Смачний напій з калинового соку – відомий корисний напій з давніх часів. При відсутності протипоказань він допоможе впоратися з простудними і різними інфекційними захворюваннями. Є ефективним стимулятором імунної системи.
У домашніх умовах його можна приготувати як зі свіжих, так і з заморожених ягід. Заморожування, як відомо, відмінно зберігає корисні вітаміни і мікроелементи в овочах, ягодах і фруктах.
Кисло-гіркі ягоди мають масу цілющих властивостей, але потрібно розуміти, що є і протипоказання. Про них ми поговоримо трохи пізніше. Ягоди, спіймані першими заморозками, втрачають гіркоту і прекрасно підходять для приготування корисного морсу.
Кому не рекомендується лікарями приймати сік калини?
- Якщо у вас знижений артеріальний тиск (гіпотонія), то вам краще не пити цей напій. В іншому випадку артеріальний тиск впаде ще нижче.
- Якщо існує підвищений ризик утворення тромбів у кровоносній системі.
- Якщо кислотність шлункового соку підвищена;
- У вас подагра.
Напій зі свіжих ягід калини
Компоненти:
- Свіжі ягоди калини – 600 гр.;
- Вода – 1,5 літра;
- Цукор або мед за бажанням і за смаком.
Як будемо готувати:
- Свіжі ягоди калини промийте разом з гілочками. Чи не зрізайте їх, інакше ви втратите частину соку.
- Відокремте гілочки від ягід.
- Візьміть дерев’яну дробарку і розімніть ягоди. Відокремте сік і макуха, процідивши через сито або марлю. Мокру калину потрібно відставити в окрему миску. Можна пропустити калину через соковижималку або протерти її через сито.
- Візьміть каструлю. Помістіть в нього торт. Залийте водою.
- Поставити на вогонь і довести до кипіння. Як тільки відбудеться закипання, відразу ж знімаємо з конфорки.
- При необхідності додайте мед або цукор за смаком. Деяким людям особливо подобаються більш солодкі напої.
- Процідіть відвар через марлю або ситечко. Тепер торт можна викинути.
- Остудіть відвар до кімнатної температури. Влийте в неї сік калини. На цьому етапі додайте мед, якщо не хочете використовувати цукор.
Рекомендуємо залишити напій без підсолоджувачів. Це зробить його більш здоровим.
Морс з попередньо заморожених ягід калини
Компоненти:
- Заморожені ягоди калини – 500 г;
- Вода – 1,2 літра;
- Цукор або мед за бажанням і за смаком.
Як будемо готувати:
- Дістаньте ягоди калини з морозилки і промийте. Вода повинна повністю стекти. Ідеальна процедура – з водою кімнатної температури.
- Потріть дерев’яною товкачем.
- Залийте його окропом. Якщо ви плануєте додати в напій цукор, зробіть це зараз.
- Дати настоятися.
- Як тільки він стане кімнатної температури, процідіть через марлю або сито. Викиньте торт.
Напій вийде не гірше, ніж зі свіжих ягід калини.
Морс калини і імбиру
Компоненти:
- Ягоди калини – 2 грона;
- Сушене листя меліси – 3 ст. Можна замінити таким же обсягом сушеної м’яти (листя);
- Кориця – 2 палички;
- Бодьян – 2 зірки;
- Чверть лимона;
- Імбир – 20 г;
- Вода – 3 склянки;
- Мед за бажанням і за смаком.
Як будемо готувати:
- Закип’ятіть воду з сушеними травами. Він може бути як меленим, так і цілим. Варити 5 хвилин.
- Вимиту калину подрібніть дерев’яною товкачем, не видаляючи гілочки грона.
- Дрібно порубати ножем або натерти на тертці корінь імбиру.
- Додати імбир, калину, лимон і тушкувати під кришкою близько 20 хвилин.
- Подавати можна як теплим, так і холодним. Перед вживанням додавати мед.
Замість свіжих ягід цілком підійдуть заморожені. Вони не втратять своїх корисних властивостей. Напій вийде таким же корисним і смачним. Навіть здоровій людині рекомендується пити морс в адекватних кількостях. Він досить потужно знижує артеріальний тиск, тому зловживати ним лікарі не рекомендують.