Як не поправитися в холоди?

Как не поправиться в холода?

До початку пляжного сезону ще так далеко… Від однієї цієї думки рука сама тягнеться за рятівною булочкою, пиріжком, шоколадкою, заглушаючи голос совісті все тим же аргументом — часу багато, встигну схуднути. Тим часом, налиплі за снігові і дощові дні кілограми здатні затриматися не тільки до довгоочікуваного літа, але і на наступні кілька років. Так як же не піддаватися на кліматичні провокації і не поправитися в холоди?

Пийте багато води. При низьких температурах більшість людей знижують кількість споживаної в день води, в результаті сповільнюється обмін речовин — механізм, безпосередньо впливає на набір або втрату ваги. Звичайно, коли за вікном дощ зі снігом, один вид води у багатьох викликає огиду, що ж робити? Додати в свій раціон продукти з високим вмістом води-фрукти (наприклад, персики, абрикоси), овочі (огірки, червона квасоля, баклажани, морква, помідори), курячу грудку або лосось (приготовані на грилі — саме при такому способі термічної обробки продукти зберігають воду).

Їжте по годинах. Всі, хто дотримуються правил здорового харчування, знають, як важливо дробове харчування для прискорення обміну речовин. У холодну пору року світловий день стає коротшим, і це позначається на біоритмах. У такі періоди багато втрачають апетит вранці, а ось після важкого робочого дня винагороджують себе повноцінним пізньою вечерею. Подібна харчова політика псує не тільки фігуру, але і шлунок. Якщо хочете зберегти і те, і інше, обов’язково (і, по можливості і бажанням, повноцінно і корисно) снідайте. А ось останній прийом їжі повинен бути не менше ніж за 4 години до сну, і з нього краще виключити дуже жирні і солодкі страви.

Включіть в раціон лляну муку. Цей нехитрий продукт містить цінні жирні кислоти (омега-3 і омега-6), калій, магній, цинк, вітаміни групи В і антиоксиданти. Вживаючи в їжу кашу або оладки з неї, додаючи лляну муку в пироги, використовуючи її в якості панірування для м’ясних страв, ви не тільки знижуєте їх калорійність, але і дбаєте про здоров’я нігтів, волосся, шкіри, нервової системи, мозку. Лляна мука має приємний горіховий смак і багата клітковиною, тому вона швидше насичує і сприяє поліпшенню роботи кишечника.

Не забудьте включити в меню молоко і молочні продукти. Як не дивно, взимку їх вміст в раціоні скорочується майже в 3 рази, а даремно. Сир, йогурти, кефір потрібні організму не тільки як джерела кальцію, але і в якості прискорювача процесу розпаду жирових накопичень. Вибираючи молочні продукти, зверніть увагу на їх склад і якість: жирну сирну масу з високим вмістом цукру краще відкласти і придбати свіжий сир середньої жирності від перевіреного виробника, куди ви самостійно можете додати горіхи, сухофрукти, несолодкий йогурт або ложечку сметани — так і смачніше, і корисніше, і безпечніше для фігури.

У зимового переїдання є ще одна причина – в холодні вечори багато хто сидить перед телевізором або комп’ютером з баночкою улюбленого морозива або горою бутербродів, заїдаючи нудьгу. Звичайно, таке дозвілля зведе нанівець всі ваші старання, тому позбавляйтеся від цієї звички. Якщо виникає гостре бажання чого-небудь пожувати, нехай це буде морква або яблуко, а ще краще — стакан води або трав’яний чай (без печива, несолодкий).

І останнє. Якщо вам вже дуже хочеться шматочок тортика, чіпси, піцу, не відмовляйте собі в такому задоволенні, але — краще в першій половині дня і в невеликій кількості. Отримайте від жаданого страви максимум задоволення, і тоді воно піде на користь душі і тілу. Головне – не перетворюйте їжу в панацею від усіх проблем і поганої погоди: знайдіть інше джерело позитивних емоцій, полюбіть своє життя, і переїдання перестане бути для вас проблемою в будь-який час року!

Зазначена інформація носить ознайомчий характер. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров’ям, перш за все, необхідно звернутися за консультацією до фахівця.