Ми звикли вважати: чим рясніше і ситніше харчування, тим вище і тривалість життя. Проте, ця думка є помилковим, особливо коли мова йде про серце і судинах.
Які продукти корисні для серцево-судинної системи?
Коли фахівці впритул приступили до вивчення того, в яких країнах, місцевостях і регіонах патології серця і судин зустрічаються найменше, вони виявили цікаву закономірність серед європейців, які проживають в умовах теплого морського клімату. Саме в цих місцях хвороб серця у людей виявилося набагато менше, ніж, наприклад, у представників американського континенту. Також і надлишкова маса тіла тут хвилює людей набагато менше.
Виявляється, греки, французи та італійці звикли харчуватися тими продуктами, які приносять максимальну користь серцево-судинній системі. Свіжі фрукти і овочі в цих країнах є протягом усього року, так само як і морепродукти, тому потреба у вживанні трудноперевариваемой їжі відсутня.
Такий раціон харчування отримав назву середземноморської дієти. Вона дуже швидко завоювала популярність у прихильників здорового харчування і способу життя. В умовах наших широт таку дієту дотримуватися непросто, але можливо. Для цього достатньо включити в раціон харчування наступні продукти:
- Риб. Корисні жирні кислоти, що містяться в рибі, зменшують ризик виникнення серцево-судинних патологій;
- вівсянку і висівки. Клітковина позбавляє організм від шкідливого холестерину;
- масло оливи. Містить корисні жирні кислоти, а також вітаміни А і Е, завдяки чому попереджає розвиток атеросклеротичних процесів;
- часник. Він багатий величезною кількістю речовин, корисних нашому серцю (їх більше 70). Стимулює кровообіг, знижує артеріальний тиск;
- капусту брокколі. Овоч містить клітковину і зміцнює судини;
- гарбуз. Вона є джерелом бета-каротину, вітамінів і калію. Сприяє нормалізації водно-сольового балансу;
- продукти з сої. У них велика кількість корисного білка і зовсім немає жиру;
- абрикоси і курагу. Багаті калієм, незамінним елементом для серця;
- будь-які види горіхів в помірній кількості. Вони містять жири рослинного походження, мінеральні речовини і вітаміни;
- темний шоколад, в якому від 70% какао і більше. Хороша профілактика для того щоб кров сильно не згущувалася.
Як підвищити еластичність судин?
Для підвищення еластичності і фортеці судин слід вживати:
- Риб;
- будь-які види білого м’яса, що не містять жирові прошарки;
- мед (обов’язково натуральний продукт);
- всі види каш;
- сою і продукти з неї;
- порічка;
- грейпфрут.
Не менш корисний трав’яний або зелений чай. Головне – щоб харчування було максимально різноманітним, з чергуванням тих чи інших продуктів. Фрукти і овочі краще їсти в свіжому вигляді, а страви тушкувати або готувати на пару. Такий спосіб приготування забезпечує максимальне збереження вітамінів та інших корисних речовин.
Як за допомогою харчування зміцнити судини мозку?
Головний мозок є основним нервовим центром в нашому організмі. Дієтологи постійно шукають той раціон харчування, який показав би високий рівень користі та ефективності саме для мозку. Є список основних продуктів, де обов’язково повинні бути вітаміни В і з, а також кислоти омега-3 в поєднанні з залізом, магнієм і кальцієм. Важлива для мозку і глюкоза, оскільки саме з її допомогою можна швидко забезпечити себе необхідною кількістю енергії, особливо якщо вона потрібна терміново.
Отже, оптимальний раціон харчування складається:
- з курячого філе. Корисний компонент, що міститься в ньому-це лецитин, який є сильним антиоксидантом, необхідним для повноцінної роботи мозку;
- з жирної риби і морської капусти. Вони містять насичені жирні кислоти. Саме з їх допомогою організм “будує” як мозок, так і нервову систему в цілому;
- з картоплі. Картопля-джерело медленноусвояемих вуглеводів і калію. Після їй вживання людина надовго зберігає відчуття ситості;
- з гіркого шоколаду. Джерело енергії для мозку, стимулює кровотік;
- з яєць і печінки, збагачених холіном, лецитином, вітаміном В і залізом;
- із сухофруктів, шипшини і чорниці. У них багато глюкози і вітаміну з, корисних для активної мозкової діяльності. Також ці продукти попереджають розвиток атеросклерозу;
- з горіхів. Джерело білка і корисних жирів;
- з гречки і бобових культур. Збагачені вітаміном з, повільними вуглеводами і залізом.
І звичайно, незалежно від дієти слід вживати достатню кількість чистої води, не рахуючи звичних нам напоїв. Важливо пам’ятати про те, що якщо людині постійно не вистачає води, це призведе до серйозних збоїв в роботі як нервової системи, так і всього організму в цілому.