У світі представлена величезна кількість спецій, приправ, які здатні повністю змінити смак звичної страви. І у кожної людини є свої фаворити, без яких не обходиться жодне приготування їжі. Однак же також існують спеції, які можливо використовувати майже в кожній страві незалежно від типу харчування, якого дотримується людина. Про них і поговоримо далі.
Паприка
Володіє яскравими смаковими якості, завдяки тому, що для приготування використовуються три різних перцю: гострий, солодкий і напівсолодкий. З цієї причини спецію можна додавати у велику кількість страв. Так, вона прекрасно гармонує з м’ясом і випічкою. Буде прекрасним акцентом в овочевому супі, салатному соусі або Кіше з рибою.
Кардамон
Традиційно його використовують для заварювання чаю. Наприклад, комбінація з кардамону, кориці, стручка ванілі і м’яти зробить звичний напій дуже складним і багатогранним за своїми смаковими властивостями. Однак крім цього, спецію можна використовувати в стравах з бобових, з супами, м’ясом і випічкою.
Кайенський перець
Вже давно доведено, що кайенский перець володіє унікальними здібностями в боротьбі з виразками, бляшками, алергією і багатьма іншими захворюваннями. Також він покращує метаболізм. Але гідності спеції на цьому не закінчуються. Сам смак перцю здатний по-новому розкрити блюдо, додати йому нові фарби. Так, кулінари рекомендують приготувати печений батат з кайенским перцем. Або ж додати його в какао. Класикою вважається Брауні з перцем.
Кориця
Ця спеція працює як антидепресант і імуномодулятор, а її ефірна олія має бактерицидну властивість. Безмежні і варіанти використання кориці в кулінарії. Можна піти класичним шляхом і додавати дрібку кориці в каву, чай, випічку. Або ж йти на невеликі експерименти, додаючи спецію не тільки в ранкову кашу, а й обідні супи з гарбузом і вечірнє соте з коренеплодів.
Кмин
Зерна кмину відрізняються особливою ароматністю. Тому Спеція прекрасно доповнить супи, м’ясні страви, хумус, нутові котлети. З нею можна заварювати чай або додавати до модних зараз тостів з авокадо. В даному випадку це буде не тільки красива прикраса, але ще один корисний інградієнт.
Ваніль
Напевно, саме ця спеція має аромат, який знайомий кожному. Але в даному випадку хочеться зробити акцент саме на несподіваних способах застосування стручків ванілі. Напевно, тільки досвідчені кулінари, які обожнюють експерименти в приготуванні страв, знають, що стручки від використаної ванілі можна заварити як чай. Такий напій буде солодким і запашним, а вже про запаморочливий аромат і нагадувати не варто.
Гвоздика
Відмінне протимікробну, антисептичний засіб, який при цьому гармонує з великою кількістю страв і напоїв. Так, гвоздику добре заварювати з пряним чаєм, додавати до гарбузового супу, печеного і смаженого батату. Варення з вишні і яблук при додаванні гвоздики заграють новими фарбами. І, звичайно ж, не варто забувати про класику – печені яблука з гвоздикою.
Шавлія
Багатогранний смак цієї рослини підходить для рибних і м’ясних страв, різотто, пасти, соусів до них і кондитерських виробів. Головне вибрати якісний продукт і не переборщити з кількістю. Пам’ятайте: всі корисні властивості будь-якого продукту втрачаються, якщо вживати його надмірно.