Панкреатитом страждають не тільки для дорослих, а й діти. Частими причинами захворювання є порушення раціону харчування, застосування алкогольних напоїв, а також постійне перебування в стресі.
Що таке панкреатит
Найчастіше у дітей і підлітків зустрічається гастрит, вносячи свої зміни в роботу органів травлення, у дорослих же він переростає в більш складну форму — панкреатит. Це запалення тканин підшлункової залози (ПЖ), коли порушується відтік її секретів. Причина-погана прохідність виводять проток і підвищена активність ферментних систем. Виділяються соки не встигають виходити і потрапляти зі шлунка в дванадцятипалу кишку, в результаті чого накопичуються і починають перетравлювати власні тканини.
Ефективність лікування залежить від його своєчасності. Якщо раптом виникли болі в абдомінальній області, то не варто зволікати або займатися самолікуванням, важливо відвідати лікаря, пройти обстеження і почати лікувальні процедури.
Часто захворювання не обмежується тільки гострими болями, можуть з’явитися діарея, нудота, блювота. Якщо людина все це припише до нетравлення і прийме ліки самостійно, то він може тільки нашкодити. Болі і спазми можуть сигналити про почався панкреатиті. Перехід його в хронічний стан знижує якість життя. Гострі напади можуть призводити до ускладнень, які зажадають вже хірургічного втручання. Далі про ознаки, методи діагностики та лікування панкреатиту.
У більшості випадків до панкреатиту призводить утворення каменів в жовчному міхурі і його протоках, які пов’язані з підшлунковою.
Причини виникнення панкреатиту
Причинами розвитку панкреатиту є наступні порушення і хвороби.
- Споживання алкоголю. Етиловий спирт викликає надлишок панкреатичних соків і спазм сфінктера, що регулює їх перехід в дванадцятипалу кишку.
- Жовчнокам’яна хвороба. Жовчний конкремент викликає закупорку проток і стає причиною запалення залози.
- Порушення ліпідного обміну, викликане ожирінням і переїданням, активізує процес вироблення ферментів і провокує запалення. Згідно зі статистикою 20% випадків мають саме ці причини.
- Вірусні інфекції, до яких відносяться також туберкульоз, гепатити, вітряна віспа, кір, паротит, черевний тиф та інші.
- Гіперкальціємія, коли порушений обмін кальцію. Це призводить до затвердіння тканин залози, порушує секреторну функцію і створює спазми в протоках.
- Аутоімунні захворювання. Алергія може призвести до агресії антитіл до власних клітин ПЖ.
- Паразитарні інвазії, коли паразити скупчуються в одному місці і перекривають виносять протоки.
- Пошкодження проток через травми або операції.
- Інтоксикація організму. Вона перевантажує ферментні системи, де надлишково виробляються травні соки.
- Ендокринні захворювання. Вони впливають на функції залоз внутрішньої і зовнішньої секреції. Особливо негативно впливають порушення щитовидної залози і наявність цукрового діабету на ПЖ
- Відхилення в структурі травної системи, такі як коліт, ентероколіт, дуоденіт, виразкова хвороба, дивертикуліт, синдром Рейє.
- Тривалий прийом лікарських препаратів, наприклад, стероїдних, а також сечогінних, сульфаніламідів, антибіотиків.
- Патології судинної системи-атеросклероз, артеріальна гіпертензія, коли порушується кровообіг в області підшлункової залози.
- Ускладнення під час вагітності.
- Гемолітичні захворювання.
- Патології, що передаються у спадок. Відбувається загустіння внутрішніх секретів, яке порушує їх відтік.
Причини панкреатиту можуть бути одиничними або проявлятися комплексно. Від цього залежать етіологія захворювання, ступінь прояву, складність протікання і медичні прогнози.
Повторювані напади панкреатиту можуть призвести до хронічної форми. Часті запалення призводять до рубцювання тканин (фіброзного переродження), і орган втрачає здатність виробляти необхідний обсяг ферментів. Якщо пошкоджуються ті ділянки, які виробляють інсулін, то розвивається інсулінозалежний цукровий діабет.
Симптоми панкреатиту
При гострій формі панкреатиту виникають наступні симптоми:
- біль в підребер’ї-буває оперізує, правосторонньої, лівосторонньої;
- реакції травного тракту – відрижка, гикавка, нудота, напади блювоти, діарея або запори;
- погане самопочуття-сухість у роті, зневоднення, слабкість, порушення артеріального тиску, посилене потовиділення, задишка, висока температура;
- зовнішні прояви-тьмяна шкіра, темні плями на попереку і надпупочной зоні, механічна жовтяниця.
Гостра форма панкреатиту призводить до термінової госпіталізації і потребує лікування в стаціонарі.
