Навряд чи знайдуться жителі сучасних міст, які жодного разу не пробували такі бутерброди. Це зручний варіант перекусу для зайнятих людей, який готують з хліба і різних видів начинки. Основна концепція цього британського винаходу-розміщення начинки між двома скибочками хліба, що дозволяє не забруднитися при поїданні закуски.
Основні види
Поєднання булки, м’яса, овочів і сиру було популярно у народів різних країн, проте автором актуальної версії страви називається Англійський граф Джон Монтегю сендвіч. Вважається, що йому подавали хліб з м’ясом саме в такому вигляді, щоб не відривати завзятого картяра від ігрового процесу. За іншою версією, оскільки граф обіймав посаду міністра закордонних справ, йому було зручно брати з собою саме такі перекуси.
Згодом сендвічі щільно влаштувалися в англійській кулінарії, ставши її частиною, а потім поширилися по всьому світу. На сьогоднішній день практично в кожній країні існують авторські версії закритого бутерброда:
- французький крок-месьє;
- Ізраїльський Сабіх;
- італійський паніні;
- мексиканська кесаділья;
- Британський з беконом;
- турецький балик екмек;
- індійський вада-пав;
- Тайванський гуа бао;
- Американський пасторами;
- американський клуб;
- японський онігірадзу;
- в’єтнамський бан-Мі;
- Кубинський та інші.
Також блюдо розрізняється різновидом начинки:
- м’ясні;
- рибний;
- з птахом;
- овочевий;
- сирний;
- з морепродуктами;
- з грибами;
- з джемом;
- з арахісовою пастою;
- з шоколадом.
Як правило, в сендвічі присутні кілька інгредієнтів, один з яких вважається основним. Наприклад, в крок-месьє базовий компонент – шинка, а додаткові – сир, овочі і соус.
При подачі страви кухаря орієнтуються на різновиди випічки, з якої воно приготовлено:
Зазвичай сендвічі готують саме з цих видів борошняних виробів, але в різних країнах використовують більш традиційні для конкретного регіону варіанти: тортилья, тонкий лаваш, кругла булка для бургера, рисові коржі, кукурудзяний хліб та інші.
Особливості вживання
Існує ряд правил для приготування і вживання в їжу сендвіча. Щоб блюдо вийшло соковитим і смачним, важливо дотримуватися наступних рекомендацій:
Основні правила вживання в їжу:
Сендвіч-справжнє надбання англійської традиційної кулінарії, яке поширилося далеко за межі Сполученого Королівства. Це проста в приготуванні, зручна для перенесення, поживна, а головне, смачна їжа, яка підходить і дітям, і дорослим.