Мікроелементи, антиоксиданти, лектини: користь і джерела


                                    Микроэлементы, антиоксиданты, лектины: польза и источники

У яких продуктах можна знайти так необхідні нам антиоксиданти?

Всі антиоксиданти можна отримати, наповнивши раціон достатньою кількістю різноманітних фруктів і овочів. Серед хороших джерел антиоксидантів можна також виділити наступні:

  • кава;
  • зелений і білий чаї;
  • темний шоколад;
  • какао;
  • цільнозернові;
  • зелень;
  • горіх;
  • червоний виноград.

Одним з аргументів на користь вживання молока зазвичай називають кальцій. А скільки потрібно кальцію дорослій людині?

Норма кальцію розраховується індивідуально для кожної людини, оскільки залежить від різних факторів, таких як:

  • рівень щоденної активності;
  • стиль харчування;
  • кількість білка в раціоні;
  • загальна кислотна навантаження в організмі (від їжі і ліків);
  • стадія життя (дитячий вік, вагітність, годування груддю, похилий вік).

Самим усередненим показником можна назвати норму в 1000 мг кальцію в день.

Говорячи конкретно про молоко, воно тут зовсім ні до чого. Щоб заповнити запаси кальцію в організмі, потрібно звернути увагу на наступні продукти:

  • капуста кейл і всі темнолистові салати;
  • кунжут;
  • квасоля;
  • соя.

Насправді, досить багато кальцію міститься в самих різних продуктах харчування, як рослинних, так і тварин.

Чи буде корисніше для отримання Омега-3 перейти виключно на добавки, а не вживати для цього рибу?

Більшість високоякісних добавок риб’ячого жиру, звичайно, проходять контроль на присутність шкідливих домішок. На жаль, все ж ніхто не застрахований від помилки: завжди існує ризик, що концентрований в капсулі жир, зібраний з маленьких риб, має відчутно більшу концентрацію ртуті, ніж з’їдена одна велика риба. У зв’язку з цим, при виборі добавки Омега-3 найкраще віддати перевагу тому варіанту, який був виготовлений на основі водоростей.

Продовжуючи тему добавок, взимку сильно не вистачає сонця і вітаміну D. яким чином можна його отримати?

Вживання в зимовий період вітаміну D у вигляді біодобавок — абсолютно нормальне явище. Великого удару по бюджету це не завдасть, зате вкрай благотворно відіб’ється на стані всього організму, адже цей вітамін особливо сильно впливає на стан імунітету, шкіри і волосся.

Щоб заповнити запаси вітаміну D в холодну пору року, корисно також віддавати перевагу наступним продуктам: незбираного молока, дикого лосося та іншої жирної риби, яєчних жовтків і перепелиних яєць, печінки тріски і лісових грибів.


                                    Микроэлементы, антиоксиданты, лектины: польза и источники

Лектини-токсичні чи ні? І чи заважають вони скинути вагу?

Бурхливе обговорення цієї теми багато в чому викликано елементарною економічною вигодою. Очевидно, комусь стало необхідно зробити з лектинів чергову страшилку, щоб продати побільше своїх книг по дієтології.

Що стосується самих лектинів, то вони присутні практично у всіх звичних нам продуктах. Їх високим вмістом особливо відрізняються боби, сочевиця, деякі фрукти і овочі. А це саме ті продукти, які були і на сьогоднішній день визнані всіма вченими корисними для здоров’я людини.

Існує думка, що бобові дратують травний тракт і токсичні через вміст згаданих вище лектинів і фітинової кислоти…

Вживання бобових-це, мабуть, єдине, що об’єднує дієти всіх народів-довгожителів. Їх вживання пов’язують зі збільшенням тривалості активного свідомого життя, доводячи ще раз, що боби — нескінченно корисний для нас продукт.

У деяких людей дійсно виникають труднощі з їх переварюванням, в силу незвички або ж через порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. Проявлятися це може здуттям, метеоризмом або вагою в животі, але всі ці реакції без праці купіруються додатковим прийомом травних ензимів.

Єдине важливе правило-це ніколи не вживати бобові в сирому вигляді. Наша травна система не пристосована перетравлювати їх сирими. Така трапеза може обернутися досить серйозним отруєнням, а для деяких і примусовою госпіталізацією.

Виходячи з того, яку користь несуть бобові культури для людського організму, їх варто було б включити в своє постійне меню всім, особливо жителям мегаполісів. Збагативши класичну дієту жителя великого міста нутом, махаємо, квасолею, сочевицею та іншими бобовими, можна було б навіть істотно скоротити активно молодеющее кількість серцево-судинних захворювань.

Така дієта вельми позитивно могла б позначитися і на здоров’ї населення бідних країн Африки, чий раціон неймовірно мізерний в силу природних обставин.