Сендвічі в англійській кулінарній традиції

Навряд чи знайдуться жителі сучасних міст, які жодного разу не пробували такі бутерброди. Це зручний варіант перекусу для зайнятих людей, який готують з хліба і різних видів начинки. Основна концепція цього британського винаходу-розміщення начинки між двома скибочками хліба, що дозволяє не забруднитися при поїданні закуски.


                                    Сэндвичи в английской кулинарной традиции

Основні види

Поєднання булки, м’яса, овочів і сиру було популярно у народів різних країн, проте автором актуальної версії страви називається Англійський граф Джон Монтегю сендвіч. Вважається, що йому подавали хліб з м’ясом саме в такому вигляді, щоб не відривати завзятого картяра від ігрового процесу. За іншою версією, оскільки граф обіймав посаду міністра закордонних справ, йому було зручно брати з собою саме такі перекуси.

Згодом сендвічі щільно влаштувалися в англійській кулінарії, ставши її частиною, а потім поширилися по всьому світу. На сьогоднішній день практично в кожній країні існують авторські версії закритого бутерброда:

  • французький крок-месьє;
  • Ізраїльський Сабіх;
  • італійський паніні;
  • мексиканська кесаділья;
  • Британський з беконом;
  • турецький балик екмек;
  • індійський вада-пав;
  • Тайванський гуа бао;
  • Американський пасторами;
  • американський клуб;
  • японський онігірадзу;
  • в’єтнамський бан-Мі;
  • Кубинський та інші.

Також блюдо розрізняється різновидом начинки:

  • м’ясні;
  • рибний;
  • з птахом;
  • овочевий;
  • сирний;
  • з морепродуктами;
  • з грибами;
  • з джемом;
  • з арахісовою пастою;
  • з шоколадом.

Як правило, в сендвічі присутні кілька інгредієнтів, один з яких вважається основним. Наприклад, в крок-месьє базовий компонент – шинка, а додаткові – сир, овочі і соус.

При подачі страви кухаря орієнтуються на різновиди випічки, з якої воно приготовлено:

  • Багет-традиційна французька випічка, яку розрізають на 2 частини і наповнюють різними начинками. Існує варіант з більш м’якою скоринкою – віденський.
  • Скандинавська коржик-ділять навпіл або використовують другу для покриття.
  • Середземноморські види хліба, наприклад, паніні, чіабатта, фокаччо.
  • Англо-саксонський хліб для тостів у нарізаному форматі.
  • Бублики та хот-доги з білого борошна.
  • Піта-Східна різновид лаваша.
  • Хот-доги і бейгли (снек у вигляді бублика) з різними начинками.
  • Зазвичай сендвічі готують саме з цих видів борошняних виробів, але в різних країнах використовують більш традиційні для конкретного регіону варіанти: тортилья, тонкий лаваш, кругла булка для бургера, рисові коржі, кукурудзяний хліб та інші.

    Особливості вживання

    Існує ряд правил для приготування і вживання в їжу сендвіча. Щоб блюдо вийшло соковитим і смачним, важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Поєднувати соковиту начинку з твердим або підсмаженим хлібом.
  • Для сухих продуктів краще використовувати більш м’які види булки.
  • Важливо не переборщити з кількістю шарів для зручності.
  • Соуси в складі страви повинні бути густими.
  • Використовувана начинка повинна відповідати за розміром хлібних скибочок.
  • Для зниження калорійності і додання свіжості всередину можна покласти спеції і овочі.
  • Основні правила вживання в їжу:

  • Розділити на кілька частин за допомогою ножа.
  • Не використовувати столові прилади.
  • Сендвіч-справжнє надбання англійської традиційної кулінарії, яке поширилося далеко за межі Сполученого Королівства. Це проста в приготуванні, зручна для перенесення, поживна, а головне, смачна їжа, яка підходить і дітям, і дорослим.