Сечова кислота утворюється в організмі як продукт обміну нуклеотидів і пуринів, а також в невеликих кількостях надходить з їжею ззовні. Відкладення солей сечової кислоти-уратів-призводять до розвитку подагри і появи каменів в сечовивідних шляхах. Щоб не допустити утворення ускладнень, необхідно дотримуватися рекомендацій дієтологів і налагоджувати раціон.
Продукти, що підвищують рівень сечової кислоти в крові
Підвищення сечової кислоти в крові може відбуватися з кількох причин:
- через зниженого виведення сечової кислоти організмом;
- при надмірному синтезі;
- через підвищеного надходження пуринів в організм з продуктами харчування.
Особливе значення має їжа, споживана людиною. Щоб зменшити рівень сечової кислоти в організмі, необхідно прибрати з раціону продукти, що містять найбільшу кількість пуринів, а також повністю виключити алкоголь.
Найбільша кількість пуринів утворюється з м’яса і птиці. Багато їх міститься в солодкій випічці, жирної і солоної їжі, алкогольних напоях. Список заборонених продуктів для людей з гіперурикемією:
- м’ясо і птиця, бульйони на їх основі;
- м’ясні консерви;
- ковбаса;
- бобові;
- гриб;
- сир;
- копченості;
- соління, маринади;
- солодка випічка, кондитерські вироби.
З напоїв заборонені чорний чай, кава і какао, будь-які алкогольні напої, а також магазинні соки, газованої води.
Як правильно харчуватися людям з підвищеним рівнем сечової кислоти
В першу чергу дієта для пацієнтів з гіперурикемією виключає з раціону продукти з високим вмістом пуринів. Також рекомендується пити багато чистої води і свіжих (не пакетованих) соків, морсів, зеленого чаю. Алкоголь пити забороняється, однак після досягнення стійкої ремісії можна зрідка випити трохи сухого вина.
Таблиця допустимих продуктів:
М’ясо та птиця
Відварна курка, нежирна риба
Молочні продукти
Нежирні молоко, сир, кефір, сметана
Хліб
Цільнозерновий бездріжджовий хліб, висівки
Крупи
Будь-який
Яйце
У будь-якому вигляді
Овочі
У будь-якому вигляді, зробити упор
Фрукт
У будь-якому вигляді, особливо цитруси, сухофрукти
Суп
Виключно на овочевому бульйоні
Соус
Молочні або овочеві
Насолода
Мармелад, зефір, джеми та варення
Приправа
Кориця, ванілін
Обов’язковими до вживання стають овочі та зелень. Є їх можна в запеченому, відварному вигляді, готувати салати, варити супи. При цьому бульйони допускаються виключно овочеві, тому що в процесі варіння м’яса і риби вода насичується пуринами.
Молочні продукти вживаються знежирені, дозволяється кефір, страви, приготовані з сиру і молока з низьким відсотком жирності. Хлібобулочні вироби підійдуть цільнозернові, а ось солодке здобне тісто з раціону доведеться прибрати. Як десерт можна їсти мармелад, пастилу, зефір, мед і варення.