Два простих рецепти, як приготувати шулюм з свинини

Два простых рецепта, как приготовить шулюм из свининыЯк приготувати шулюм з свинини? Існує маса варіацій одного й того ж рецепту!

Інгредієнти:

Свинина

1 кілограм

Цибулина

3 штук(і)

Лавровий лист

3 штук(і)

  • Кількість порцій: 12
  • Час приготування: 40 хвилин

Рецепт шулюма зі свинини з буряком

Оскільки шулюм – винахід кочових народів, спочатку його готували в чавунці або казанку. Але і на кухні з цим завданням можна впоратися дуже навіть непогано.

Класичний варіант приготування страви

Ось що потрібно зробити:

  • Нарізати 1 кг свинини великими шматками. Помістити в каструлю з товстими стінками, залити водою і поставити на вогонь. Варити бульйон приблизно півтори години, знімаючи при цьому жирну пінку.
  • Поки вариться шулюм з свинини, надрізати 1 цибулину і помістити її в каструлю разом з 1 морквиною.
  • З готового бульйону дістати цілі овочі. Замість них завантажити 3 лаврових аркуша, 6 крупно порізаних картоплин і 2 нарізані кубиками цибулини. Посолити і поперчити.
  • Коли картопля стане м’якою, зняти суп з вогню, розлити по тарілках і подати на стіл з рубаною зеленню.
  • Запорізькі козаки перейняли рецепт шулюма у кочових народів і трохи переробили на свій лад. В Україні завжди збирались багаті врожаї буряків, тому немає нічого дивного, що шулюм «по-українськи» готується з буряком. Ось як виглядає рецепт:

  • Закип’ятити 3 літри води і кинути туди шматочки свинини прямо з кістками.
  • Посолити бульйон і варити до повної готовності м’яса.
  • Порізати 200 г картоплі, 1 буряк, 1 цибулину на шматочки середньої величини.
  • Завантажити в бульйон разом з лавровим листом, прикрити каструлю кришкою і протомитися на середньому вогні ще 20 хвилин. Посолити, поперчити за смаком.
  • Подати на стіл зі свіжою зеленню.
  • Шулюм із свинини: інші способи приготування

    Варіацій приготування шулюма рівно стільки, скільки народів користуються цим рецептом. Українці воліють додавати в суп буряк, киргизи та узбеки намагаються готувати страву виключно з баранини, кавказці – попередньо маринувати м’ясо, з якого вариться бульйон.

    На стіл наваристий суп подається з зеленню. Петрушка, кінза, селера, зелена цибуля – вони можуть бути не лише у самому супі, але і просто стояти поруч в окремій тарілці. Найкраще смак шулюма відтіняє чорний або висівковий хліб. Козаки обов’язково ставили на стіл випивку – горілку чи пиво, а кавказці – вино.

    Читайте також: як приготувати лагман з баранини

    :