Морепродукти завжди займали чільне місце в кулінарній традиції Ірландії — адже цей острів не такий великий і з усіх боків оточений надзвичайно щедрими морськими просторами. Ще в XVI столітті звідси в Європу і Великобританію надходила велика частина експортованої риби, включаючи тріску.
Перлиною страв ірландської кухні з морепродуктів можна назвати чаудер — густу, наваристу юшку. Історики повсякденності кажуть, що спочатку в котел з нею відправлялося все, що рибалки не зуміли продати за день, причому додавали і молюсків, збирати яких на узбережжі в години відливу звично відправляли жінок і дітей. Сьогодні чаудер можна виявити не тільки в ірландській, але і в англійській, французькій, американській та інших кухнях.
Склад і калорійність
Чаудер-перш за все, насичений легкозасвоюваними білками, так що його рекомендується їсти для відновлення фізичних сил. Ірландську рибну юшку зазвичай готують за старовинними традиціями — з рибним філе не очищеним від кісток, так вона набуває більш наваристу консистенцію, а також велика кількість екстрактивних речовин. Його поживний склад змінюється в залежності від конкретного рецепта. Але в середньому, якщо готувати цей суп з нежирною рибою на зразок лосося і з додаванням овочів — в 100 г продукту міститься близько 65 ккал.
Чому ірландці люблять чаудер
У цій країні в принципі сильно збереження традицій і любов до народної кухні зачіпає навіть тих жителів, хто взагалі веде сучасний спосіб життя.
Багато ірландців обожнюють рибну юшку за те, що його можна приготувати з того, що виявиться вдома, головне — щоб серед інгредієнтів були дари моря.
Це перша страва практично завжди можна знайти в меню маленьких ресторанчиків на узбережжі і природно, що тут справа честі — готувати його виключно зі свіжого улову. Хоча, в принципі, суп можна зварити навіть з рибних консервів. Так що він-ще й туристична, похідна їжа.
У старовинні часи і аж до кінця Вікторіанської епохи в Ірландії існувала віра в те, що від ельфів та інших чарівних народців можна захиститися, якщо додавати в свої їжу і напої спеціальні добавки, часто — пряні трави, на зразок фенхелю, розмарину і чебрецю. Чаудер не вважався винятком. Правда, від келпі (водяні коні-примари), як вірять в Ірландії подекуди досі-не врятує ніщо.
Особливості приготування
Морепродукти, як уже було зазначено, для ірландської рибної юшки годяться будь-які. Це мідії, креветки, кальмари, міні-восьминоги, крабове м’ясо. Можна брати все розмаїття червоної риби-сьомгу, горбушу, форель. Гарні будуть тріска, морський окунь, палтус, а також осетрові.
Морепродукти-це добре, але, якщо вдома знаходився шмат бекону — ірландці відправляли в суп і його. Допускається також грудинка і навіть ковбаски, все — попередньо обсмажене.
Основою чаудера може бути не тільки бульйон рибний, а й овочевий. При додаванні вершків або молока виходить крем-чаудер, для якого овочеві інгредієнти перетирають в пюре.
З овочів найбільш підходящими для цього супу вважаються горошок зелений, кукурудза, морква, селера черешкова, картопля, ріпчаста цибуля.
Як загусник можуть виступати пшеничне борошно або кукурудзяний крохмаль.
А подавати ірландську рибну юшку прийнято з сухариками або солоними крекерами.
Чаудер-одне з кращих кулінарних винаходів людства. Яскравий, оригінальний суп, в якому незважаючи на всю різноманітність варіацій його приготування, відчувається вплив кулінарної традиції Ірландії.