Омега-3-Як приймати, для чого пити, де міститься

Омега—3 - как принимать, для чего пить, где содержится

Корисні речовини, які необхідні для підтримки здоров’я, організм людини синтезує сам або отримує ззовні – з їжею, вітамінними добавками. До останніх відносяться в тому числі жирні кислоти Омега-3. Вони відповідають за повноцінне функціонування всіх органів і систем, підтримують імунітет, гормональний фон. Приймати Омега – 3 найзручніше у вигляді добавок-головне вибрати якісний продукт.

Чому потрібно приймати БАД

Омега – 3-речовини, які відносяться до категорії ПНЖК або незамінних факторів харчування. Вони потрібні всім органам і системам, але самостійно організмом не синтезуються. Дефіцит діагностується у більшості населення, він негативно впливає на загальний стан і самопочуття.

Жирні кислоти ПНЖК мають форму ланцюгових ланок, які зв’язують один з одним вуглецеві атоми. Поліненасиченими структури називають за рахунок їх хімічного складу – між ланками є зв’язки подвійного типу. ПНЖК входять до складу жирів, масел і восків рослинного або тваринного походження.

З урахуванням будови вуглецевого ланцюжка жирні кислоти представлені наступними класами:

  • Омега – 6 формують і підтримують імунітет, мають виражені протизапальні характеристики, протидіють травм, інфекцій. Також вони приймають важливу роль в процесах метаболізму і забезпечення тіла необхідною енергією. Омега – 6 багато в сої, м’ясі, яйцях, олії, горішках і насінні.
  • Омега – 9 регулюють вміст холестерину і цукру в крові, зміцнюють імунітет, мінімізують ймовірність патологій судин, серця. Елемент входить до складу кунжуту, горіхів, авокадо, оливкової олії, риби або насіння льону.
  • Омега – 7 практично невідомі, але це не применшує їх корисних властивостей. Жирні кислоти покращують стан шкіри і волосся, активізують вироблення колагенових волокон, усувають набряки, відповідають за регулювання почуття голоду і допомагають природним чином знижувати вагу.

Найвідоміша група-це саме Омега-3, на її властивості ми зупинимося детальніше. Кислота вважається універсальною, оскільки вона впливає на всі системи і органи крові. Так вона нормалізує вміст холестерину крові, покращує роботу клітин мозку, судин і серця, зміцнює судинні стінки, живить суглоби, хрящову тканину, призводить до норми тиск, мінімізує ризики аритмії. Прийом Омега – 3 курсами зміцнює імунітет, підвищує захисні функції і ступінь опірності до інфекцій, підтримує органи зору і репродуктивну систему. Він простимулює синтез колагену і надасть виражену дію в терапії шкірних проблем. Також Омега – 3 знижують ризики серцевих нападів, інфаркту та інсульту, підтримують пам’ять, когнітивні функції, нормалізують психоемоційний фон, покращують загальний емоційний стан, допомагають в боротьбі з хронічною втомою і депресією.

Показання до застосування

Доцільність прийому Омега-3 конкретно в вашому випадку зможе визначити фахівець. Зазвичай жирні кислоти призначають в терапії, профілактиці шкірних захворювань, проблем з ЦНС, кістками і м’язами. Вони потрібні дорослим і дітям під час активних спортивних тренувань і значних розумових навантажень. Підвищується ймовірність зачаття при безплідді.

Основні ефекти від прийому:

  • протидія склеюванню тромбоцитів;
  • розрідження крові;
  • стабілізація мембран клітин;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • відновлення кровотоку;
  • поліпшення процесів обміну холестерину;
  • зміцнення імунітету;
  • купірування запалень.

Пити Омега-3 можна в складі комплексних програм підтримки імунітету, профілактики інсульту, інфаркту, ковіду. Добавка допомагає зворотному розвитку симптоматики облітеруючих розладів в периферичних артеріях і когнітивних порушень.

