Продукти для підтримки дитячого імунітету взимку

Раціон харчування дитини безпосередньо впливає на його розвиток і імунну систему, особливо в холодну пору року. При підборі продуктів харчування взимку слід враховувати таку особливість дитячого організму як схильність до простудних захворювань. Крім того, в холодну пору року енергоспоживання посилюється, що вимагає присутності додаткової кількості білкових страв в меню дитини. Про те, які існують продукти для підтримки дитячого імунітету взимку, можна дізнатися далі.


                                    Продукты для поддержания детского иммунитета зимой

М’ясо, риба та морепродукти

Нежирні сорти м’яса слід вживати в їжу регулярно, оскільки в яловичині, індичці і курячої грудях міститься багато цинку, заліза, амінокислот і кальцію. У ранньому віці можна готувати пюре, а потім перейти на фрикадельки, парові котлети або відварене м’ясо.

Риба-джерело якісного білка, який легко засвоюється. Омега-3, що містяться в достатку в рибі, нормалізують обмінні процеси і сприяють розвитку нервової системи. Крім того, це джерело ретинолу. Ця речовина підтримує зір і сприяє росту волосся, ніацин нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, вітаміни B зміцнюють нервову систему.

Яйця та печінка

На питання «які продукти потрібні для підтримки дитячого імунітету взимку» можна сміливо відповідати – курячі яйця. Яєчний білок багатий стимулюючими ріст клітин амінокислотами, що перешкоджає поширенню бактерій лізоцимом. Яєчний жовток-джерело поліненасичених і насичених жирних кислот, необхідних для клітин мозку. Яйця швидко засвоюються і зміцнюють волосся і нігті. Для підтримки балансу мінералів досить вживати в їжу 3-4 яйця в тиждень.

Печінка не тільки відрізняється високою поживністю, але і містить значущі мікроелементи, вітамін A. для росту і підтримки здоров’я слизових оболонок, імунітету, зору потрібно не більше 10 м печінки в день. У дитячому віці особливо корисні печінку птиці, яловича або теляча.

Горіхи, бобові та крупи

Істотно поповнити запаси енергії можна за допомогою горіхів або насіння. Амінокислотний склад таких продуктів ідеально збалансований. У складі горіхів багато кальцію, фосфору, магнію, калію і вітамінів, а також корисних кислот. Горіхи або насіння показані дітям старше трирічного віку.

У бобових міститься велика кількість рослинного білка, необхідного дитячому організму. Вміщені в них амінокислоти нормалізують обмінні процеси і сприяють правильному засвоєнню мінеральних компонентів. Велика кількість кальцію, заліза і марганцю в бобових зміцнюють волосся і кістки. Оптимальна періодичність вживання бобових-2 рази на тиждень.

Важливо включити в раціон на постійній основі гречку, овес, перловку, бурий рис і інші складні вуглеводи. Каші-джерело мікроелементів, вітамінів і амінокислот. Вуглеводи в їх складі сприяють виведенню токсинів і стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.

Молочні продукти, фрукти та овочі

Кисломолочні продукти зміцнюють імунітет і покращують кишкову мікрофлору. Натуральний кефір і йогурт – підходяще харчування для дітей. Також дітям необхідно молоко в якості джерела кальцію. Слід намагатися уникати додавання цукру в перераховані продукти.

Кисломолочні страви можна поєднувати з ягодами або фруктами. Завдяки великому вмісту вітаміну C, хурма допомагає подолати застуду. Вітаміни A і P в її складі зміцнюють судини, а глюкоза і фруктоза стимулюють мозкову активність.

Морквина не тільки очищає організм, але і сприятливо впливає на багато його системи: підвищує імунітет, зміцнює судини, має антиоксидантну дію. У моркві міститься безліч вітамінів і мінералів, необхідних для правильного розвитку.

Перераховані продукти для підтримки дитячого імунітету взимку повинні бути присутніми в раціоні кожної дитини. Це забезпечить гарне самопочуття, високу активність і відмінний настрій вдома і на заняттях.