Ще з давнього минулого людство знає про цілющу силу такого продукту, як цибуля-порей. Вперше його почали подавати до столу на території Єгипту, Риму та Греції. За смаком і запахом він дуже схожий на часник і ріпчасту цибулю, але має більш витончені нотки. Тому варто розібратися в особливостях цієї рослини, його позитивних характеристиках і застосуванні.
Опис
Цибуля-порей належить до категорії трав’янистих дворічних культур, яка представляє сімейство цибулевих. Вирощування цього овоча відбувається повсюдно за рахунок того, що він ідеально адаптується під будь-які умови. Цибуля-порей має білу ніжку циліндричної форми, яку часто називають фальшивою цибулиною. Стебло має світло-зелений колір. Здається, що поверхня листочків злегка змазана воском.
Хімічні властивості і калорійність
Особливість овоча полягає в тому, що він майже на 90% складається з води. Але незважаючи на це, в його складі в багатий великою кількістю корисних речовин, серед яких можна виділити:
- Фосфор;
- солі кальцію;
- сірка;
- Калій;
- залізо;
- магній;
- Вітамін C;
- вітаміни групи В (зокрема тіамін, рибофлавін);
- нікотинова кислота.
Особливий аромат і смак овоча забезпечує ефірне масло, що входить до складу.
Якщо брати до уваги харчову цінність цибулі-порею, то в 100 г продукту приблизно 2 г білків, 8,2 г вуглеводів і мінімальна кількість жиру.
Користь
Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що цибуля-порей покращує показники апетиту. При вживанні в сирому вигляді він несе для організму таку користь:
- зміцнення нервової системи;
- приведення в норму процесу метаболізму;
- виведення з організму зайвої рідини;
- підвищення захисних сил;
- поліпшення процесів запам’ятовування;
- захист від впливу з боку бактерій і вірусів;
- відновлення енергії.
Лікарі радять систематично вживати порей категорії людей, яка страждає артритом, анемією, атеросклерозом, циститом, ревматизмом і простудними захворюваннями.
Протипоказання і шкода
Незважаючи на безліч корисних властивостей у цибулі-порею, овоч заборонено вживати його в деяких випадках:
- жінкам, які знаходяться на грудному вигодовуванні;
- людям, у яких є харчова алергія;
- дітям віком до 1 року;
- при наявності порушень шлунково-кишкового тракту;
- людям, у яких є алергія на нікель.
Також рослина здатна підвищувати артеріальний тиск, в зв’язку з цим його слід обмежувати в харчуванні тим, хто схильний до гіпертонії, захворювань серця і судин.
Як застосовується цибулю-порей в кулінарії
Овоч належить до категорії універсальних, тому його їдять у вареному, сирому, смаженому, тушкованому вигляді. Кухарі часто застосовують його в якості компонента для заправних соусів, салатів і закусок.
Цибулю-порей можна використовувати як ідеальний овочевий гарнір. Він дуже добре гармонує з сиром і яйцями. У свіжому вигляді найчастіше його використовують для приготування овочевих салатів. На сьогодні варіантів страв, в яких застосовується цей лук, існує величезна кількість.
Як зберігати овоч вдома
Перед тим, як прибрати в холодильник, цибулю-порей потрібно покласти в поліетиленовий пакет, мити його перед цим не слід, так як це пошкоджує природний захисний шар на поверхні овоча, і призводить до більш швидкого псування. Вологий цибулю краще спочатку просушити, виклавши на рушник з паперу. У такому стані він збереже свої якості протягом тижня.