Маленькі фрикадельки в вершковому соусі: подаємо з ягідним джемом…

Рецепт – те, що треба! Маленькі фрикадельки в вершковому соусі виходять ароматними, ніжними, дуже соковитими! А соус і джем роблять їх неймовірними за смаком: особливо вони подобаються дітям.

Продукти використовуємо звичайні: правда, їх поєднання в одній страві не зовсім звичне. Кисло-солодкий джем з брусниці або журавлини – і м’ясні кульки в сметані. Погодьтеся: такий букет не часто зустрінеш. Але скажу відразу: на смак блюдо виходить дивовижним. Якщо подати на гарнір картопляне пюре, то залишиться тільки пальчики облизувати – і постаратися не проковтнути мова.

Необхідні інгредієнти

Для фрикадельок

  • фарш яловичий – 300 грам,
  • фарш свинячий – 300 грам,
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки,
  • куряче яйце – 1 штука,
  • батон черствий – 3 скибочки (50 грам),
  • молоко будь-якої жирності – 100 мілілітрів,
  • картопля – 1-2 штуки (100-150 грам),
  • часник – 2 зубчики,
  • сіль – 1 чайна ложка,
  • чорний мелений перець – за смаком.

Для вершкового соусу

  • вершки 20% – 150 мілілітрів,
  • бульйон м’ясний – 300 мілілітрів,
  • пшенична борошно – 30 грам,
  • вершкове масло – 50 грам,
  • сіль – за смаком,
  • чорний перець – за смаком.

Для джему

  • брусниця або журавлина – 100 грам,
  • цукровий пісок – 3 столових ложки.

Як приготувати маленькі фрикадельки у вершковому соусі

  • Спочатку відварюємо в солоній воді картоплю, дістаємо з води, знімаємо шкірку і розминаємо в пюре.
  • З шматочків батона зрізаємо скоринки, перекладаємо в миску, заливаємо молоком і даємо розбухнути.
  • Очищений від лушпиння ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо. У розігрітій сковороді з рослинним маслом обсмажуємо цибулю до м’якості.
  • У миску викладаємо весь фарш, додаємо до нього цибулю, віджаті шматочки батона, подрібнений часник, куряче яйце. Все солимо і перчимо до смаку, перемішуємо.
  • Додаємо у фарш картопляне пюре, знову перемішуємо. Накриваємо миску і ставимо в холодильник на 40 хвилин.
  • Чайною ложкою перекладаємо фарш в долоню і формуємо фрикадельки. З цієї кількості фаршу виходить приблизно 50 фрикадельок вагою 20 грам.
  • Обсмажуємо по 10 фрикадельок в розігрітій сковороді з рослинним маслом, на сильному вогні до рум’яності.
  • Обсмажені фрикадельки відразу укладаємо у форму для запікання і ставимо в розігріту духовку до 180 градусів на 15-20 хвилин.
  • У сотейнику з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо пшеничне борошно, гарненько розмішуємо і поступово вливаємо бульйон, постійно помішуючи.
  • Вливаємо вершки: так само поступово, помішуючи, солимо, перчимо. Після закипання знімаємо з вогню.
  • Готуємо джем. Кладемо В сотейник ягоду і цукор, постійно заважаємо і, як тільки ягода стане м’якою, подрібнюємо її блендером, а потім варимо до загустіння.
  • Фрикадельки подаємо з будь-яким гарніром (в ідеалі – картопляне пюре!), поливаємо вершковим соусом, на один край страви викладаємо остиглий джем.
  • Просто, на слово, звичайно, і можна повірити у неймовірний смак цієї страви, але краще всього приготувати самому, спробувати і переконатися: це саме те блюдо, яке ви шукали! Маленькі фрикадельки в вершковому соусі чудово поєднуються з кисло-солодким ягідним джемом і гарніром з картопляного пюре. Їх можна подати і на вечерю, і на святковий стіл: настільки вони смачні, ароматні й незвичайні. Інші рецепти цікавих страв дивіться на нашому сайті.

    Маленькие фрикадельки в сливочном соусе: подаем с… ягодным джемом

    Приємного всім апетиту.