Досить популярним рецептом серед багатьох господинь є татарське блюдо – азу з яловичини. Це ніжні м’ясні шматочки, обсмажені з додаванням помідорів, цибулі, солоних огірків і картоплі. Блюдо є самостійним. При подачі на стіл його можна доповнити салатом зі свіжих овочів. Для приготування страви знадобиться молода яловичина, яку необхідно протушкувати до розм’якшення. М’ясо молодої тварини не потребує тривалої варінні. Як правило, приготувати цю смачну страву цілком реально за 40 хвилин.
Для приготування азу знадобиться свіже або охолоджене м’ясо. Заморожування краще не використовувати, так як шматочки можуть вийти жорсткими і недостатньо соковитими. Якщо під рукою немає помідорів, то можна обійтися томатною пастою. Якщо ми все ж працюємо з помідорами, то їх слід очистити від шкірки, щоб в страві не залишилося жорстких частин. За бажанням можна додати моркву. Всі компоненти краще нарізати досить крупно! Так блюдо буде виглядати більш барвисто.
Смачний рецепт азу з яловичини
З приготуванням страви впораються навіть недосвідчені господині. Єдине, що необхідно – це вибирати якісні інгредієнти. Яким має бути м’ясо і помідори, ми розглянули вище, а ось огірки потрібно вибирати хрусткі, щоб в процесі варіння вони не перетворилися в кашу. Особливо смачною аза вийде, якщо для її приготування взяти казан або качиний будиночок. Звичайно, в каструлі з товстим дном теж вийде, але не буде таким насиченим за смаком!
Татари часто додають в блюдо гриби, які відмінно поєднуються з яловичиною. Посилити смакові характеристики можна за допомогою спецій і прянощів. Як правило, використовують часник, перець, лавровий лист. При використанні томатної пасти в рецепт слід додати трохи цукру, який прибере кислий присмак.
Інгредієнти:
- М’якоть яловичини – 600 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 велика головка;
- Морква – 1 шт.;
- Солоні огірки – 3 шт.;
- Томатна паста – 1 ст.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Картопля – 8 шт.;
- Часник – 3 зубчики;
- Лавровий лист – 2 шт.;
- Сіль, чорний перець – за смаком;
- Рослинна олія – 1 ст.л.
Спосіб приготування:
- Яловичину вимийте, очистіть від плівок і прожилок, наріжте тонкими довгими кубиками;
- У казані розігріти рослинне масло, як тільки воно почне тріскатися, викласти в нього яловичину і обсмажити до золотистої скоринки;
- Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями. Надішліть його до яловичини, додайте томатну пасту. Варити на повільному вогні близько 3 хвилин;
- Моркву нарізати кільцями або півкільцями, відправити в казан;
- Картоплю очистіть і наріжте невеликими кубиками, відправте в каструлю разом з іншими інгредієнтами. Додайте трохи води або бульйону. Тушкуйте вміст сковороди до готовності картоплі;
- Поки наша маса гаситься, нарізаємо огірки тонкою соломкою, обсмажуємо їх на окремій сковороді;
- Додаємо огірки, подрібнений часник, лавровий лист і спеції. Тушкувати ще 10-15 хвилин на повільному вогні;
- Після приготування дайте страві настоятися 10-15 хвилин, після чого подавайте із зеленню і жирною сметаною.
Деякі кухарі вважають за краще готувати азу без картоплі. В цьому випадку м’ясне блюдо доповнюється іншими гарнірами. А ось традиційний варіант страви – це поєднання м’яса і картоплі. При цьому яловичину можна замінити бараниною, кониною, а в деяких випадках куркою та індичкою.