Вчені з Гентського університету досліджували взаємозв’язок між вживанням алкоголю в невеликій і помірній кількості і виникненням неалкогольної жирової хвороби печінки. Для цього вони провели систематичний огляд наукової літератури, яка була опублікована до листопада 2022 року. Всього були вивчені дані 32 тематичних досліджень.
Мета роботи полягала в тому, щоб оцінити зв’язок між вживанням алкоголю і прогресуванням неалкогольної жирової хвороби печінки, включаючи появу неалкогольного стеатогепатиту, фіброзу і цирозу печінки, розвиток гепатоцелюлярної карциноми і летального результату. Відзначимо, що помірним вживанням вважається не більше 30 г чистого етанолу в день, а невеликим – 10 г або менше.
Дослідження даних показало, що навіть помірне споживання алкоголю може збільшити ризик прогресуючого фіброзу печінки, цирозу та гепатоцелюлярної карциноми. У той же час ймовірність появи стеатогепатиту знижується, а смертність пацієнтів від усіх причин зменшує вживання невеликої кількості алкоголю.
Дослідники дійшли висновку, що дати обґрунтовані рекомендації буде можливо тільки після подальших досліджень. Тому на даному етапі вони не готові вказати якісь норми споживання алкогольних напоїв.