Смачні і прості рецепти для здорового харчування

Вкусные и простые рецепты блюд правильного питания

Сьогодні рецепти здорового харчування набули великої популярності. Їх готують з якісних продуктів з дбайливою термічною обробкою. Для початку потрібно визначитися, з чого готувати. Ідеально: свіжі овочі, цільнозернові продукти, бобові, горіхи, фрукти і ягоди, сир і яйця, птиця або риба. По-друге, слід уникати солі та цукру. Замініть цукор медом. Що стосується солі, то її можна використовувати зовсім небагато або замінити спеціями, соєвим соусом.

По-третє, не варто забувати про повноту готової страви. Вона повинна бути збалансована за жирами, білками і вуглеводами. Вуглеводи повинні бути складними, тобто повільно розщеплюватися, даючи відчуття ситості на тривалий період. Прості вуглеводи (солодощі) краще виключити з раціону. Але якщо дуже хочеться, то їх варто включати в першій половині дня.

Правильні рецепти

Важливо розуміти, що правильні рецепти страв – це не дієта, а підтримання організму в здоровому стані! Їжа повинна насичувати, не давати відчуття переповнення шлунка. Тому готувати потрібно з продуктів, багатих вітамінами, мінералами, амінокислотами та іншими цінними компонентами.

Вкусные и простые рецепты блюд правильного питания
Правильні рецепти

Деякі люди використовують рецепти правильного харчування для схуднення. Але якщо ви використовуєте їх тимчасово, то це неправильно. Вага потрібно стабілізувати, а харчування завжди має бути повноцінним і збалансованим. Важливо розуміти, що правильне харчування – це завжди смачно! Але готувати варто за перевіреними рецептами!

Ніжні курячі кульки з сиром

Смачні рецепти правильних страв по достоїнству оцінять всі члени сім’ї. Відмінний приклад тому – курячі фрикадельки з сиром. Краще готувати їх на пару. В цьому випадку в них збережуться всі корисні речовини. Але якщо у вас немає пароварки, то цілком можна скористатися звичайною духовкою.

Подавати страву можна як самостійно, так і доповнивши свіжими помідорами, тушкованою морквою або запеченою брокколі. Якщо ви готуєте на пару, то можна відразу готувати овочі.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 500 грамів;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Нежирний сир – 200 грамів;
  • Зелень – за бажанням;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Жовток – 1 штука / за бажанням.
Вкусные и простые рецепты блюд правильного питания
Ніжні курячі кульки з сиром

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе очистити від плівок і подрібнити в блендері або м’ясорубці;
  2. Додаємо у фарш сир, часник, сіль, перець і жовток. Пробити масу блендером;
  3. Мокрими руками формуємо кульки, які кладемо в чашу пароварки або форму для запікання. Якщо ви готуєте в духовці, то форму краще змастити рослинним маслом і трохи наповнити водою;
  4. Фрикадельки готуються 20-25 хвилин при 180 градусах.

Страва припаде до смаку дітям. Адже на смак він дуже ніжний! Подавати його можна з брусничним соусом.

Булгур з овочами

У Росії крупа під назвою булгур тільки набирає популярність. Незважаючи на це, з його допомогою можна приготувати безліч смачних і корисних страв. Крупа дуже приємна на смак, проста і швидка в приготуванні, поєднується з овочами і сухофруктами. Булгур містить багато білка і поліненасичених жирів. Він відмінно втамовує голод. Тому він підходить для будь-якого прийому їжі.

Крупи багаті клітковиною і грубою клітковиною. Він дозволяє схуднути швидше навіть при прийомі їжі маленькими порціями. Булгур поєднується з різними овочами. Особливо добре з ним поєднуються баклажани і морква. Наведений нижче рецепт ідеально підходить як гарнір. Також він підходить в якості основної страви.

Інгредієнти:

  • Булгур – 250 грамів;
  • Морква – 1 велика;
  • Баклажани – 1 штука. Можна взяти заморожені баклажани 150 грам;
  • Заморожена кукурудза – 150 грам;
  • Помідор – 2 штуки;
  • Рослинна олія – 2 столові ложки;
  • Сіль – за смаком.
Вкусные и простые рецепты блюд правильного питания
Булгур з овочами: покроковий рецепт

Спосіб приготування:

  1. Булгур вимити і обсмажити на олії до появи горіхового присмаку;
  2. Баклажани нарізаємо шматочками, посипаємо сіллю і залишаємо на 15 хвилин, щоб прийшла гіркота. Заморожені баклажани слід просто розморозити;
  3. Як тільки піде легкий горіховий аромат, залийте крупу 2,5 склянками холодної води. Залиште булгур варитися під закритою кришкою;
  4. Моркву нарізати кубиками або довгими смужками;
  5. Після того як вода в каструлі закипить, додаємо до крупи моркву і розморожену кукурудзу. Зменшіть вогонь до мінімуму;
  6. Помідор очистіть від шкірки і наріжте невеликими кубиками. Томат разом з баклажанами тушкувати в невеликій кількості рослинного масла під закритою кришкою;
  7. У готову кашу додаємо тушковані помідори з баклажанами, солимо за смаком, додаємо свіжу зелень, і подаємо до столу.

Страва ідеально підходить для сніданку, обіду та вечері. Володіє приємними смаковими характеристиками. Тому він відмінно впишеться в ваш щоденний раціон.

Гречана каша з овочами

Гречана каша – ідеальний гарнір і смачне самостійне блюдо. У ньому міститься білок, який засвоюється на 80%, складні вуглеводи і трохи жирів. Гречка відмінно насичує, наповнює клітини цінними вітамінами і мінералами. Він підвищує гемоглобін в крові, так як багатий залізом.

Гречка відмінно поєднується з овочами, птицею, свіжою зеленню. Його можна варити в каструлі або в пароварці. Але якщо ви хочете, щоб страва була максимально корисною, то гречку слід запарити окропом. Всього 4-6 годин і крупа буде повністю готова до вживання.

Інгредієнти:

  • Гречка – 300 грамів;
  • Корінь селери – 2 штуки;
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • Морква – 1 штука;
  • Помідор – 2 штуки;
  • Базилік свіжий – за смаком для подачі;
  • Олія ревна – 3 столові ложки;
  • Сіль – за смаком.
Вкусные и простые рецепты блюд правильного питания
Гречана каша з овочами

Спосіб приготування:

  1. Гречку промити під проточною водою і залити окропом з розрахунку 1 порція крупи і 2 порції води;
  2. Цибулю нарізати дрібними кубиками, селеру і моркву соломкою;
  3. Помідор очистити від шкірки і нарізати кубиками;
  4. У сковороді з товстим дном розігрійте рослинне масло, в якому обсмажте цибулю і моркву;
  5. Додайте до овочів селеру і помідор. Тушкувати до готовності, додати трохи солі;
  6. Як тільки гречка підійде, змішуємо її з овочами, додаємо свіжий базилік і подаємо до столу.

Важливо навчитися готувати смачні страви правильного харчування, рецепти дуже різноманітні. Дефіциту продуктів зараз немає. Тому меню можна зробити дійсно різноманітним і збалансованим. Важливо розуміти, що правильне харчування – це не дієта. Це всього лише життєва філософія, яка дозволяє отримувати найякіснішу їжу для підтримки краси, здоров’я і молодості. Людям зі специфічними захворюваннями слід вибирати дієту з урахуванням певних рекомендацій лікарів.