Чому їсти суп-корисно

Суп-неодмінна страва обіду, він допомагає кращому засвоєнню іншої їжі, викликає апетит і сам по собі поживний. Легко перетравлюється і засвоюється через присутність в ньому розварених продуктів.


                                    Почему есть суп – полезно

Перші страви містять вуглеводи, які постачають енергією (картопля, бобові, крупи), а також овочі, багаті клітковиною, що сприяють здоровому травленню і виведенню токсинів з організму, прискоренню обміну речовин. Містять безліч макро – і мікроелементів, вітамінів. Морква містить бета-каротин, корисний для очей, шкіри та імунітету. Помідори покращують перистальтику, допомагають нормалізувати тиск і уповільнювати старіння.

Які супи бувають?

Супи ділять на:

  • Заправні (продукти варяться в бульйоні, на якому готують суп: м’ясному, рибному або грибному) – борщ, щі, солянка, розсольник, вуха.
  • Прозорі (продукти для супу готують окремо, а перед подачею до столу заливають гарячим бульйоном).
  • Супи-пюре (з зварених, а потім протертих продуктів). Буває грибний, сирний, з брокколі, гарбузовий. Наполовину складаються з води, вони легко засвоюються.
  • Холодні супи (готують на хлібному квасі, буряковому відварі, кислому молоці, кислому молоці). Їх приготування відбувається без смаження і термічної обробки, тому вони менш калорійні, в них зберігається все корисне. Але варто пам’ятати, що їжа холодніше 15°C уповільнює травлення.

Основою майже всіх супів є бульйон:

  • М’ясний бульйон вариться з м’яса з кісткою (готується близько 1,5 годин), може бути зварений тільки з кісток (вариться близько 3-х годин) або з м’ясної м’якоті. Для наваристого страви краще вибирати м’ясо дорослої тварини, ніж молодняку, краще шматки від передньої ноги, лопатки або задньої ноги туші, також підійде шия або грудинка. На 1 л бульйону треба 100-250 г м’яса. Яловичий бульйон корисний людям з анемією і гастритом.
  • Рибний бульйон роблять з голів, шкіри і плавників. Вариться близько 1 години. На 2,5-3 л води треба 600 г риби.
  • Бульйон з курки вважається найкориснішим, він покращує травлення, позитивно впливає на нервову систему, серце і імунітет. Його часто вживають в післяопераційний період і після хвороб.
  • Овочевий бульонготовится без м’яса. Якщо не додавати крупи і локшину, то вийде низькокалорійне і дієтичне блюдо.

Міфи про суп

  • Суп марний, так як всі вітаміни і мінерали при варінні руйнуються. Насправді корисні речовини складно зберегти при будь-якій термічній обробці, тому треба стежити за часом приготування, не перетравлювати овочі. А клітковина (харчові волокна) все одно залишається.
  • Якщо не є перше – можна заробити виразку. Насправді, близько 80% всіх випадків гастриту пов’язано з бактерією Helicobacter pylori. Також гастрити частіше утворюються від нерегулярного харчування і неякісного харчування. Суп не обов’язково їсти щодня. Досить вживати 2-3 рази на тиждень.
  • Що суп розбавляє шлунковий сік, сповільнюючи травлення. Подрібнена маса надходить в 12-палої кишки, а далі в тонку. Тепле блюдо стимулює виділення травних соків: шлункового і панкреатичного, соку 12-палої кишки і жовчі і готує організм до прийняття більш важкої білкової їжі. Тому його корисно їсти на перше, він входить в більшість медичних дієт при проблемах з шлунково-кишкового тракту.
  • В який час доби краще їх вживати?

    Якщо блюдо містить складні вуглеводи, то краще підходить для обіднього часу. Суп з м’ясом підійде для щільної вечері. Молочні супи-універсальні. Вони можуть бути як сніданком, так і частиною денної або вечірньої трапези.