Рослинне молоко стає все більш популярним. Прихильники здорового харчування намагаються максимально знизити споживання жирів тваринного походження. Одним з таких способів є заміна традиційного молока на гречане.
Гречане молоко-один з видів рослинного напою. Воно вже давно перестало бути улюбленою стравою тільки гурманів. Сьогодні його вживають з різних причин – непереносимість лактози, дієта, хвороби шлунково-кишкового тракту, прихильність вегетаріанського харчування та ін Однак багато хто сумнівається, чи варто переходити на гречане молоко.
Корисні і шкідливі властивості
Як і будь-який продукт, цей рослинний напій володіє певним позитивним впливом на організм. Серед його корисних властивостей можна виділити наступні:
- Нормалізує роботу нервової системи, імунітету.
- Покращує циркуляцію крові.
- Сприяє зміцненню нігтів, покращує стан волосся, шкіри.
- Допомагає регулювати рівень холестерину в крові.
- Покращує метаболізм.
- Стимулює діяльність мозку.
- Регулює рівень цукру в крові, знижує ризик розвитку цукрового діабету.
- Стимулює синтез ферментів в організмі.
- Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє виведенню шлаків з організму.
Головні протипоказання до вживання продукту – індивідуальна непереносимість компонентів. Також вживати напій не рекомендується при:
- Кишкових розладах.
- При низькому рівні вироблення ферментів в організмі.
- При наявності гормональних пухлин.
- При низькому тиску.
Склад і калорійність
Перед тим, як переконатися, чи варто переходити на гречане молоко, необхідно ознайомитися з його складом і калорійністю.
Рослинний напій з гречки-низькокалорійний продукт – 42 ккал на 100 г.
- Білки – 1 г;
- Жири-2,5 г;
- Вуглеводи-6, 5 г.
Незважаючи на це, продукт містить велику кількість мікроелементів, вітамінів, незамінних амінокислот, жирних кислот:
- Вітаміни В2, В3, В4, В6;
- Кальцій;
- Фосфор;
- Залізо;
- Харчові волокна.
Як приготувати?
Рослинний напій легко приготувати вдома.
Класичний рецепт
Для цього крупу попередньо замочити. Ідеальним варіантом буде замочування гречки протягом 8 годин. За цей час вона повинна набрякнути, стати слизком. Потім додати води і подрібнити блендером. Після цього отриману суміш процідити через сито, марлю, бажано кілька разів. Якщо маса вийшла густа, то можна додати ще води. За смаком можна використовувати сіль, цукор, соняшникова олія, мед, ваніль, різні спеції – кориця, кардамон, імбир та ін.
Зберігати приготований напій рекомендується не більше 4 днів, виключно в холодильнику. Перед вживанням необхідно збовтувати.
Звичайне гречане молоко
Для приготування продукту знадобляться не просмажена зелена гречка і вода. Злак необхідно промити, залити холодною водою і залишити на 5-7 годин. Потім воду злити, крупу слід промити ще раз і ретельно збити блендером, при цьому додаючи необхідну кількість води. Потім отриману суміш необхідно процідити 2-3 рази. Блюдо готове!
З фініками
Необхідно замочити гречку у воді кімнатної температури на кілька годин. Потім промити і подрібнити в блендері. Ретельно процідити отриману суміш. Додати подрібнені фініки і необхідну кількість води.
З кленовим сиропом
У чисту ємність покласти потрібну кількість гречки. Залити яблучним оцтом (1 ст.л.) і залишити на 8 годин в теплому місці. Після закінчення часу промити, залити холодною водою і збити блендером. Отриману суміш процідити і додати кленовий сироп (2 ст.л.). Можна також використовувати за смаком сіль, кардамон або корицю.