Багато хто не знає, як приготувати класичні котлети з фаршу, рецепт цієї страви є основою для численних експериментів. Додаючи нові спеції, приправи, доповнюючи блюдо соусами, можна домогтися абсолютно нових смакових відчуттів. У класичному рецепті використовується 2 види фаршу. В цьому випадку краще брати домашній фарш, а не магазинний. Так ви будете впевнені в його якості і свіжості. Завдяки електричним м’ясорубкам приготувати домашній фарш не складе труднощів!
Котлети з фаршу повинні бути ситними, ніжними і повітряними, в рецепті обов’язково повинні бути присутніми панірувальні сухарі і молоко. Рекомендується брати жирне коров’яче молоко. Але сучасні господині використовують і вівсяне молоко, яке робить блюдо менш калорійним і більш корисним.
Як приготувати котлети за класичним рецептом?
Багато досвідчених господинь знають маленькі секрети приготування котлет. Саме тому вони виходять неймовірно смачними і апетитними. Важливо брати строго певну кількість інгредієнтів. Не додавайте багато яєць або молока, інакше маса з фаршу вийде занадто рідкою і буде розповзатися. Крім того, для рідкого фаршу потрібно більше борошна або манної крупи. В кінцевому підсумку блюдо вийде занадто щільним.
Важливо, щоб фарш зберігався в холодильнику. Це зробить котлети більш ніжними і смачними. Не варто довго смажити котлети на сковороді, інакше вони покриються твердою скоринкою, а всередині пересохнуть.
Інгредієнти:
· Змішаний фарш – 500 грам;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Часник – 2 зубчики;
· Сухарі з білого хліба або підсушений батон – 150 грам;
· Молоко – 1/4 склянки;
· Яйце куряче – 1 штука;
· Борошно або панірувальні сухарі;
· Сіль і перець за смаком;
· Рослинна олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Цибулю натерти на дрібній тертці, часник пропустити через прес;
- Акуратно розминаємо хлібний м’якуш і заливаємо молоком;
- У мисці змішайте фарш з яйцем, тертою цибулею, часником, сіллю і перцем;
- В кінці додаємо хлібний м’якуш, який віджимаємо перед тим, як відправити його у фарш, щоб прибрати зайву вологу. Ця процедура обов’язкова для того, щоб м’ясна маса не вийшла занадто рідкою;
- Замісити фарш і відправити його в холодильник на пару годин;
- Дістаньте фарш, мокрими руками сформуйте круглі фрикадельки;
- Котлети обваляти в борошні або панірувальних сухарях, обсмажити з кожного боку на розігрітій олії до золотистої скоринки.
Як приготувати смачні котлети: основи кулінарної майстерності
Навіть рецепт смачних котлет з фаршу може бути зіпсований, якщо не дотримуватися основних правил їх приготування. Звичайно, можна упустити основні моменти. Але тоді результат навряд чи буде 5 балів.
Головні секрети приготування м’ясних котлет:
- Фарш ми готуємо виключно самі. Слід використовувати жирні і нежирні сорти. Наприклад, свиняча шийка і яловича вирізка або куряча грудка;
- Щоб котлети вийшли повітряними і соковитими, використовуємо тільки свіжий фарш. Заморожений варіант краще залишити для запіканок, супів і приготування різних напівфабрикатів;
- М’ясо можна не тільки перекрутити на м’ясорубці, його можна дрібно нарізати.
- В цьому випадку котлети виходять більш соковитими;
- Обов’язково додайте панірувальні сухарі. Саме в нього вбирається волога з фаршу під час смаження, і готову страву виходить соковитим;
- Яйце входить в класичний рецепт, але можна обійтися і без нього.
- Яйце не дає фаршу розтікатися, але в той же час робить його більш щільним;
- Для смаження слід брати сковороду з товстим дном, інакше котлети швидко підгорять, а в середині залишаться сирими.
Як приготувати котлети з рибного фаршу?
Якщо ви любите котлети, але жирні варіанти не для вас, то варто задуматися про приготування улюбленої страви з рибного фаршу. Щоб знизити калорійність, слід додати до складу цвітну капусту. Виходять дуже повітряні, ніжні і неймовірно смачні котлети. Страва припаде до смаку не тільки дорослим, а й дітям. Готувати його можна не тільки на сковороді, але і в пароварці або в духовці.
Рибу можна брати будь-яку. Для щоденного раціону підходять минтай або тріска. Для званих вечерь варто вибирати лосось або палтус. Дуже гарні котлети з горбуші. Але в зв’язку з тим, що м’ясо цієї риби трохи сухувате, в центр котлети перед смаженням варто покласти шматочок льоду.
