Суп-неодмінна страва обіду, він допомагає кращому засвоєнню іншої їжі, викликає апетит і сам по собі поживний. Легко перетравлюється і засвоюється через присутність в ньому розварених продуктів.
Перші страви містять вуглеводи, які постачають енергією (картопля, бобові, крупи), а також овочі, багаті клітковиною, що сприяють здоровому травленню і виведенню токсинів з організму, прискоренню обміну речовин. Містять безліч макро – і мікроелементів, вітамінів. Морква містить бета-каротин, корисний для очей, шкіри та імунітету. Помідори покращують перистальтику, допомагають нормалізувати тиск і уповільнювати старіння.
Які супи бувають?
Супи ділять на:
- Заправні (продукти варяться в бульйоні, на якому готують суп: м’ясному, рибному або грибному) – борщ, щі, солянка, розсольник, вуха.
- Прозорі (продукти для супу готують окремо, а перед подачею до столу заливають гарячим бульйоном).
- Супи-пюре (з зварених, а потім протертих продуктів). Буває грибний, сирний, з брокколі, гарбузовий. Наполовину складаються з води, вони легко засвоюються.
- Холодні супи (готують на хлібному квасі, буряковому відварі, кислому молоці, кислому молоці). Їх приготування відбувається без смаження і термічної обробки, тому вони менш калорійні, в них зберігається все корисне. Але варто пам’ятати, що їжа холодніше 15°C уповільнює травлення.
Основою майже всіх супів є бульйон:
- М’ясний бульйон вариться з м’яса з кісткою (готується близько 1,5 годин), може бути зварений тільки з кісток (вариться близько 3-х годин) або з м’ясної м’якоті. Для наваристого страви краще вибирати м’ясо дорослої тварини, ніж молодняку, краще шматки від передньої ноги, лопатки або задньої ноги туші, також підійде шия або грудинка. На 1 л бульйону треба 100-250 г м’яса. Яловичий бульйон корисний людям з анемією і гастритом.
- Рибний бульйон роблять з голів, шкіри і плавників. Вариться близько 1 години. На 2,5-3 л води треба 600 г риби.
- Бульйон з курки вважається найкориснішим, він покращує травлення, позитивно впливає на нервову систему, серце і імунітет. Його часто вживають в післяопераційний період і після хвороб.
- Овочевий бульонготовится без м’яса. Якщо не додавати крупи і локшину, то вийде низькокалорійне і дієтичне блюдо.
Міфи про суп
В який час доби краще їх вживати?
Якщо блюдо містить складні вуглеводи, то краще підходить для обіднього часу. Суп з м’ясом підійде для щільної вечері. Молочні супи-універсальні. Вони можуть бути як сніданком, так і частиною денної або вечірньої трапези.