Ялівець звичайний, відомий також як верес, належить до сімейства Кипарисові і вважається одним з найбільш цінних садово-паркових чагарників. Ягоди його вважаються їстівними, але вживаються зовсім не так, як більшість інших (полуниця, чорниця, обліпиха і т.д.). Про цілющі властивості ялівцевих плодів було відомо ще в Стародавньому Римі, а сьогоднішня наука тільки повніше розкрила і науково обгрунтувала мудрість лікарів минулого. Розповімо про склад і якість цих плодів.
Хімічний склад
Ягоди містять велику кількість вуглеводів у вигляді цукрів, а також смолисті і дубильні речовини, ефірні масла, а також ряд мінеральних речовин — алюміній, залізо, марганець і мідь. У лабораторіях по всьому світу ще продовжують вивчати дивовижну палітру біологічно активних речовин цієї рослини.
Вченим добре відомо, що кущі ялівцю виділяють море фітонцидів, знезаражуючи повітря. Схожими властивостями відрізняються і його ягоди, які здатні пригнічувати в організмі людини розмноження хвороботворних бактерій.
Крім того, ці дивовижні плоди:
- покращують травлення і знижують ризики розвитку гастриту;
- лікують запальні захворювання, включаючи артрит;
- оздоровлюють дихальну систему;
- делікатно діють як сечогінний;
- зміцнюють захисні функції організму перед перепадами температур;
- активізують вироблення організмом інсуліну;
- загальмовують процеси старіння клітин;
- прискорюють регенерацію пошкоджених м’яких і кісткових тканин;
- позитивно впливають на передачу сигналів від нервової системи.
Збір та зберігання
Вегетаційний цикл рослини відрізняється унікальними особливостями. Його плоди, згідно з ботанічним словником, також відомі як шишкоягоди, дозрівають лише на 2-3 роки після запилення та зав’язування, в процесі зміни кольору з темно-синього на майже чорний. І навіть рясного плодоношення ялівцю доводиться чекати довго — 1 раз чагарник приносить урожай в повноцінному кількості, а потім протягом 5-6 років приносить не більше третини від цього обсягу. Урожай збирають в кінці серпня-початку вересня.
Ягоди ялівцю можна їсти в свіжому і сушеному вигляді. Найчастіше використовуються в кулінарії саме засушені плоди. Умови їх зберігання схожі з правилами для спецій — запас тримають в сухому, прохолодному місці без доступу прямих сонячних променів, упакувавши в паперові пакетики або полотняні мішечки.
Застосування в кулінарії
Ці ягоди відрізняються ледь помітним лісовим ароматом і пряним солодкуватим смаком з пікантною гіркуватістю.
З найдавніших часів вони цінуються як приправа до м’яса і перш за все до страв з дичини. Крім багатства смаку і аромату, вони також здатні розм’якшувати Жорстке м’ясо і прискорювати його доведення до готовності. Ялівець є обов’язковим інгредієнтом знаменитого англійського супу з бичачих хвостів. Ця приправа використовується також при виготовленні ковбасних виробів.
Плоди чагарнику є ключовим інгредієнтом ряду алкогольних напоїв, включаючи джин. На них готують домашні настоянки.
Іноді ягоди можна зустріти в рецептах варення в якості додаткового інгредієнта, який поєднують, наприклад, з цитрусовими.
Відповідаючи відповідь на питання про те, чи можна їсти ягоди ялівцю, необхідно додати, що деякі фахівці закликають з обережністю ставитися до цих плодів. Справа в тому, що окремі елементи їх хімічного складу можуть становити небезпеку для людини. У зв’язку з цим, ялівець, не рекомендується вживати у великих кількостях, а також, від нього краще зовсім відмовитися жінкам в період вагітності.