Хронічна форма захворювання проявляється не так виражено, як гостра:
- після прийому важкої їжі і алкоголю може з’явитися біль, в інший час – тільки легкі неприємні відчуття;
- травна система негативно проявляється тільки при диспептической формі: з’являються метеоризм, пронос, запор;
- шкіра злегка жовтянична, якщо тривалий час не лікувати, то починає губитися вага, розвивається анемія і цукровий діабет 2-го типу.
Латентна стадія захворювання протікає зазвичай без симптомів. Фіброзна форма рубцева тканина може призводити до утворення псевдопухлинних структур.
Панкреатит зазвичай стає причиною інших відхилення в органах травної системи – печінки, жовчному міхурі, протоках, дванадцятипалій кишці, шлунку і т.д. потрібна діагностика всього тракту.
Діагностика
Діагностику і лікування панкреатиту проводить лікар-гастроентеролог. Щоб винести діагноз, він збирає анамнез, проводить огляди, призначає дослідження і аналізи.
Огляд лікаря
При огляді лікар оцінює стан шкірних покривів, мови, очних склер, роботу слинних залоз. Потім пацієнта пальпують і простукують, щоб знайти симптоми панкреатиту. Їх існує безліч:
- симптом Мюссі-Георгіївського, або френікус-він виникає у вигляді хворобливих відчуттів при натисканні на область над лівою ключицею;
- чутливість в зоні Шоффара – це область біля головки підшлункової залози, яка розташована на 5-6 см вище пупка і трохи правіше нього;
- симптом Губергріца-Ильского-хворобливі відчуття в області підшлункової залози, лівіше Шоффара;
- хворобливість в зоні Мейо-Робсона-лівий кут ребер ближче до хребта, де розташований хвіст підшлункової;
- симптом Дежардена-підвищена чутливість в точці над пупком трохи лівіше;
- гіпотрофічний ознака Гротта-малий обсяг підшкірно-жирової клітковини в місці розташування залози;
- геморагічний симптом Тужиліну-з’являються червоні або коричневі крапельки на шкірі в області розташування залози;
- симптом Кача-хворобливість при натисканні на рівні грудних хребців: 8-9-го – зліва, 9-11 – справа;
- симптом Воскресенського-якщо підшлункова залоза збільшена, і спостерігається набряк клітковини, то не прощупується пульс черевної аорти.
Пальпація і опитування пацієнта дозволяють виявити також диспептичні явища з боку органів травлення: метеоризм, відрижку, нудоту, діарею, запори.
Про хронічному панкреатиті може свідчити втрата ваги, яка з’являється в результаті порушення процесів перетравлення через невірну роботи залози і нестачі ферментів. Спостерігаються сухість шкіри, анемія, запаморочення.
Діагностичні процедури
В умовах лабораторії проводять наступні діагностики:
- загальний аналіз крові для виявлення ознак запалення. Про нього свідчать знижений ШОЕ і високий рівень лейкоцитів;
- біохімічний аналіз крові для виявлення обсягу панкреатичних ферментів-лужної фосфатази, амілази, білірубіну;
- аналіз сечі для виявлення ферментів діастази та амілази;
- методи діагностики, при яких вводяться субстрати для ферментів підшлункової залози для оцінки процесів травлення і засвоєння;
- аналіз калу на наявність паразитів при необхідності.
Інструментальні методи перевірок:
- УЗД-дозволяє побачити розміри і форму органу, присутність утворень у вигляді ущільнень і фіброзних тканин;
- гастроскопія-дає можливість оцінити наявність запалення стінок шлунка і дванадцятипалої кишки;
- рентгенографія і схожі методи-дозволяють знайти в протоках згустки або камені, що викликають закупорку;
- зондові методи для визначення роботи залози-тест Лунда, секретин-панкреозиміновий;
- КТ або МРТ-виявляє наявність некрозу тканин;
- лапароскопія-застосовується в складних випадках для оцінки тканин.
Лікування гострого панкреатиту
Існує три основних правила в лікуванні патології – це спокій, прохолода і голодування:
- спокій дозволяє уповільнити кровообіг і знизити приплив крові до органу;
- холодні компреси допомагають знизити температуру у вогнищі запалення і прибрати больовий синдром;
- голодування зупиняє вироблення ферментів, які провокують запальні процеси.
Додатково пацієнт повинен пройти лікування за допомогою медикаментів, фізіотерапію і фітотерапію.
Медикаментозне лікування включає:
- спазмолітики і НПЗЗ, які усувають спазми шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози;
- антибіотики – при виникненні інфекційного процесу;
- антисекреторні препарати – для придушення секреції;
- панкреатичні ферменти – для підтримки правильного травлення особливо при переродженні тканин залози;
- інсулінові препарати – при пошкодженні зон, що відповідають за вироблення гормону.
