Сьогодні в моді продукти з еко-ферм, збагачені вітамінами-Суперфуди. Спробуємо розібратися, чи дійсно вони так корисні, як здається.
Авокадо
Це джерело корисних кислот і жирів, але плоди досить калорійні, а значить, можуть нашкодити фігурі. Щоб не набрати зайві кілограми, слід обмежуватися 1/5 плода на добу (близько 50 г). Особливо підступні соуси на основі авокадо.
Кал
Друга назва-кучерява капуста. Вона сьогодні на піку популярності. Однак мало хто знає, що цей продукт може нашкодити щитовидній залозі. Він містить тіоціанат-речовина, яка накопичується в організмі і уповільнює швидкість обміну йоду, що провокує ризик захворювання цього органу.
Крім того, такий суперфуд уповільнює метаболізм. Відповідно, маса тіла підвищується. Будьте обережні з соками на основі Калі: в них сконцентровані всі речовини, як корисні, так і шкідливі.
Кіноа
Кіноа-цінне джерело білка і амінокислот. У продукті немає глютену, а значить, його можна назвати дієтичним.
Зворотний бік медалі-вміст сапонінів, отруйних для нас речовин. Тому вживати кіноа потрібно в невеликих дозах.
Годжі
Ці ягоди насичені:
- вітамін;
- полісахаридами;
- антиоксидант.
Вони:
- покращують стан шкіри;
- роблять зір гостріше;
- є профілактикою застуд;
- покращують роботу шлунково-кишкового тракту;
- уповільнюють старіння;
- підвищують працездатність;
- живлять мозкові клітини.
Однак цей суперфуд доступний не всім:
Чіа
Ці насіння насичені антиоксидантами, калієм і залізом, магнієм, клітковиною, кальцієм і цінними жирними кислотами. Вони ідеальні для приготування пудингів, десертів.
Чіа:
- роблять нас фізично витривалішими;
- зміцнюють здоров’я;
- прискорюють метаболізм, а значить, корисні для тих, що худнуть.
З недоліків-насіння викликають алергію і не підходять для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Якщо перевищити їх дозування, можна отримати інтоксикацію.
Риба
Про користь риби говорити не доводиться: безумовно, це суперфуд. Цікаво, що є система харчування під назвою пескетаріанство: вона допускає лише морепродукти і рибу.
У рибі містяться вітаміни і поліненасичені кислоти.
Однак є і недоліки: у багатьох її видах міститься ртуть, наприклад, в лососі. Великі її концентрації шкідливі для здоров’я. Тому рибою пригощатися слід 2-3 рази в тиждень.