Морква є дивним овочем, що містить велику кількість корисних речовин. Це один з найбільш часто вживаних в їжу коренеплодів.
Присутня в раціоні людей не одну тисячу років, вона визнана кухарями по всьому світу. Володіє прекрасними смаковими якостями і легко засвоюється в організмі. Ось чому вона досягла такої високої популярності в дієтичному і дитячому харчуванні.
Історія овоча
Культивувати овоч почали ще 4 тис.років тому.
У VI-IX ст.в Стародавній Русі з цим овочем були пов’язані релігійні обряди.
Розповідається теорія, що вперше морква була виявлена конем. Дикий коренеплід був фіолетового кольору, він сподобався на смак людям і його навчилися вирощувати і використовувати в їжу. Трохи пізніше вивели Помаранчевий сорт.
Яка морква корисніше варена або сира
Вчені з’ясували, що при термічній обробці руйнується клітинна оболонка і вивільняється бета-каротин. Так, у вареному продукті міститься в 1,5 рази більше корисних речовин, ніж в сирому.
Користь приготованого овоча:
- варений коренеплід зміцнює імунітет;
- знижує ризик хвороб серця та інших захворювань судин;
- сприяє виробленню більшої кількості слізної рідини, що попереджає сухість очей.
Харчова цінність і склад
На 100 г продукту доводиться:
- 32 ккал;
- білків – 1,3 г;
- жирів-0, 1 г;
- вуглеводів – 6,9 г.
Також містяться такі мінерали:
- Калій;
- Кальцій;
- Фосфор;
- залізо;
- Натрій;
- магній.
Крім того, присутні аскорбінова і пантотенова кислоти, флавоноїди, ефірні масла і вітаміни групи В.
У чому полягає користь моркви
Помаранчевий овоч-рекордсмен за вмістом бета-каротину в порівнянні з іншими овочами.
Щоб організм отримував добову норму даного вітаміну (6 мг), досить з’їдати 100-200 г коренеплоду.
Вважається, що чим яскравіше забарвлення, тим корисніше. У продукті з насиченим темним або коричневим кольором в 2 рази більше бета-каротину, ніж помаранчевому або жовтому. У білому – він відсутній зовсім.
Перевагою овоча є його відносно невисока ціна і наявність на прилавках магазинів цілий рік.
Коренеплід корисно додавати в їжу при різних захворюваннях:
- після травм і пошкоджень шкіри;
- при низькому гемоглобіні в крові;
- захворюваннях серця, судин;
- дерматологічних проблемах;
- респіраторних хворобах;
- зниженні гостроти і чіткості зору.
Користь для здоров’я:
- знімає запалення;
- має антибактеріальну дію;
- допомагає виводити мокроту з дихальних шляхів;
- покращує відтік жовчі;
- володіє знеболюючим ефектом.
Свіжовичавлений сік рослини в чистому вигляді або в поєднанні з іншими овочевими і фруктовими соками знижує стомлення, сприятливо впливає на шкіру і колір обличчя, зменшує вплив токсинів від прийому антибіотиків.
У нетрадиційній медицині довела свою ефективність варена морква з молоком в співвідношенні 1:1 при запаленні легенів, хронічному бронхіті, кашлі і захриплості в голосі. Однак же не варто сліпо використовувати цей рецепт, при проблемах зі здоров’ям слід звертатися до кваліфікованих лікарів.
Як готувати моркву, щоб вона принесла користь
Будучи жиророзчинними, каротиноїди краще засвоюються, якщо їх поєднувати з продуктами, що мають в своєму складі жири – рослинним або вершковим маслом, горіхами, сиром.
Час приготування залежить від способу:
- у воді-30 хв;
- у тушкованому вигляді або на пару 20-30 хв;
- у скороварці 8-10 хв;
- у мікрохвильовці 10 хв (попередньо нарізається брусочками);
- на барбекю 45 хв (заздалегідь маринується).
Товсті і короткі плоди більш соковиті, тому використовуються для соків або салатів. Для варіння або гасіння підходять тонкі і довгі екземпляри.
Морква зустрічається в перших, других стравах і навіть десертах. Її додають в супи, салати, овочеві Паштети, Соуси, кекси, пироги. Використовується як начинка пиріжків і в оздобленні готових страв.