Головний біль при гіпотонії: які їжа і напої допомагають

Головний біль-один з головних симптомів проблем з артеріальним тиском. Вона виникає в разі його патологічного підвищення або зниження. При гіпотонії неприємні відчуття супроводжуються слабкістю і нудотою. Не потрібно поспішати приймати ліки. Але як обійтися без них? Розповімо які їжа і напої рекомендуються лікарями при головному болю і низькому тиску.


                                    Головная боль при гипотонии: какие еда и напитки помогают

Причини і симптоми гіпотонії 

Гіпотонія – гіпотензія) – зниження артеріального тиску більш, ніж на 20% від норми, тобто нижче 90/60 мм рт. ст. найчастіше захворювання пов’язане з порушенням тонусу стінок кровоносних судин. 

Основні причини патології:

  • психоемоційний стрес;
  • фізичне перенапруження;
  • хронічна втома;
  • некомпенсовані крововтрати;
  • серцева недостатність;
  • гормональні порушення.

Гіпотензія негативно відбивається на якості життя. Людям складно прокидатися вранці, вони швидко втомлюються, погано переносять задушливі приміщення. Інші симптоми:

  • слабкість;
  • метеочутливість;
  • головний біль;
  • пітливість;
  • порушення терморегуляції;
  • тахікардія при навантаженнях;
  • запаморочення;
  • схильність до заколисування, непритомності.

Основним діагностичним критерієм є не суб’єктивні відчуття, а показники, виміряні тонометром. Підтвердити захворювання може тільки лікар на основі обстеження.

Спеціаліст функціональної медицини, лікар-ендокринолог Маріка Каландія каже, що головне в лікуванні гіпотонії – нормалізація способу життя. Сюди відноситься:

  • достатня кількість сну;
  • помірні фізичні навантаження;
  • регулярні прогулянки;
  • зниження стресу;
  • харчування;
  • процедури, що допомагають зміцнити судини. 

Під час нападу не варто відразу ж приймати лікарські препарати. Напої для зняття головного болю при низькому тиску є безпечною альтернативою.

Меню для оздоровлення

При головному болю, викликаної зниженням тиску, варто прилягти, піднявши ноги вище. Перша допомога-свіжозаварена кава або чай з цукром. За рахунок високого вмісту кофеїну вони підвищують тонус судин, кровотік нормалізується, неприємні відчуття проходять. Дуже важливо вживати багато чистої води-близько 2 л.зневоднення провокує нездужання.  

Інші дієві напої для зняття головного болю при низькому тиску:

  • солодкі газованої води;
  • свіжоприготовані соки зі смородини, граната, винограду, полуниці, малини, моркви, буряка;
  • какао;
  • Гарячий каркаде;
  • відвари кореня імбиру, горобини, обліпихи, кизилу;
  • напій з кориці і меду-маленької ложки порошку, 1 столова ложка меду, склянку окропу;
  • червоне сухе натуральне вино.

Серед продуктів, які допомагають гіпотоніку, на першому місці – чорний шоколад. Чим більше відсоток вмісту какао в ньому, тим краще. 

Лікар-дієтолог Олег Іришкін підкреслює, що при схильності до падіння тиску в меню повинні бути присутніми продукти, багаті на вітаміни групи В, залізо, омега-кислоти. Ці елементи допомагають впоратися з нестачею гемоглобіну, а також позитивно впливають на стан стінок судин. 

Спеціаліст повідомляє, що раціон варто включати:

  • червоне м’ясо;
  • морську рибу;
  • субпродукти-печінка, мізки;
  • тверді сорти сиру;
  • прянощі-перець, гірчицю, хрін;
  • гречку, овес, ячмінь;
  • бобові;
  • горіх.

Допомагають при гіпотонії різні соління – мариновані овочі, оселедець. Натрій затримує рідину в організмі, що сприяє підвищенню тиску. Але у вживанні таких продуктів важлива міра.

Що може погіршити самопочуття?

Погіршити стан може питво, що містить багато вітаміну З, а також володіє сечогінною дією. До них відносяться соки з апельсина і селери, журавлинний морс, відвар шипшини.

Головний біль у гіпотоніків найчастіше загострюється в результаті зміни погоди і фізичної або психоемоційної втоми. 

Основа лікування-нормалізація способу життя. Правильно підібране меню допоможе полегшити симптоми. Але дуже важливо не займатися терапією самостійно. Поставити діагноз і дати рекомендації повинен лікар.