Для чого використовується винний оцет

Оцет використовували ще в Стародавньому Вавилоні, Китаї. Його застосовували як приправу і в якості дезинфікуючого засобу, для забезпечення гігієни, лікування ран і хвороб. Розповімо про сучасному застосуванні оцту.


                                    Для чего используется винный уксус

Що це таке

Продукт виходить в процесі взаємодії оцтовокислих бактерій і етилового спирту. Є натуральним консервантом. Ще в стародавні часи людина помітила, що при зброджуванні виноградного соку виходить або вино, або оцет.

Склад, калорійність

Калорійність консерванту становить 19 ккал. Колір залежить від сорту винограду, він буває:

  • білий;
  • червоний;
  • синій.

Концентрація білого становить від 5% до 7%, червоного – від 5% до 9%, а синього – 4-6%.

У складі продукту присутні:

  • оцтова кислота;
  • виннокам’яна;
  • альдегід;
  • фермент;
  • антиоксидант;
  • ефір;
  • спирт;
  • білки; 
  • вуглевод;
  • Вітамін C;
  • пектин;
  • харчові волокна.

Для чого використовується винний оцет? 

Спектр його застосування надзвичайно широкий. 

Він багатий мінералами:

  • Кальцій;
  • Натрій;
  • Калій;
  • магній;
  • марганець;
  • залізо;
  • Фосфор;
  • Цинк;
  • мідь.

Види винного оцту

 Натуральний продукт буває:

  • червоний;
  • білий;
  • бальзамічний;
  • хересний;
  • шампанський.

Звичайний столовий оцет, до якого всі звикли, отримують за технологією сублімації деревини. Він має специфічний запах і значно відрізняється за смаком від натурального винного аналога, зате його виробництво набагато дешевше.

Він використовується як маринад в кулінарних цілях і для дезінфекції поверхонь в побуті. У деяких європейських країнах заборонений для використання в їжу.

Винний оцет, на відміну від синтетичного, має натуральне походження і приємний смак. Він містить корисні мінерали і має терапевтичний вплив. 

Бальзамічний оцет (бальзамік) є оригінальним, мало поширеним продуктом, ціна продукту на порядок вище. Його батьківщина-регіон Італії Емілія-Романья. Це вишукана приправа володіє темним кольором, фруктовим ароматом і густою консистенцією. Часто можна зіткнутися з підробкою: рідина приправляють барвниками, підсолоджувачами і загусниками, видаючи його за бальзамік.

Користь винного оцту

Продукт має лікувальні властивості. Ресвератрол в його складі благотворно впливає на судинну систему людини. Його застосовують при лікуванні:

  • подагра;
  • варикоз;
  • авітаміноз;
  • цукрового діабету;
  • лупа;
  • ангіна;
  • рана.

Він пригнічує ракові клітини, прибирає холестеринові бляшки в судинах, підвищує гемоглобін в крові, зменшує сонячні опіки. Знімає запалення, прискорює загоєння ран. Консервант в розчині з водою п’ють з метою схуднути. Він допомагає в боротьбі з целюлітом.

Білі сорти винного оцту застосовують в побуті для видалення плям з тканин, накипу в чайнику. Знезаражують посуд, чистять шибки і дзеркала. Його додають у воду при обполіскуванні волосся, після нього пасма набувають м’якість і блиск.

Протипоказання

Через високу концентрацію кислот використовувати продукт потрібно з обережністю. При неправильному застосуванні можна отримати опік.

Він протипоказаний при:

  • виразка; 
  • гастрит;
  • підвищеної кислотності шлунка;
  • гострому запаленні сечового міхура;
  • індивідуальної непереносимості.

Застосування в кулінарії

Винний оцет використовується у вигляді приправи до м’яса, риби, овочів, супів, тушкованих і печених страв.

Додається в якості інгредієнта для маринування риби, м’яса, овочів.

У рецептах приготування гарячих страв він служить основою соусів, напоїв.

Якщо немає під рукою винного оцту, його при бажанні можна замінити: 

  • яблучний; 
  • хересовим;
  • бальзамічний;
  • солодовий;
  • малиновий;
  • зерновий;
  • рисовий;
  • столовий;
  • лимонною кислотою з водою;
  • сухим вином;
  • соком лайма.

Як вибрати і зберігати, чим можна замінити

Щоб купити якісний продукт, краще віддавати перевагу виробленому у Франції, Італії, Іспанії. Натуральний продукт має на дні осад, упаковується в скляну тару і коштує недешево. 

Зберігати його рекомендується щільно закупореним в темному і прохолодному місці. Для цього підійде холодильник або льох. 

Як зробити винний оцет будинку

Буде потрібно 5 кг винограду і цукор. Витрата цукру 100 г на 1 л виноградного соку.

Порядок дій:

  • Приготувати скляну, емальовану або пластмасову миску. 
  • Перебрати і промити виноград, розчавити його, накрити ємність марлею або тканиною. 
  • Залишити на 3 доби для бродіння, потім віджати і процідити сік, додати на кожен літр 40 г цукру. Потім злити все в пляшку, щоб зверху залишалося порожнечі на третину обсягу, натягнути рукавичку з гуми.
  • Через 5 днів слід додати на кожен літр ще 30 г цукру і стільки ж ще через 5 днів.
  • Настане час, Рукавичка перестане надуватися, на дні пляшки утворюється осад. Тепер треба перелити рідину в іншу ємність і зверху накрити чистою марлею, не перекриваючи доступ повітря всередину.
  • У такому вигляді рідина повинна відстояти в прохолоді близько 45 днів. Після чого рідину слід процідити, розлити в більш дрібні пляшки, запечатати. Зберігати такий продукт можна до 3 років.