Смачна і досить проста в приготуванні тріска, в духовці найсмачніший рецепт можна приготувати всього за півгодини! Ніжне м’ясо риби запікається швидко. При правильному доповненні соусом або овочами тріска виходить ніжною і соковитою. Риба багата вітамінами групи В, амінокислотами і повноцінним білком, який швидко засвоюється і відмінно насичує. Тріска містить велику кількість фосфору, біотину, йоду та інших мінеральних речовин, що беруть участь в жировому обміні.
У трісці корисно не тільки м’ясо, але і печінка, яка багата каротином і вітаміном D. Печінка продається у вигляді консервів і вона повністю готова до вживання, тобто її не можна піддавати термічній обробці. Тріска в духовці виходить досить ніжною і соковитою, найпростіші рецепти мають на увазі запікання тушки на деку або у фользі. У першому випадку на рибі з’явиться золотиста скоринка.
Філе тріски в духовці: рецепти для початківців господинь
М’ясо тріски не кістляве. При цьому краще купувати готове філе, в якому зовсім не буде насіння. Продукт продається в будь-якому магазині. Тому складнощів з його покупкою не виникне. Важливо розуміти, що якщо філе запікається на деку, то необхідно полити його соусом або перекласти овочі. В іншому випадку риба вийде сухий. Якщо ви придбали заморожене філе, то його потрібно правильно розморозити. Робити це краще в холодильнику.
Філе можна використовувати для приготування котлет, зраз, різних рулетів або запікати як самостійну страву. Доповнити його можна будь-якими овочевими, круп’яними гарнірами. Тріска є дієтичним видом риби. Він має низьку калорійність, при цьому відмінно насичує. У поєднанні з салатом зі свіжих овочів риба – ідеальна вечеря! Тріску часто запікають у сметані, що зробить смак риби вершковим, а м’ясо ніжним. У наведеному нижче рецепті також використовуємо сметану.
Інгредієнти:
- філе тріски – 500 грам;
- Твердий сир – 150 грам;
- Сметана – 2 столові ложки;
- Зерниста гірчиця – 1 чайна ложка;
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Філе вимити, нарізати на порційні шматки, які краще висушити, щоб не залишилося зайвої вологи;
- Сир натерти на тертці, змішати зі сметаною і гірчицею;
- Змішайте в мисці сіль з чорним меленим перцем. Посипте цією сумішшю кожен шматочок філе;
- Викласти рибу на деко, застелене пергаментним папером;
- Зверху викладаємо сирно-сметанну заправку;
- Надішліть рибу запікатися в духовку при 200 градусах на 20-25 хвилин.
Зазначений рецепт є базовим. На його основі можна зробити дуже оригінальне порційне блюдо. При цьому кожен шматочок філе викладається в невелику форму для запікання. Соус готується зі сметани і сиру, з додаванням часнику і подрібненої зелені. Крім того, в заправку додається подрібнений помідор, який перед нарізкою слід очистити від шкірки. Отриманим соусом заливають рибу і запікають 25-30 хвилин при 180 градусах.
Гостре філе тріски в духовці: найсмачніший рецепт
Незважаючи на те, що тріска є доступним видом риби, її можна приготувати вишукано. В такому випадку можна буде подати на стіл справжнє святкове блюдо. Що стосується гарніру, то ідеально підійдуть свіжі овочі. Можна просто приготувати салат з різної зелені, який слід доповнити соєвим соусом і оливковою олією.
У цьому рецепті використовується біле сухе вино, яке додасть страві неперевершений аромат і приємний післясмак. Вино має бути якісним. Немає необхідності купувати продукт невідомого походження. Адже це може негативно позначитися на смакових характеристиках готового блюда.
Інгредієнти:
- Філе – 600 грамів;
- Біле сухе вино – 0,75 келиха;
- Часник – 2 зубчики;
- Зелень петрушки -3 гілочки;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Лимонний сік – 2 чайні ложки;
- Сіль і чорний перець – приблизно по 1/4 чайної ложки.
