Підвищений рівень сечової кислоти в крові є одним з найпоширеніших і серйозних порушень здоров’я людини. Однак, знаючи про те, в чому полягає проблема, можливо за допомогою зміни раціону поліпшити свій стан.
Що з себе представляє
Вчені називають сечову кислоту (МК) одним з ключових маркерів того, в якому стані знаходиться пуриновий обмін в організмі. Дана речовина синтезується в результаті розпаду нуклеїнових сполук і пуринів, що піддаються впливу ферментів. Організм, по суті, не потребує цього побічного продукту переробки білків. З’єднання виводиться через травну систему і нирки.
Сечова кислота в крові: що це таке
У багатьох людей МК виробляється в надмірному обсязі, в результаті чого нирки просто не здатні впоратися з «утилізацією» даного шлаку. Ситуація може посилюватися, природно, порушеннями у функціонуванні як нирок, так і шлунково-кишкового тракту. Все це призводить до того, що з’єднання потрапляє в плазму крові. Але цим проблема не обмежується. Проникаючи з кров’яним потоком буквально в усі системи організму, сечова кислота провокує захворювання суглобів, відкладаючись в них специфічними кристалами.
Крім того, МК сприяє:
- розвитку сечокам’яної хвороби;
- погіршення роботи серця;
- передчасного старіння шкірних покривів.
Як діагностувати проблему
Рекомендується здати аналіз крові для контролю за роботою сечовидільної системи, попередження розвитку артриту і подагри, для контролю за обміном речовин в цілому. Референтні значення показників в крові значно розрізняються залежно від статі, віку і ваги людини.
Як знизити рівень сечової кислоти в крові
Для початку необхідно пройти комплексне обстеження організму. Справа в тому, що іноді її надлишковий рівень є не тільки відокремленою проблемою, але і навіть більшою мірою симптомом небезпечних станів, включаючи:
- ураження печінки;
- гемоліз, або руйнування червоних кров’яних клітин;
- Онкологічні захворювання.
Також необхідно відмовитися від вживання алкоголю і куріння, оскільки дані шкідливі звички в принципі згубно позначаються на обміні речовин.
Продукти, що знижують рівень сечової кислоти
Зміна раціону є одним з найбільш дієвих способів. Дієтологи рекомендують перш за все відмовитися від того, що сприяє виробленню зайвої кількості продуктів розпаду пуринів:
- бобові;
- субпродукти;
- гриб;
- консервовані продукти;
- щавель, ревінь, спаржа;
- ковбасні вироби;
- шоколад;
- вівсянка.
Але цього недостатньо. Крім того, регулярно на столі повинні з’являтися продукти, які сприяють поліпшенню стану: