Смачний калиновий морс

Вкусный морс из калины - Здоров'я

Смачний напій з калинового соку – відомий корисний напій з давніх часів. При відсутності протипоказань він допоможе впоратися з простудними і різними інфекційними захворюваннями. Є ефективним стимулятором імунної системи.

У домашніх умовах його можна приготувати як зі свіжих, так і з заморожених ягід. Заморожування, як відомо, відмінно зберігає корисні вітаміни і мікроелементи в овочах, ягодах і фруктах.

Кисло-гіркі ягоди мають масу цілющих властивостей, але потрібно розуміти, що є і протипоказання. Про них ми поговоримо трохи пізніше. Ягоди, спіймані першими заморозками, втрачають гіркоту і прекрасно підходять для приготування корисного морсу.

Кому не рекомендується лікарями приймати сік калини?

  • Якщо у вас знижений артеріальний тиск (гіпотонія), то вам краще не пити цей напій. В іншому випадку артеріальний тиск впаде ще нижче.
  • Якщо існує підвищений ризик утворення тромбів у кровоносній системі.
  • Якщо кислотність шлункового соку підвищена;
  • У вас подагра.

Напій зі свіжих ягід калини

Компоненти:

  • Свіжі ягоди калини – 600 гр.;
  • Вода – 1,5 літра;
  • Цукор або мед за бажанням і за смаком.

Як будемо готувати:

  1. Свіжі ягоди калини промийте разом з гілочками. Чи не зрізайте їх, інакше ви втратите частину соку.
  2. Відокремте гілочки від ягід.
  3. Візьміть дерев’яну дробарку і розімніть ягоди. Відокремте сік і макуха, процідивши через сито або марлю. Мокру калину потрібно відставити в окрему миску. Можна пропустити калину через соковижималку або протерти її через сито.
  4. Візьміть каструлю. Помістіть в нього торт. Залийте водою.
  5. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Як тільки відбудеться закипання, відразу ж знімаємо з конфорки.
  6. При необхідності додайте мед або цукор за смаком. Деяким людям особливо подобаються більш солодкі напої.
  7. Процідіть відвар через марлю або ситечко. Тепер торт можна викинути.
  8. Остудіть відвар до кімнатної температури. Влийте в неї сік калини. На цьому етапі додайте мед, якщо не хочете використовувати цукор.

Рекомендуємо залишити напій без підсолоджувачів. Це зробить його більш здоровим.

Морс з попередньо заморожених ягід калини

Компоненти:

  • Заморожені ягоди калини – 500 г;
  • Вода – 1,2 літра;
  • Цукор або мед за бажанням і за смаком.
Вкусный морс из калины - Здоров'я
Смачний калиновий морс

Як будемо готувати:

  1. Дістаньте ягоди калини з морозилки і промийте. Вода повинна повністю стекти. Ідеальна процедура – з водою кімнатної температури.
  2. Потріть дерев’яною товкачем.
  3. Залийте його окропом. Якщо ви плануєте додати в напій цукор, зробіть це зараз.
  4. Дати настоятися.
  5. Як тільки він стане кімнатної температури, процідіть через марлю або сито. Викиньте торт.

Напій вийде не гірше, ніж зі свіжих ягід калини.

Морс калини і імбиру

Компоненти:

  • Ягоди калини – 2 грона;
  • Сушене листя меліси – 3 ст. Можна замінити таким же обсягом сушеної м’яти (листя);
  • Кориця – 2 палички;
  • Бодьян – 2 зірки;
  • Чверть лимона;
  • Імбир – 20 г;
  • Вода – 3 склянки;
  • Мед за бажанням і за смаком.
Вкусный морс из калины - Здоров'я
Смачний калиновий морс

Як будемо готувати:

  1. Закип’ятіть воду з сушеними травами. Він може бути як меленим, так і цілим. Варити 5 хвилин.
  2. Вимиту калину подрібніть дерев’яною товкачем, не видаляючи гілочки грона.
  3. Дрібно порубати ножем або натерти на тертці корінь імбиру.
  4. Додати імбир, калину, лимон і тушкувати під кришкою близько 20 хвилин.
  5. Подавати можна як теплим, так і холодним. Перед вживанням додавати мед.

Замість свіжих ягід цілком підійдуть заморожені. Вони не втратять своїх корисних властивостей. Напій вийде таким же корисним і смачним. Навіть здоровій людині рекомендується пити морс в адекватних кількостях. Він досить потужно знижує артеріальний тиск, тому зловживати ним лікарі не рекомендують.