Смачний домашній торт «Сметанник»

Сьогодні хочу поділитися рецептом простого, але дуже смачного торта «Сметанник», який легко приготувати в домашніх умовах.

Цей торт я часто робила, коли годувала дитину грудьми, а тепер їм балую свого підрослого малюка. Домашній «Сметанник» — це дуже смачний, ніжний торт, простий у приготуванні, з доступних продуктів, а найголовніше — він без всякої шкідливої хімії. Якщо ви ще не вирішили, що спекти цікавого і солоденького для ваших близьких, моя вам порада: зробіть «Сметанник»!

Необхідні інгредієнти

Для світлого коржа

  • яйця — 2 штуки;
  • борошно — 180 грамів;
  • цукор — 100 грам;
  • сметана — 110 грам;
  • сода — 10 грам.

Для темного коржа

  • яйця — 2 штуки;
  • сметана — 110 грам;
  • сода — 10 грам;
  • цукор — 100 грам;
  • борошно — 130-150 грам;
  • какао-порошок — 30-50 грам.

Для крему

  • сметана — 225 грам;
  • цукор — 200 грам.

Смачний домашній торт «Сметанник»: покроковий рецепт

  • Готуємо світлий корж для торта «Сметанник домашній»: яйця збити з цукром до легкої піни.
  • Соду додати в сметану і розмішати: ви побачите, як маса відразу почне підніматися. Якщо реакція проходить мляво, то я рекомендую додати 1 чайну ложку столового оцту.
  • З’єднати яйця зі сметаною, перемішати.
  • Борошно просіяти і невеликими порціями ввести в яєчно-сметанную суміш, добре вимішуючи, щоб не було грудочок.
  • Форму для випікання (в мене діаметр 20 сантиметрів) застелити пергаментом, змастити тонким шаром рослинного або вершкового масла, вилити тісто і відправити в розігріту до 180-200 градусів духовку. Випікати близько 30-35 хвилин.
  • Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою або зубочисткою: якщо ви проткнете корж, то на шпажці не повинно залишатися тісто. Ще рада з визначенням готовності коржів: готове тісто — пружинисте, тобто, при натисканні на нього лопаткою, воно відразу буде повертатися у вихідну форму.
  • Спечений корж дістати з форми, залишити постояти до повного охолодження. Я акуратно відділяю пергамент від пирога, коли він стає трохи теплим, і далі залишаю остигати.
  • За таким принципом готуємо і другий темний корж «Сметанника»: яйця збиваємо з цукром, додаємо сметану, змішану з содою.
  • Є невеликий нюанс по сухих інгредієнтів: рецепт шоколадного бісквіта передбачає додавання 1-2 столових ложки какао. Але загальна кількість какао і борошна в сумі повинні становити 180 грам. Якщо ви вирішили додати більше какао-порошку, значить, на таку кількість потрібно зменшити борошно. Це робиться для того, щоб біле і темне тісто було по консистенції однаковими: відповідно, і пироги з пишноти виходять рівними.
  • Випікаємо шоколадний корж точно так само, як зі світлого тесту.
  • Спечений темний пиріг теж повинен постояти до повного охолодження.
  • Для більш швидкого процесу остигання я використовую грати: ставлю її таким чином, щоб був достатній потік повітря з-під низу на пиріг. Тоді він максимально рівномірно охолоджується.
  • Поки обидва коржі остигають, готуємо простий сметанний крем: сметану (краще брати домашню, або магазинну — жирністю не менше 20%) з’єднуємо з цукром, добре перемішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб цукор розчинився: при цьому періодично перемішуємо масу. В крем можна додати ванілін — для більш яскравого смаку.
  • Збиваємо крем міксером до пишноти.
  • Остиглі коржі (вони повинні простояти не менше 2-3 годин) розрізаємо вздовж на 2 частини: вийде за 2 світлих і 2 шоколадних коржа. Обрізаємо краю коржів — будемо їх використовувати для посипання торта.
  • Промазуємо кожен корж «Сметанника» кремом і викладаємо на тарілку стопкою, чергуючи шоколадний і світлий.
  • Залишилися кремом змащуємо краю домашнього «Сметанника» і посипаємо їх крихтою.
  • Торт повинен добре просочитися кремом, тому ставимо його в холодильник мінімум на ніч.
  • Наш домашній торт «Сметанник» готовий! Бісквіти вийшли дуже м’якими, ніжними. А крем надав торту соковитість і чудовий смак. Моя думка: чим купувати магазинні торти з незрозумілими добавками, краще спекти простий, але дуже смачний пиріг «Сметанник» у себе вдома. Повірте, гості неодмінно будуть задоволені таким частуванням. Тим більше, це справжній екологічний продукт, який можна їсти і дітям з раннього віку.

    Вкусный домашний торт «Сметанник»

    Приємного апетиту!