На що звернути увагу при виборі Омега-3

Для правильного вибору препарату рекомендована консультація з лікуючим фахівцем. Він проведе огляд, збере анамнез, при необхідності призначить додаткові аналізи і порекомендує оптимальне дозування. Якщо вибираєте між декількома варіантами, уважно ознайомтеся з маркуванням і складом, переконайтеся, що БАД відповідає суворим критеріям якості. Основні рекомендації по вибору:

  • Джерела походження-рослинний або морський. ДГК зазвичай зустрічаються саме в морських джерелах, а ЕПК – в продуктах рослинного походження.
  • Чистота вихідної сировини-в ідеалі це повинна бути морська дика риба. Кислоти, отримані з неї, найкорисніші, позбавлені токсичних домішок, антибіотиків, гормонів і важких металів. Пройшли ретельне очищення добавки Омега-3 відповідають передовим стандартам безпеки і несуть суцільну користь без ризиків для здоров’я.
  • Країна-постачальник-одними з кращих варіантів сьогодні вважаються Норвегія і Німеччина. З країн відкривається доступ до північних холодних морів, де водиться жирна дика риба – найкраще джерело Омега-3. Також в Німеччині з Норвегією діють суворі екологічні стандарти, відмінно розвинені технології, тому сировина є на 100% безпечним і чистим.
  • Дозування – її потрібно розраховувати з урахуванням поточних потреб організму, за консультацією зверніться до лікаря. Середній показник становить 800-1600 мг на добу, але при значних дефіцитах і після консультації з лікарем він може бути підвищений.

Можна звертати увагу при покупці на репутацію бренду, відгуки покупців і експертів, позиції в незалежних рейтингах. Це допоможе вам зупинитися на оптимальному конкретно для вас варіанті.

Як правильно приймати Омега-3

Рекомендована добова доза Омега – 3 буде залежати від кількості жирних кислот в її складі. Наприклад, ЕРА дорослим потрібно від 500 мг на добу, вагітним 800-1600 мг, дітям не більше 300 мг.по DHA є свої норми – 350 мг для дорослих і в діапазоні 150-250 мг для дітей.

При підборі дозувань потрібно дивитися на:

  • потреби організму;
  • вміст жирних кислот в конкретній добавці;
  • призначення лікаря.

Добова норма Омега-3

Середнє рекомендоване значення-800-1600 мг, але воно може бути збільшено до 2000-3000 при відповідних показаннях. Перевищувати дозування в рази (до 6000-7000 на добу) можна тільки після консультації з лікарем і на певний.

У яких продуктах міститься більше Омега-3

Отримувати жирні кислоти можна не тільки з добавок, але і з певних продуктів харчування. До основних відносять:

  • насіння Чіа;
  • лосось та інші жирні сорти риби;
  • волоський горіх;
  • насіння льону;
  • креветки та інші морепродукти.

Збалансоване харчування-ключ до здоров’я і відмінному самопочуттю, тому не варто недооцінювати його важливість. Для профілактики дефіцитів Омега-3 досить ввести в щоденний раціон продукти зі списку вище.

Сумісність Омега-3 з іншими вітамінами

Капсули Омега-3 потрібно приймати з урахуванням правил сполучуваності з іншими добавками. Так з залізом, міддю, кальцієм і хромом комбінувати продукт не рекомендовано, зате з вітамінами групи В, Е, Е, лецитином, фолієвою кислотою ПНЖК утворюють відмінну команду. Нейтральна взаємодія буде з магнієм, селеном, вітамінами А і С.

Один з популярних компаньйонів жирної кислоти-колаген. Деякі компанії випускають продукти, в яких міститься відразу обидва елементи, але краще приймати речовини окремо. Хороший колаген йде в порошковій формі, а Омега-3 – в масляній. Для отримання максимальної користі потрібно приймати колаген регулярно і строго вранці натщесерце разом з вітаміном С.вмістити в один продукт так, щоб він мав високу якість, Омега-3, колаген і вітамін з проблематично. Ви тільки виграєте, якщо замовите окремі продукти в оптимальних дозах.