати з соком.
Але найголовніше-апельсиновий сік шкідливий людям, які хворі на цукровий діабет. Тому необхідно враховувати кожен випитий стакан, щоб укладатися в безпечну денну норму споживання цукру. І в кінці знову варто згадати, що розведений водою апельсиновий сік все ще залишається найбільш безпечним варіантом напою.