Фізіотерапія призначається тільки тоді, коли пройшла гостра фаза запалення.
До найбільш дієвим методикам відносяться:
- електрофорез підвищує інтенсивність дії знеболюючих і протизапальних препаратів, знімає біль і запальний процес;
- ультразвук використовується як знеболюючий засіб;
- діадинамічні струми завдяки низькочастотним імпульсам покращують кровопостачання, підсилюють тканинний обмін, знеболюють;
- лазерне і ультрафіолетове опромінення крові знімає запалення, покращує циркуляцію рідин і провокує регенерацію тканин;
- магнітне поле усуває набряки і запалення.
Фітотерапія допомагає посилювати позитивні дії медичних препаратів, усуває побічні ефекти. Для цього застосовуються рослини, що володіють детоксикаційним, протизапальну, заспокійливу і спазмолітичну дію. Особливо цінуються ромашка, календула, звіробій, кульбаба, полин, лопух, золотий вус, безсмертник, пустирник, барбарис, кмин та інші. Їх призначають причин окремо або у вигляді збору.
Якщо консервативні методи лікування не зробили істотного впливу і поліпшень не спостерігається, то орган цілком або частково видаляється хірургічним шляхом. Призначається замісна ферментна терапії на постійній основі. До важких випадків відносять повний розпад органу, утворення некрозів, кіст, пухлин, свищів, абсцесів, закупорки проток камінням. Пацієнт переходить на спеціальне дієтичне харчування.
Дієта № 5 при панкреатиті
При панкреатиті заліза не справляється з різноманітною їжею, тому пацієнт повинен харчуватися дрібно. Потрібно виключити продукти, які стимулюють підвищену секрецію: спеції, жирне, смажене, солоне, копчене, шоколад, міцний чай, кава, рибні, м’ясні, грибні бульйони, грубу клітковину – свіжі фрукти і овочі, алкогольні напої.
Сувора дієта № 5п (за Певзнером) необхідна пацієнтам в перші дні при загостреннях. Її особливості:
- дробове харчування, розділене на дрібні порції-8 разів на добу; розмір однієї порції не повинен перевищувати 300 г;
- структура їжі-зварені і подрібнені до стану кашки продукти: пюре, пудинги, киселі, слизові каші на воді;
- склад їжі-відварені або приготовані на пару овочі (картопля, морква, гарбуз, кабачки), нежирні Риба і м’ясо, курячий білок, нежирна молочна продукція, овочеві бульйони, крупи, макарони, напівсолодкі фрукти і ягоди. Акцент потрібно зробити на білкову їжу з малим вмістом вуглеводів і жирів;
- вживання солі – не більше 10 г на добу;
- цукор потрібно замінити на штучний;
- їжу слід вживати в теплому вигляді-температури 20-52 градусів. Гаряча і холодна їжа заборонена.
При знятті гострих симптомів захворювання вимоги до дієти пом’якшуються:
- прийоми їжі можна скоротити до 5 разів і збільшити порцій;
- можна вживати неподрібнені продукти, тушковані і запечені страви, молочні каші;
- дозволяється збільшити обсяг вуглеводів.
Одиничний випадок гострого панкреатиту можна повністю усунути при своєчасному правильному лікуванні. Якщо захворювання перейшло в хронічну форму, то повне відновлення ПЖ стає неможливим. Дотримання суворої дієти і точне дотримання медикаментозного лікування дозволяють прибрати неприємні ознаки хвороби і поліпшити якість життя хворого.
Що робити при нападі панкреатиту
Якщо гострі абдомінальні болі з супутніми симптомами панкреатиту з’явилися вперше, краще викликати швидку допомогу. При рецидиві захворювання пацієнти зі стажем дотримуються золотого правила – «холод, голод і спокій»:
- охолоджуючий компрес на живіт знижує інтенсивність больових відчуттів;
- триденне голодування зупиняє виробництво травних ферментів;
- постільний режим уповільнює кровопостачання залози, знижує її активність.
При гострого болю допускається прийом спазмолітиків (але-шпи, Спазмалгону, папаверину), антацидів (Маалокса, Алмагеля). У період відмови від їжі лікарі рекомендують пити лікувально-столову мінеральну воду “Боржомі” з попередньо випущеними бульбашками газу.
При виході з режиму голодування протягом трьох днів потрібно дотримуватися дієти ” стіл № 0»:
- 1 день-прісний бульйон з пісного м’яса, компот із сухофруктів;
- 2 день-введення рідких каш, омлету на пару;
- 3 день-додавання дитячого харчування (овочевого, м’ясного, фруктового пюре).
Далі пацієнт поступово переходить на дієтичне харчування “стіл № 5”, яке призначають при захворюваннях органів травлення