Втома з часом відчуває кожна людина. Особливо гостро цей стан спостерігається восени і взимку через нетривалого світлового дня і довгих холодних вечорів. Ситуацію можна змінити, отримуючи більше енергії, яка дозволить подолати втому. Допоможе в цьому збалансоване харчування. Завдяки грамотно продуманій дієті можна отримати достатньо енергії і поліпшити стан здоров’я.
Що являє собою дієта для поповнення енергії?
Енергія в організмі людини заповнюється за рахунок надходження складних вуглеводів і білків, вітамінів і мінералів. Тому в основі дієти лежить збалансоване харчування з необхідною кількістю жирів, білків, вуглеводів та інших речовин. Між основними прийомами їжі потрібен перекус для підтримки потрібного показника цукру в крові. У раціоні в достатній кількості повинні бути присутніми овочі і фрукти.
Дотримуючись дієти, з раціону слід прибрати:
- жирну їжу;
- цукор;
- продукти, в складі яких присутній глутамат натрію (газована вода, чіпси, сухарики і т. д.);
- алкоголь;
- цукерки, печиво, торти.
Продукти з цього списку викликають млявість і лінь. При вживанні солодкого відбувається стрибок цукру в крові, потім він різко падає. Організм отримує багато калорій, але енергії недостатньо.
Який раціон дозволить зберегти бадьорість взимку?
Перш за все необхідно вживати крупи, дієтичне м’ясо, горіхи, хліб з висівками, яйця, зелень, овочі і фрукти, морепродукти, молочні продукти з невеликим відсотком жирності. Серед великого списку продуктів, які можна їсти, перевагу потрібно віддати рибі, овочам, фруктам, каш, горіхів.
Головним постачальником енергії є білок. У потрібній кількості він міститься в молочних продуктах, яйцях, рибі, курці, телятині. Вживаючи більше білка, можна позбутися зайвого жиру і зміцнити м’язи.
Добре насичують організм гречка, перловка, пшоно, вівсянка, коричневий рис, хліб з висівками.
Меню дієти для поповнення енергії
Безумовно, цікаво дізнатися, який раціон дозволить зберегти бадьорість взимку. Можна скласти зразкове меню, в яке будуть входити необхідні продукти. Розглянемо два варіанти.
Перший варіант меню:
Другий варіант меню:
Рецепти для здоров’я під час дієти
Який раціон дозволить зберегти бадьорість взимку? Що приготувати під час дієти? Рецептів насправді досить багато.
Салат з креветками
Взяти 200 г креветок, відварити. Болгарський перець і свіжий огірок нарізати рівними шматочками, на чотири частини порізати помідори черрі. Викласти в тарілку салатні листя, овочі, креветки. В якості заправки взяти лимонний сік або соєвий соус.
Суп з рибою і овочами
Два шматки риби відварити протягом 20 хвилин. Нарізати дві картоплі і моркву, додати в рибний бульйон. Після п’яти хвилин додати кілька суцвіть брокколі. Варити суп до готовності.
Соте з овочами та імбиром
Згасити в каструлі нарізаний баклажан, цукіні, болгарський перець. Тим часом дрібно подрібнити два зубчики часнику, нарізати три помідори черрі. За кілька хвилин до готовності овочів додати часник і помідори, зелень.
Сирний пудинг
Перемішати 150 г сиру з жовтком. До суміші додати родзинки, сіль за смаком, 150 г борошна. Додати в тісто яєчний білок. Отриману суміш викласти у форму для запікання. Зверху змастити заздалегідь приготовленої масою з яєць (2 шт.) і сметани (2 ст. ложки). Випікати до готовності при 180 градусах.