Спосіб приготування:
- Готують філе так само, як і в попередньому рецепті. Потім натріть висушений шматок сіллю і перцем. Збризніть лимонним соком;
- Робимо на шматочку невеликі надрізи, в які кладемо пропущений через прес часник;
- Петрушку подрібнити ножем;
- Перекладіть тріску на фольгу, яку викладаємо на деко. Філе посипати рубаною зеленню, скропити рослинним маслом і залити вином;
- Загорніть краї фольги конвертиком, щоб під час запікання не потрапляло повітря. Можна залишити фольгу відкритою. Але в цьому випадку доведеться кожні 10 хвилин виймати рибу і поливати її соком, що виділився;
- Відправляє рибу в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин;
- Вимкнувши вогонь, дайте філе трохи настоятися, а потім подавайте гарячим. Отриманий соус можна перелити в каструлю і подавати до столу до риби.
Якщо ви не любите вино, то цей рецепт можна приготувати і без нього. Для цього робиться маринад з лимонного соку, рослинного масла, спецій і трав. Настоюйте в ньому філе близько 20 хвилин, а потім запікайте півгодини при температурі 180 градусів. Філе потрібно щільно загорнути у фольгу або помістити в рукав.
Як приготувати тріску в духовці на картопляній грядці?
Якщо ви не рахуєте калорії і любите ситні страви, то цей рецепт створений саме для вас. У ньому ніжне філе тріски подається на подушці з хрусткої картоплі. Блюдо готується в скляній ємності для запікання, а потім подається порційно. Картоплю не можна крохмалити, так як останній буде розвалюватися в процесі запікання.
Риба відмінно поєднується з лимоном. Тому цитрусові обов’язково повинні бути включені в рецепт. Він додасть приємну кислинку. Таке блюдо сподобається дітям. Адже філе риби не містить дрібних кісток, а картопля зробить страву більш звичною. Риба дуже корисна для дитячого організму. У ньому містяться корисні речовини, які сприяють зростанню і правильному розвитку організму.
Інгредієнти:
- філе тріски – 800 грам;
- Картопля – 3 штуки;
- Лимон – 1/2 штуки;
- Часник – 2 зубчики;
- Вершкове масло – 1 столова ложка;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Чебрець – 2 гілочки;
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Картоплю помити, очистити і нарізати однаковими шматочками товщиною 0,6 мм.
- Часник пропустіть через прес і змішайте зі столовою ложкою рослинної олії. Змішайте часникове масло з картоплею. Посолити і поперчити. Ще раз добре перемішує картоплю;
- Викласти картоплю на деко, змащене олією. Зрізи повинні накладатися один на одного. Випікайте близько 30-35 хвилин при 180 градусах. За цей час скибочки будуть наполовину готові;
- Поки картопля готується, займемося філе. Його слід промити, обсушити, приправити сіллю і чорним перцем;
- Вершкове масло нарізати кубиками;
- Зверху на картоплю викладаємо шматочки філе. На філе викласти вершкове масло, нарізаний кільцями лимон, подрібнений чебрець. Надішліть рибу запікатися на 15 хвилин. За цей час картопля встигне зваритися;
- Філе з картопляними скибочками потрібно акуратно розкласти по тарілках і подати до столу.
У кожній країні світу є свої способи приготування риби. В Азії вважають за краще готувати рибу в соусі теріякі або соєвому соусі. Філе придбає приємний солонуватий смак. У Греції рибу запікають під майонезом з додаванням сиру і помідорів. В Італії люблять використовувати оливкову олію, чебрець і пармезан.
Дієтологи рекомендують включати в раціон рибу не рідше 2-3 разів на тиждень. Якщо він замінить м’ясо, то вдасться знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Не забувайте вводити в раціон дитини рибу. Як правило, малюки люблять або філе, або різні рибні котлети.
Безконтактна доставка за 1 день!
Безоплатно. І навіть за містом! Ми приїжджаємо до 60 км від Москви, до 30 км з Санкт-Петербурга і до 30 км з Нижнього Новгорода. Попросіть кур’єра залишити ваше замовлення біля дверей, щоб обмежити контакти.