У Японії немає проблеми дитячого ожиріння. Його рівень вважається одним з найнижчих у світі. Чиновниками сфери освіти розроблена спеціальна програма, якої зобов’язані слідувати всі школи. Згідно з її положеннями, обід є невід’ємною частиною навчального процесу.
Учнів зі шкільної лави привчають їсти тільки корисні продукти, а також прибирати за собою після трапези. Для приготування шкільного обіду використовують тільки найсвіжіші і високоякісні інгредієнти. Як правило, їх закуповують у місцевих фермерів, а якісь овочі вирощують на шкільних фермах.
Учні приймають їжу в своїх класах. На уроках їм розповідають про принципи правильного харчування і національних кулінарних традиціях. Обідня перерва триває 45 хвилин, і за цей час діти встигають і поїсти, і прибрати за собою зі столу. У них виховують вміння цінувати їжу і дбайливо ставитися до продуктів.
Ще в 2005 році в Японії був прийнятий закон, який зобов’язав освітні установи вчити дітей правильному, здоровому харчуванню. Зараз у багатьох школах є вчителі, які проводять спеціальні уроки. Такий підхід приносить свої плоди-кількість дітей, що мають зайву вагу, скоротилося в рази. Багато дітей розповідають батькам, що вони їли в школі, і вже вдома просять приготувати таку ж страву. На допомогу мамам і татам навіть видана куховарська книга кращих шкільних рецептів, завдяки чому можна приготувати смачну і, головне, корисну їжу.
На роздачі обідів стоять самі учні. Вони надягають чисті халати і ковпаки, протирають столи і накривають їх скатертинами, а після йдуть на кухню і отримують їжу для своїх однокласників. Для всіх дітей готують однакові страви. Якщо хтось не доторкнувся до вмісту тарілки, то залишається голодним. У японських школах немає автоматів з шоколадними батончиками, снеками і сухариками. Дітей вчать їсти те, що дають. Приносити їжу з дому дозволено тільки учням середніх і старших класів.
У розвиток системи харчування вкладаються величезні гроші, а фінансування здійснюється на місцевому рівні. Муніципалітети покривають трудові витрати, а батьки — вартість продуктів. В середньому витрати останніх становлять близько 3$ за один обід. Для бідних сімей існують окремі бюджетні та безкоштовні програми харчування.