Кукурудзяні пластівці були винайдені в XIX столітті і спочатку були показані як продукт дієтичного харчування для лікування стресових захворювань. Доктор-творець рекомендував заливати їх строго холодним молоком і в них не було ні краплі цукру. Сьогодні це-один з найпопулярніших сніданків на світі, обожнюваний дорослими і дітьми. Але щоб вживати пластівці швидкого приготування з максимальними користю і задоволенням, про них потрібно знати певну інформацію.
Склад і калорійність
Енергетична цінність продукту становить 350 ккал на 100 г і може сильно варіюватися в залежності від його конкретного різновиду. У пластівцях присутні крохмаль, вітаміни В3, В4 і В9, а також магній, фосфор і калій.
У магазинному продукті практично завжди також можна виявити цукор і сіль. Додатковими добавками можуть виступати шоколадні краплі, горіхи, в’ялені ягоди та інші традиційні снекові інгредієнти.
Особливості промислового приготування
Все починається з очищення зерен кукурудзи від оболонок і видалення з них зародкової частини. Далі зерна переробляються в крупу, яка піддається процесу тривалого варіння в сиропі з води, цукру і солі.
За допомогою спеціального обладнання, що нагадує великі валики, маса плющиться в найтонші — іноді менше 1 мм пластини, які також розрізають на крихітні частини. Потім пластівці обсмажують. Нерідко на стадії варіння густої маси, в неї додають інші види крупи та інші інгредієнти.
Чим корисні
Цей продукт заряджає життєвою енергією, яка починає вироблятися в організмі вже через півгодини після його вживання. Крім того, завдяки специфіці швидкої теплової обробки, в цьому кукурудзяному продукті зберігається близько 50% від початкового вмісту вітамінів групи В.
Дієтологи вважають, що варто їсти кукурудзяні пластівці дітям і спортсменам, вагітним жінкам, а також людям похилого віку.
При помірному вживанні вони позитивно впливають на серцево-судинну систему, зміцнюють імунітет і навіть захищають клітини шкіри від згубного впливу ультрафіолету.
Чи корисні на сніданок?
На найперший сніданок, тобто натщесерце, їх їсти не рекомендується. Справа в тому, що навіть будучи розмоченими в молоці, соку або кисломолочному напої, пластівці продовжують залишатися грубою їжею для щойно «прокинувся» шлунка.
Дієтологи радять спочатку з’їсти свіжий фрукт або натуральний йогурт без добавок. А потім вже варто їсти кукурудзяні пластівці і взагалі що завгодно.
Ранок-найкращий час для швидких вуглеводів, якими рясніють Сучасні сухі сніданки. Тому що наступні денні фізичні навантаження дозволяють «спалити» їх без шкоди для фігури. А глюкоза в першій половині дня стимулює когнітивні здібності.
Як вибрати і зберігати
Кращою якістю відрізняються ті пластівці, в складі яких немає барвників, ароматизаторів і смакових добавок. З консервантами доведеться змиритися-вони дійсно часто необхідні. Для діабетиків існують сухі сніданки з цукрозамінниками.
Незвичайним смаком відрізняються ті готові пластівці, в яких кукурудзяна основа поєднується з рисової або вівсяної.
Продукт потрібно зберігати в сухому, захищеному від сонячних променів місці при температурі +16…+ 23 градуси. Можливі і деякі температурні відхилення-про них обов’язково вказує виробник на упаковці.
Шкода і протипоказання
Надмірне захоплення сніданками швидкого приготування, тобто солодкими пластівцями, веде до набору зайвої ваги і ненормального підвищення рівня цукру в крові.
Не варто їсти кукурудзяні пластівці при виразковій хворобі шлунка, загостренні гастриту і панкреатиті.
Як зробити в домашніх умовах
Теоретично є сенс клопотати з їх приготуванням тільки для того, щоб отримати якийсь оригінальний продукт. Наприклад, з додаванням улюблених сухофруктів, горішків і тому подібного. Оскільки в принципі, вдома неможливо отримати такі ж тонкі-хрусткі пластівці, як виготовляють в промислових умовах. Але якщо хочеться, то природно приготувати можна.
Базовими інгредієнтами є:
- вода;
- цукор (білий, але можна домішати до 20% тростинного для оригінального карамельного присмаку);
- кукурудзяна крупа самого дрібного помелу.
Процес приготування: