Інгредієнти:
- Черешня (свіжа)
- Борошно пшенична
1-1,5 скл.
- Яйця курячі
1 штука
- Сіль
1 щіпка
- Цукор
- Сметана
1. Починати потрібно з черешні: вимити її, вийняти кісточки, засипати цукром і залишити, щоб випустила сік. На це може піти кілька годин.
2. Замісити тісто з пшеничного борошна, холодної води (тісто на холодній воді не так швидко сохне), яйця і дрібки солі. Просіяти борошно (трохи більше склянки), у центрі зробити “колодязь”, куди влити воду і приблизно половину збитого виделкою яйця (трохи залишити для подальшої роботи з готовим тестом).
- Про пропорції: як відомо, борошно в різних країнах різна, до того ж вона може містити різну кількість вологи і по-різному вбирати рідину, тому пропорцій, ідеальних для всіх, не існує. Керуватися треба насамперед здоровим глуздом і візуально-тактильними відчуттями. Тісто не повинно липнути до рук, але і занадто крутим, як на локшину, теж бути не повинно.
Готове тісто скачати в колобок, накрити чистою серветкою і залишити відпочивати при кімнатній температурі. Нехай полежить так мінімум півгодини, а то й годину.
3. Поки тісто відпочиває, саме час зайнятися сиропом: відкинути черешню, утворився сік і цукор нагрівати на середньо-сильному вогні, помішуючи, щоб цукор повністю розтанув, довести до кипіння. Зменшити вогонь і уварювати ще хвилин 10-15. Якщо цукру не багато, сироп вийде рідкуватим. При бажанні можна загущатися його, додавши трохи крохмалю, розведеного в невеликій кількості води або того ж соку. У сироп можна додати трохи лимонного соку і столову ложку вишневого лікеру.
4. Розкачати тісто в пласт товщиною приблизно 2-3 мм, склянкою вирізати кружечки.
Черешню в мисці злегка присипати крохмалем. Кожен гурток змащувати залишилися збитим яйцем – це зручно робити пензликом, в центр викладати черешню і, не натягуючи тісто, щільно з’єднувати краю (місце з’єднання повинно бути не товщі оболонки). Защипывать “мотузочкою”.
5. Готові вареники відправити в холодильник на годину, а потім варити до готовності у великій кількості трохи підсоленої киплячої води. За традицією подавати зі сметаною і не забути щедро полити теплим сиропом!
Джерело: i-lara.livejournal.com