В які страви додають базилік?

Базилік відноситься до запашних різновидів трав, що виділяють приємний запах в період цвітіння. Це робить його привабливим для кулінарів з численних регіонів. Ця рослина сприятливо впливає на здоров’я і робить багатшими смак готових страв. Він незамінний в раціоні осіб, які дотримуються здорового харчування.


                                    В какие блюда добавляют базилик?

Корисні властивості базиліка

Спеція містить безліч необхідних для організму активних речовин. В її складі присутні ефірні масла, рослинні жири, цукру, білки, фітонциди, вітаміни, мінерали.

Багатий склад забезпечує значні лікувальні властивості рослини. Воно благотворно впливає на шлунково-кишкового тракту, покращує імунітет, виступає в якості жарознижуючого, сприяє засвоєнню організмом поживних компонентів.

Рослина показано при наступних захворюваннях:

  • астма;
  • головний біль;
  • бронхіт;
  • ревматизм;
  • блювота;
  • кашель;
  • артрит;
  • грипі та інших.

Пряність знижує рівень стресу, зміцнює нервову систему, забезпечує захист від поширених інфекцій, зменшує кількість шкідливих бактерій, нормалізує менструальний цикл, перешкоджає виникненню карієсу, виразок, грибка, надлишкових газів, сприятливо впливає на потенцію.

Як правильно вибрати базилік

Існує кілька сортів спеції, що володіють різними зовнішніми і смаковими параметрами. Вони відрізняються за кольором, формою стебел і листя. Звичний варіант приправи представлений в зеленому кольорі, але зустрічаються рослини в фіолетовому, синьому і коричневому відтінках. Різні види за смаком нагадують чай, цитрусові або корицю. Вони підходять для доповнення смаків других, перших страв і десертів.

Особливості вибору:

  • віддавати перевагу рослині яскравих відтінків;
  • перевірити листя на пружність;
  • вивчити поверхню на відсутність плям, нальоту та інших забруднень;
  • поверхня листя повинна бути сухою;
  • наявність рівномірного забарвлення;
  • виділення терпкого аромату при натисканні;
  • відсутність пошкоджень упаковки, правильний термін придатності.

В які страви можна додавати базилік

Продукт вважається універсальною приправою, яку використовують, як в сирому або замороженому вигляді, так і в висушеному.

Варіанти страв з використанням сушеної трави:

  • соус;
  • чай;
  • салат;
  • питво;
  • суп.

З заготовки можна зварити настої або лікувальні відвари, корисні при хворобах сечового міхура, порушеннях шлунково-кишкового тракту і болю в зубах.

Заморозити продукт можна, як в нарізаному форматі, так і у вигляді пюре. Для економії часу траву можна перетворити в порційні кубики льоду, щоб в подальшому орієнтуватися в кількості при додаванні в страви.

Куди базилік додавати не варто

Рослина поєднується практично з усіма категоріями продуктів. При цьому під час приготування їжі важливо враховувати кількість. Надмірна концентрація продукту здатна перетворити блюдо з гармонійним поєднанням смаків в різке і грубе.

На думку професійних кухарів, в сушеному вигляді приправа не гармонує з курячими і рибними стравами.

Запобіжні заходи при вживанні базиліка

Базилік набув широкого поширення в усьому світі, проте в ряді випадків від його вживання краще утриматися:

  • при ризику тромбозів;
  • порушення згортання крові;
  • захворюваннях серцево-судинної системи;
  • хворобах шлунково-кишкового тракту;
  • гіпертонія;
  • епілепсія;
  • у період вагітності;
  • при наявності алергії.

Базилік-рослина, включення якого в раціон на регулярній основі допоможе поліпшити стан здоров’я, зменшити вплив негативних факторів, знизити вагу, збільшити кількість енергії, зміцнити нервову систему.