Інгредієнти:
· Філе будь-якої риби – 300 грамів;
· Цвітна капуста – 250 грамів;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Яйце куряче – 1 штука;
· Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Філе риби ретельно промийте, наріжте невеликими шматочками і пропустіть через м’ясорубку. Можна просто дуже дрібно нарізати м’ясо. Риба ріжеться дуже легко. Тому процес приготування фаршу займе зовсім небагато часу;
- Відварюємо суцвіття цвітної капусти до напівготовності. Просто опустіть їх в киплячу воду і варіть 3-5 хвилин;
- Пропустіть цибулю і цвітну капусту через м’ясорубку;
- Змішайте овочі з яйцем і рибою, додайте трохи солі і перцю;
- Замісити фарш;
- Мокрими руками сформувати котлети, потім обсмажити на сковороді до готовності;
- Рибні котлети вийдуть неймовірно смачними, якщо їх запекти на деку у вершковому або томатному соусі;
- Блюдо подається зі свіжою зеленню і часточками лимона. Ніжний смак котлет підкреслить вершковий соус.
Незвичайні котлети з фаршу: рецепт з фото
Котлети люблять багато, але, на жаль, через їх високу калорійність і жирність їх можна їсти не всім. Дієтологи радять не відмовляти собі в улюблених ласощах, а пропонують поекспериментувати зі способом приготування та інгредієнтами. Котлети з індички з брокколі виходять дуже корисними і смачними.
М’ясо індички є дієтичним продуктом. Якщо використовувати грудку для приготування фаршу, то готовий продукт виходить низькокалорійним. У складі котлет міститься брокколі, яка підвищує харчову цінність і знижує калорійність. У гарячому вигляді можна смажити. Але якщо ви хочете зробити блюдо максимально корисним, то його слід готувати в пароварці або запікати в духовці.
Інгредієнти:
· Філе грудки індички – 500 грамів;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Часник – 2 зубчики;
· Брокколі – 300 грамів;
· Панірувальний м’якуш – 150 грам;
· Молоко – 1/4 склянки;
· Яйце куряче – 1 штука;
· Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Залити панірувальний м’якуш теплим молоком;
- Відваріть брокколі в киплячій воді пару хвилин, потім відкиньте на друшляк і дайте охолонути;
- Капусту нарізати невеликими шматочками;
- Пропустіть цибулю і часник через блендер;
- Змішати фарш, овочі, трохи солі і перцю, вбити яйце;
- Додати віджатий хлібний м’якуш і ще раз ретельно вимісити;
- Надішліть фарш в холодильник на півгодини;
- Потім сформуйте фрикадельки і викладіть їх на пергаментний папір;
- Запікайте страву при 200 градусах 25-30 хвилин;
- Подавати котлети краще з томатним соусом, який можна приготувати самостійно. Для цього пропустіть через блендер 1 помідор, 2 зубчики часнику, 4 столові ложки оливкової олії і свіжу зелень.
Дуже незвично виглядають тефтелі з брокколі. У той же час вони апетитні. Подавати їх можна з гарніром з рису або тушкованих овочів.
Оригінальні курячі котлети з сиром
Приготувати котлети з фаршу можна на сковороді з сюрпризом, рецепт цієї страви передбачає наявність начинки. Цей варіант називається зраза. Рецепт дуже простий, але в той же час смачний. Для начинки можна використовувати абсолютно будь-які компоненти, головне, щоб вони поєднувалися з фаршем.
Мінімум часу йде на приготування зраз з сиром. Під час смаження сир розплавиться і буде еластичним. Тому блюдо слід подавати в гарячому вигляді. Щоб зробити блюдо більш незвичайним, додайте до складу свіжу зелень.
Інгредієнти:
· Фарш з курячої грудки – 500 грамів;
· Яйце куряче – 1 штука;
· Адигейський сир або сулугуні – 150 грамів. можна взяти будь-який сир, який добре плавиться;
· Свіжа кінза або петрушка – 1 пучок;
· Панірувальні сухарі – 100 грам;
· Сіль і перець за смаком;
· Рослинна олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Сир натерти на крупній тертці і змішати з дрібно нарізаною зеленню;
- Змішайте фарш з сіллю, чорним меленим перцем і яйцем, відправте в холодильник на півгодини;
- Мокрими руками візьміть шматок фаршу і сформуйте з нього корж товщиною 1 см;
- У центр коржика викласти начинку і з’єднати краю, надати зрази довгасту або круглу форму – все залежить від особистих переваг;
- Обваляйте котлету в панірувальних сухарях і обсмажте з усіх боків до золотистої скоринки;
- Блюдо відмінно поєднується зі свіжими овочами і підходить не тільки для обіду, але і для вечері.
Яким гарніром подавати котлети з фаршу?
Хороші господині знають, що приготувати смачні котлети – це половина успіху. Блюдо буде набагато смачніше, якщо його правильно поєднувати з гарніром. Для приготування гарнірів використовують овочі, крупи, гриби, макарони. Ви можете поєднувати кілька видів товарів з різних категорій. Наприклад, макарони відмінно поєднуються з овочами, крупи з грибами.
Традиційним варіантом котлет є традиційний гарнір у вигляді картопляного пюре. Він відмінно поєднується з м’ясом, рибою і навіть овочевими котлетами. Картопляне пюре можна замінити пюре з гороху – варіант виходить дуже незвичайним. Не варто забувати і про інші крупи. Замість популярної гречки і рису для приготування гарніру можна використовувати ячну або кукурудзяну крупу.