Корисні властивості квасолі

Квасоля відноситься до бобових культур. Сьогодні в магазині можна знайти продукт в сухому вигляді, так і консервованому. Її часто використовують для приготування супів, салатів, не підозрюючи, що вона має низку корисних властивостей і є профілактикою раку.


                                    Полезные свойства фасоли

Види та особливості

Розрізняють кілька видів, кожен з яких має свої особливості.

  • Білий. У складі присутня багато кальцію і калію. Зміцнює серцево-судинну систему, кістки, зуби і підвищує імунітет за рахунок вмісту вітаміну С.
  • Червоний. Багата мінеральними речовинами і вітамінами. Має сильну противірусну дію.
  • Чорна і коричнева. Містить антиоксиданти, які виводять з організму шлаки і токсини.
  • Строката поєднує в собі користь білої, чорної і червоної. У рідкісних випадках викликає індивідуальну непереносимість.

Хімічний склад і калорійність квасолі

У 100 г сухих бобів міститься 343 ккал. Вона відмінно засвоюється, швидко і на довгий час втамовує голод. 

Також до складу входять:

  • Вітамін C;
  • Кальцій;
  • Калій;
  • вітамін А;
  • Натрій;
  • вітаміни групи В;
  • магній;
  • Фосфор.

Квасоля багата білками і харчовими волокнами. Відноситься до продуктів з невеликим глікемічним індексом, що дозволяє вживати її без побоювань людям, що страждають на цукровий діабет.

Користь і шкода

Незважаючи на невелику кількість мікроелементів в складі квасоля має ряд корисних властивостей:

  • антиоксидантна;
  • протизапальний;
  • протипухлинна;
  • кардіозахисне;
  • антидіабетичне;
  • протимікробну.

Сприяє нормалізації роботи нервової системи, забезпечує профілактику остеопорозу і значно знижує ризик розвитку ракових утворень.

Крім цього, продукт буде корисний тим, хто бореться з ожирінням, боби нормалізують рівень холестерину в крові. 

Як правильно готувати

Щоб отримати максимум користі від квасолі, її потрібно правильно готувати. Для цього достатньо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Сухі плоди перебрати. Пошкоджені і зіпсовані зерна потрібно прибрати.
  • Замочити в прохолодній воді на 10-11 годин. Води повинно бути в два рази більше, ніж бобів. Протягом всього часу вимочування воду міняти раз в 1-2 години.
  • Перед приготуванням знову промити.
  • Скласти квасолю в каструлю і залити водою так, щоб вона покривала боби більш ніж на 5 см.накривати кришкою і перемішувати її не потрібно, так як це порушить цілісність зерен і блюдо буде схоже на кашу.
  • Готують бобову культуру на повільному вогні.
  • Солити потрібно тільки в кінці, так як сіль в процесі варіння робить квасоля жорсткою.
  • У разі, якщо вода випарувалася під час приготування, додавати тільки окріп, щоб боби не ставали жорсткими.
  • Якщо додати в воду 2-3 ложки рослинної олії, то блюдо вийде смачніше. 
  • Важливо пам’ятати, що продукт потрібно варити до повної готовності. Недоварена квасоля стане причиною порушення травлення, здуття і метеоризму.
  • Відмінності свіжої квасолі від консервованої

    За хімічним складом консервовані боби майже не відрізняються від свіжих. У них зберігаються всі мікроелементи.

    Але Консервована квасоля м’якше і ніжніше на смак. Її частіше використовують для приготування салатів, супів-пюре і вживають в якості закуски. 

    Бобову культуру рекомендується їсти не менше одного разу на тиждень, щоб поповнити запас вітамінів і мінералів в організмі. 

    Квасоля-незамінне джерело білка і мінеральних речовин. Завдяки цьому отримала широке застосування в народній медицині і використовується як профілактичний засіб від різних хвороб. Тому її обов’язково потрібно включити її в раціон.